Italská fotbalová legenda Buffon dává definitivně sbohem fotbalu. V 45 letech končí kariéru

Po dlouhé osmadvacet trvající kariéře si řekl už dost. Již pětačtyřicetiletý legendární a nezapomenutelný italský gólman Gianluigi Buffon se rozhodl pověsit kopačky na hřebík. Učinil tak i navzdory tomu, že v druholigové Parmě, jejímž je odchovancem, měl v současnosti smlouvu platnou ještě na další sezónu. Svůj konec oznámil následujícími slovy: "A to je všechno, přátelé! Dali jste mi všechno. A stejně tak jsem dal všechno i já vám. Dokázali jsme to společně."

Buffonova skvostná kariéra začala před 28 lety v roce 1995, kdy se stal členem A-týmu zmiňované Parmy, kde před tím prošel mládežnickou akademií. Tehdy mu bylo necelých osmnáct let.

Díky jeho brankářskému umění se v následujících letech Itálie dočkala zlaté medaile z mistrovství světa v roce 2006 i stříbrné z mistrovství Evropy v roce 2012. Kromě toho pak na klubové úrovni získal hned deset ligových titulů s Juventusem Turín, se kterým byl spjat především, a dočkal se i jednoho francouzského titulu s Paris Saint Germain. Ani jednou se však nedočkal trofeje pro vítěze Ligy mistrů, přestože měl k ní hned třikrát blízko, když se zúčastnil tří finále (2003, 2015, 2017).

Před dvěma lety se rozhodl vrátit do místa, ze kterého vzešel pro velký fotbal, tedy do Parmy, s níž nejprve podepsal dvouletý kontrakt, aby ho následně o další rok prodloužil. To dávalo naději tomu, že by mohl být v brance k vidění ještě ve svých 46 letech. Fotbal ale rozhodně po konci hráčské kariéry neopouští. Měl by totiž působit v realizačním týmu italského národního A-týmu a stát se tak nástupcem zesnulého Gianluci Vialliho.

Dodejme, že Buffon je kromě jiného i držitelem rekordu v počtu startů za italskou reprezentaci, když jich nastřádal až 176. Vedle toho je i rekordmanem v počtu startů v Serii A, kde se představil v 657 zápasech. Co se pak týče jeho poslední sezóny, tak v ní za Parmu odchytal 19 duelů. Poslední dobou se však stále více potýkal se zdravotními potížemi.

Související

Juventus Turín.

Brankářská legenda Buffon končí po 17 letech v Juventusu. Povedou jeho další kroky do Paříže?

Turín - Když se řekne jméno gólmana Gianluigi Buffon, všem fotbalovým fanouškům se hned vybaví klub, se kterým byl dlouhých 17 let spojen a to Juventus Turín. Právě toto spojení již už ale po ročníku 2017/18 nejvyšší italské fotbalové soutěže Serie A platit nebude. Brankářská legenda se ve svých čtyřiceti letech se Starou dámou rozloučila, ovšem ještě ne se svou hráčskou kariérou. Ta by mohla podle zákulisních informací pokračovat třeba v Paris Saint Germain. "Myslím, že je to nejlepší způsob, jak ukončit tohle úžasné dobrodružství. Bál jsem se, že se budu loučit jako náhradník nebo hráč s vyhaslým motorem. Jsem hrdý, že tomu tak není," uvedl Buffon o svém konci v Juventusu poté, co odehraje za něj o tomto víkendu závěrečný duel uplynuvšího ročníku ve Veroně.

Více souvisejících

Gianluigi Buffon

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy