Slavia bojuje před derby s marodkou. Nežádala ani o prominutí trestu pro Olayinku

Dnes večer je na programu v rámci fotbalové Fortuna ligy již 305. derby pražských „S“, které se bude hrát na Letné. Vzhledem k tomu, že Slavia v posledních venkovních zápasech vždy ztratila a nyní se představí na hřišti suverénní Sparty, musí právě na Letné zabojovat, aby mohla nadále pomýšlet na zisk ligového titulu. Jenže do karet jí vůbec nehraje skutečnost, že bojuje se širokou marodkou, přičemž kouč Jindřich Trpišovský má k dispozici jen třináct hráčů a pevně doufá v další tři až čtyři fotbalisty, se kterými bude moct počítat pro ostře sledovaný sobotní šlágr. 

Sešívané totiž v posledních dnech zasáhla viróza a to i včetně distancovaného Petera Olayinky, u kterého hodlal klub požádat o prominutí zbytku čtyřzápasového trestu, ale tato úvaha přišla vniveč. 

Připomeňme, že Olayinka se vyřadil na čtyři zápasy zákrokem hlavou do obličeje libereckého Gigliho Ndefeho. Na základě toho tak nebyl k vidění již v zápasech proti Olomouci, Mladé Boleslavi (oba liga) a Bohemians 1905 (semifinále poháru). Mimochodem, hned po vyřčení trestu disciplinární komisí Ligové fotbalové asociace (LFA) se klub snažil proti tomuto trestu odvolat, ale marně. 

"Disciplinární komise dopoledne obdržela žádost hráče Olayinky o podmíněné upuštění od výkonu zbytku trestu. Následně na zasedání komise přišel zástupce klubu a také právní zástupce Olayinky, který vzal tuto žádost zpět. K projednávání vůbec nedošlo," uvedl ve čtvrtek šéf disciplinární komise Richard Baček. 

Peter Olayinka však není jediným slávistickým fotbalistou, kterého trápí zdravotní potíže. Už proti Mladé Boleslavi totiž chybělo hned několik dalších hráčů v čele s kapitánem Tomášem Holešem, které trápí zmiňovaná viróza. Kvůli tomu sešívaní v předešlých dnech museli odmítat tvrzení, že by snad uvažovali o odložení derby. "Je to velké téma, spousta hráčů je zasažená tou virózou. Někteří se teď už postupně vracejí, někteří odpadli. Průběhy jsou různé. Doktoři dělají vše možné, každý den podstupujeme různá vyšetření, výsledky. Takové definitivní resumé padne až po sobotním rozcvičení. Teď nás aktuálně trénovalo třináct, věřím, že takoví tři čtyři hráči se ještě připojí," nechal se k tomu slyšet kouč Jindřich Trpišovský. 

Zatímco do útoku má čtyři svěřence v plné síle, střed pole bude pro Trpišovského daleko větší oříšek. "Budeme strašně moc vycházet z aktuálního stavu. Kdo se nám třeba po viróze vrátí, v jakém stavu bude a jestli to vůbec bude na to, aby měl sílu, aby šel od začátku zápasu nebo až v jeho průběhu," řekl Trpišovský a pokračoval: "Každopádně chceme dát prioritu na hráče, které to nezasáhlo, kteří trénovali a jsou v takovém fyzickém stavu, abychom od nich mohli očekávat takový výkon, který k takovému zápasu a stylu naší hry patří. Popravdě s hráči, kteří virózou prošli a teď se vracejí do týmu, budeme počítat jen na postech, kde to bude úplná nutnost. Nastoupí třeba na postu, který není úplně běžecky exponovaný.“ 

Přes všechny útrapy se Trpišovský na derby těší a to i z toho pohledu, že půjde po delší době o souboj prvního s druhým, tedy o souboj mezi největšími aspiranty na titul. "Je to pro všechny zajímavé, pro veřejnost, pro fanoušky, pro nás, pro hráče. Každý chce tyhle velké zápasy vidět, je na ně vyprodáno. To, že jde liga do finále, je pro týmy dobře, že mohou hrát mezi sebou. Já mám vždy nejraději, když o tom nejlepším rozhodnou zápasy mezi sebou. Když si to ti dva rozdají mezi sebou, než když o tom rozhoduje jiné utkání. Myslím i v jiných sportech. To, že se potkáme třikrát, je jen dobře. Jednou v přímém souboji o trofej, to je to nejlepší, a ve dvou ligových zápasech, které pravděpodobně hodně napoví o celkovém výsledku," řekl konkrétně Trpišovský. 

Ten doufá, že právě Slavia dá v derby první branku, neboť právě první branka bude podle něho důležitým faktorem. "Pro každý tým v jakémkoliv zápase je dobré dát první gól a dostat se do vedení. Zvlášť pro náš styl, máme hodně rychlých a brejkových hráčů a vždy je pak výhodnější hrát do otevřené obrany. To se ukazuje v zápasech, kde dáme první gól a hru otevřeme. Už by bylo záhodno, aby se nám to venku povedlo," sdělil Trpišovský, jenž ví, že venkovní zápasy jsou poslední dobou pro Slavii problém. "Venkovní zápasy jsou poslední dobou podobné jak vejce vejci. My hrajeme a z první střely na bránu je většinou aspirace na gól roku. Teď se nám to stalo čtyřikrát za sebou. V derby je první gól o to extrémnější. Co si pamatuji za poslední dobu, první gól hodně napoví o rázu utkání. Týmy jsou kvalitní, mají velmi dobré kádry a hráče. První gól vám pomůže nejen psychologicky, ale i ke strategii na hřišti, která vás může dovést k vítěznému konci," zakončil slávistický stratég. 

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu.

Fotbalové Slavii má pomoct k finiši za titulem navrátilec. Dohodla se se stoperem Zimou

Návrat, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, se stal nakonec skutečností. Reprezentační stoper David Zima se vrací do pražské Slavie poté, co ho měl sešívaný klub koupit za 4 miliony eur (v přepočtu zhruba za 100 milionů korun) z FC Turín, což z něj tak činí jednoho z nejdražších fotbalistů, který kdy do Slavie přišel. Jak uvádí slávistický web, fotbalista se s klubem dohodl na smlouvě až do června roku 2028.
SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.

Více souvisejících

sk slavia praha AC Sparta Praha Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy