Fotbalové Slavii má pomoct k finiši za titulem navrátilec. Dohodla se se stoperem Zimou

Návrat, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, se stal nakonec skutečností. Reprezentační stoper David Zima se vrací do pražské Slavie poté, co ho měl sešívaný klub koupit za 4 miliony eur (v přepočtu zhruba za 100 milionů korun) z FC Turín, což z něj tak činí jednoho z nejdražších fotbalistů, který kdy do Slavie přišel. Jak uvádí slávistický web, fotbalista se s klubem dohodl na smlouvě až do června roku 2028.

Poprvé se tak tento třiadvacetiletý stoper objeví v sešívaném dresu v nedělní generálce na jarní část ligové sezóny, kdy bude soupeřem Pražanů slovenský klub Zlaté Moravce – Vráble. „Ze Slavie jsem nikdy vlastně úplně neodešel, protože jsem zůstal ve skupině hráčů na whatsappu až doteď. Dohodli jsme se, že mě tam nechají, abych mohl být s hráči a realizačním týmem v kontaktu, abych věděl, co se v klubu děje. Chci realizačnímu týmu a panu Tvrdíkovi poděkovat za to, co pro mě udělali,“ nechal se slyšet konkrétně Zima.

Ten opustil Eden před dvěma a půl lety, když tehdy zamířil právě do Turína za zhruba šest milionů eur (tedy zhruba za 150 milionů korun). Ještě před tímto odchodem ale dokázal se Slavií získat hned dva ligové tituly a kromě toho také ještě triumfoval se svými tehdejšími slávistickými spoluhráči v domácím poháru.

O tom, že Zima sezónu v FC Turín rozhodně nedohraje, se začalo spekulovat už loni na podzim, kdy tolik za turínský celek nenastupoval. Sešívaní Pražané však nebyli jedinými zájemci o Zimovy služby. Celkem značný zájem měl i německý Hamburk hrající druhou německou ligu a to tak značný, že Turínu nabízel dokonce až 173 milionů korun.

Nakonec se ale kývlo na nabídku Slavie, především proto, že Hamburk nabízel Zimovi pouze hostování s opcí. A také proto, že sám Zima měl zájem vrátit se zpátky do Edenu. „Získáváme hráče, který má velké evropské zkušenosti, hrál proti TOP klubům, jako jsou Nice, Leverkusen, Leicester nebo Arsenal. A obstál. Je to hráč, který má ve třiadvaceti letech devatenáct startů za národní tým, zná klub, systém, zná zdejší prostředí, přesně se hodí do herního pojetí, které praktikujeme,“ neskrýval nadšení z tohoto transferu kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který si spolu se svými kolegy v realizačním týmu příchod Zimy nesmírně přál.

Výrazně návratu pomohl i ten fakt, že Zima byl v kontaktu s lidmi ve Slavii i po odchodu na Apeninský poloostrov. „Je to pro mě návrat domů. Byl jsem tu rok a půl, což pro mě byla nejkrásnější léta mé fotbalové kariéry. Moc rád bych je zopakoval,“ měl radost Zima, který neskrýval nijak to, že toto přestupové období bylo pro něj samotného velice náročné. „Od začátku přestupního období to pro mě bylo opravdu hodně náročné. Byla spousta klubů, která měla zájem. Byly to jak zahraniční kluby z lepších evropských soutěží, tak ale také z nižších soutěží. Klubů bylo hodně, docela se to mlelo. V duchu jsem doufal, že by mohla vyjít Slavia. Bylo to ale jako na houpačce. Nakonec se to definitivně potvrdilo, za což jsem moc šťastný. Teď už musím jen makat a zlepšovat se každým dnem,“ dodal.

Stal se tak další zimní posilou červenobílých po brankáři Jindřichu Staňkovi, obránci či záložníkovi Ondřeji Zmrzlém, stoperu Štěpánu Chaloupkovi a senegalském levém stoperovi El Hadji Malickovi Dioufovi. A stal se tak tedy další novou akvizicí Slavie v éře nového majitele Slavie Pavla Tykače.

 „Příchodem Davida Zimy končí přestupní období A-tymu, jehož cílem bylo výrazné posílení kádru na rok 2024. Chceme naplno využít příležitosti ve všech třech soutěžích. Pokusit se o postup z osmifinále Evropské ligy, porvat se o titul a připravit se na boj o Ligu mistrů. Po dlouhé době jsme si také mohli dovolit neprodat žádného hráče základní sestavy, což je samo o sobě velkým posílením,“ prozradil vedle plánů předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík i to, že se jednalo o poslední zimní příchod.

Související

SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.
Carabinieri (italská policie)

Na výjezd do Říma jen tak nezapomenou. Slavia podává protest proti chování italské policie

Už samotný zápas se fotbalistům pražské Slavie v Římě nevyvedl úplně podle představ, když s AS v rámci Evropské ligy prohráli 0:2. I tak mohlo jít o výlet do věčného města, na který by fanoušci vzpomínali jako na zážitek. Jenže příznivci jsou rozčarováni z chování italské policie i římských pořadatelů, kterým vadil navzdory předešlému schválení od příslušných orgánů transparent s Juliem Caesarem. Slávisté v reakci uspořádali menší manifestaci ve městě. Nebylo to ale jediné, co Pražanům vadilo. Poukazují na necitlivé kontroly při příchodu na stadion, jeden z fanoušků Slavie byl dokonce pobodán a čtyři příznivci Pražanů byli zadrženi a dva z nich následně vyhoštěni.

Více souvisejících

sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy