Jablonec se blíží k účasti v baráži. Proto Pelta ukončil spolupráci s koučem Radou

Poté, co fotbalisté Jablonce na úvod letošní nadstavby fotbalové Fortuna ligy prohráli s Pardubicemi a tím setak přiblížili k účasti v baráži o záchranu v české nejvyšší fotbalové soutěži, se jeho majitel Miroslav Pelta v pondělí rozhodl ukončit spolupráci s trenérem Petrem Radou. Zkušeného kouče tak tedy v severočeském klubu do konce sezóny nahradí jeho dosavadní asistenti Jiří Vágner s Tomášem Čížkem.

Jeden z nejzkušenějších tuzemských stratégů se vepsal do jablonecké historie tím, že se mu třeba před lety podařilo s tímto klubem kvalifikovat se až do základní skupiny Evropské ligy, na podzim pak figurovali Severočeši i v základní skupině Evropské konferenční ligy, nicméně poslední dobou se klubu v lize nedařilo. Skončil po základní části až ve skupině bojující o o záchranu a nyní se v nadstavbě viklají nad baráží.

Šéf Jablonce Miroslav Pelta tak už tedy neviděl jiné východisko, než týmu dát nový impuls a po hodě s Petrem Radou s ním ukončil spolupráci. "V pondělí jsme si s Petrem Radou sedli a po vzájemné dohodě skončilo jeho působení v roli trenéra Jablonce. Za odvedenou práci zejména v předchozích letech se sluší Petrovi poděkovat, protože byl u největších klubových úspěchů v naší historii. Teď je ovšem situace jiná a je potřeba do závěru boje o záchranu vnést nový impulz," uvedl Pelta v pondělním prohlášení.

"Mám dobrý vztah s majitelem klubu a už jsem asi dozrál k tomu, že jediné, co tomu může pomoct, je nějaká změna. Proto jsme se sešli, o situaci jsme se bavili a ulevili jsme tomu tlaku, aby se závěr zvládnul. Z tohoto pohledu jsme se dohodli, hráčům jsem řekl, že se s nimi nebudu loučit, ale budu věřit, že to zvládnou a bude důvod, abych se s nimi důstojně rozloučil. Teď jsme se domluvili, že tým převezmou asistenti a zkusí ligu zachránit," okomentoval svůjb konec v klubu sám Rada, jenž byl u jabloneckého kormidla již od roku 2018.

Tato trenérská změna je v české lize v rámci této sezóny již sedmou v pořadí poté, co se ktomuto krajnímu řešení krizové situace rozhodly Liberec, Teplice, Karviná, Mladá Boleslav, Bohemians 1905 a Ostrava. "Neodcházím zapšklý, ale mrzí mě to. Čekal jsem, že to skončí po sezoně nějakým umístěním, které nebude takhle děsivé. Nastala taková situace a pořád věřím, že to Jablonec zvládne. Toto bylo moje druhé angažmá v Jablonci a v součtu je to nějakých devět let. Beru to jako takový rodinný příběh. I když tenhle závěr není optimální pro diváky, pro hráče, pro trenéry, ale za těch celých devět let se nemám za co stydět, i když ten závěr je nepříjemný," nechal se pak dále slyšet třiašedesátiletý kouč.

"V sobotu po zápase jsem byl zlomenej, věřil jsem, že vyhrajeme. Hledal jsem nějaké pro a proti. Mluvil jsem s prezidentem Peltou, že si musíme sednout. V neděli jsem přemýšlel, co udělat, jaké by bylo východisko, nedošel jsem k ničemu, jen že to musí něčím nakopnout. Myslel jsem, že má nějaký pán B, ale on ho neměl. Jen, že by asistenti, nebo trenér béčka...? Dneska ráno jsem řekl, Míro, musíme něco udělat, a on se rozhodl, že to dá asistentům," prozradil pak Rada, jak se cítil po předchozím víkendu a jak se nakonec domluvili na změně.

Se svými samotnými - již bývalými - svěřenci se ale ještě nerozloučil. Věří, že až se tým v lize zachrání, po sezóně dojde k důstojnému rozloučení. "Byl jsem v kabině a řekl jsem jim: máte čtyři zápasy na to abyste to zachránili a pak možná ještě dva v baráži. Já se rozloučím až to zachráníte. Budu trpět měsíc s váma. Pak na stadionu něco uděláme. Chtěl jsem se rozloučit důstojně, nečekal jsem, že budu až takhle zahnaný do kouta," nechal se slyšet v rozhovoru pro web ČT sport.

V něm přiznal jednu chybu, kterázřejmě Jablonec stáhla až takto ke dnu. "Tím, že se s Peltou známe tak dobře a máme k sobě blízko, tak jsem připustil, aby v jednu chvíli odešli oba nejlepší útočníci Čvančara a Doležal. To si vyčítám, že jsem nebyl důraznější. Aspoň jednoho jsem tu měl udržet," vyčítá si kouč.

Trenér Rada je známý svými bouřlivými reakcemi a to ať už během zápasu, kdy třeba naposledy ještě v základní části proti Pardubicím seřval jednooho z hostujících fanoušků, nebo i na tiskových konferencích, kde nejednou v době covidové komentoval způsobem sobě vlastním někdy nellogická proticovidová opatření. "Jak nejsem napumpovanej, tak nestojím za nic. Když jsem dneska jel domů, tak mi někdo volal a říkal: Jsi v klidu? Já mu odpověděl, já nejsem v klidu rád. Byl bych radši, kdyby mi teď někdo na silnici hodil myšku a já ho pak předjel a vynadal mu- Já už jinej nebudu a nebudu se přetvařovat, ale dělat, co je mi vlastní. Nikdy jsem nikoho nějak vážně neurazil. A když jsem třeba vypěnil a pak se nad tím doma zamyslel a uznal, že jsem přestřelil. Tak jsem mu zavolal: Hele já jsem to přehnal, omlouvám se. Někdy se rozčílím a řvu, ale nemyslím to tak. Uznám svojí chybu," vypráví Rada.

Bouřlivák ale českému fotbalu rozhodně nedává sbohem. "Nechci si dát klid. Jak si ho dáte, tak zakrníte a už po vás přejde pěšina. Chtěl jsem celý život trénovat a chci dál i když už jsem si všechny svoje cíle víceméně splnil. Furt mám výzvy. Když nemáte výzvy, nic vás nenutí. Já chci pořád něčeho dosahovat. Musel jsem si všechno sám vydřít, nebyl jsem talent, jako třeba Láďa Vízek. Ten nemusel trénovat a hodil jste mu balon a on ho měl hned přilepenej na noze. Já jsem si ho musel nejdřív osahat abych věděl, kam mám kopnout. Někdo to má od Boha, jiný si to musí vydřít. Toho se držím dál," zakončil.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FK Jablonec Fotbal

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy