Slavia realizovala druhý nejdražší prodej. Jurásek odchází do Benfiky Lisabon

O možném odchodu nejlepšího slávisty poslední doby, levého krajního obránce Davida Juráska, se spekulovalo delší dobu. O jeho služby se zajímala řada zájemců. Nakonec bitvu o něj vyhrála Benfica Lisabon, která má už zkušenosti s nákupy dalších někdejších slávistů Petara Musí nebo Alexe Baha. Právě s nimi se v kádru portugalského celku Jurásek potká. Dle dohody obou stran si Pražané přijdou díky v přepočtu na 334 milionů korun, přičemž součástí pětileté smlouvy je i astronomická výstupní klauzule ve výši skoro dvou miliard korun. 

Dražším slávistou už byl pouze Tomáš Souček, jenž v lednu 2020 odešel do West Hamu za 540 milionů korun. Jinak se přestup Davida Juráska celkově řadí na páté místo nejdražších přestupů českých fotbalistů do zahraničí v historii. Zároveň se tak stal druhým nejdražším obráncem v historii Benfiky, přičemž víc stál už jen Nicolás Otamendi, jenž přišel do tohoto portugalského klubu před třemi lety z Manchesteru City za 15 milionů eur.

Jurásek tedy na Pyrenejský poloostrov přichází za 14 milionů eur, přičemž Slavia si může nárokovat ještě desetiprocentní podíl z dalšího prodeje. Ona závratná výstupní klauzule pak konkrétně činí 80 milionů eur (v přepočtu 1,9 miliardy korun).

„Zatím si nedokážu ani připustit, že se to děje. Moje fotbalová cesta nějak probíhala a jsem za to strašně rád. Byly tam hezké i nehezké věci, ale převládaly ty krásné. Hlavně v posledním roku a půl. Užívám si to,“ nechal se slyšet Jurásek ve svém posledním rozhovoru pro klubový web pražské Slavie. Stane se tak mimo jiné spoluhráčem Argentince Ángela Di Maríi, který po minulé sezóně skončil po 13 letech v Juventusu Turín.

„Bylo to úplně všude, že přestup je na spadnutí. Teď je to oficiální, myslím, že se ulevilo nejenom mně, ale i spoustě mým blízkým. Prožíval jsem to hodně, to by vám mohli kluci tady (ve Slavii) vyprávět, že jsem úplně nebyl ve své kůži. Jsem rád, že to dopadlo a těším se," pokračoval dále rodák z Dolního Němčí a dodal: „Slavii jsem vděčný za všechno. Posunula ve fotbalovém i osobním životě, potkal jsem tady spoustu skvělých lidí, se kterými jsem se fakt sblížil. Všechny tady mám hrozně rád, celý ten rok a půl, i když je to krátká doba, tak jsem si hrozně užil. Myslím, že na něj budu do smrti vzpomínat."

Připomeňme, že poprvé se Jurásek oblékl do dresu Slavie loni v únoru, kdy do Edenu přestoupil z Mladé Boleslavi. V celkových 55 zápasech pak za Slavii vstřelil tři branky a zaznamenal 15 finálních přihrávek. Díky svým výkonům na klubové úrovni se dostal i do reprezentačního A-týmu, za který letos nastoupil třikrát.

Dodejme, že kromě Benfiky o Juráskovy služby v předešlých týdnech měly zájem i kluby z anglické Premier League, Wolfsburg, Lipsko nebo Nice.

Norský záložník a gambijský obránce. Do Edenu zamířily dvě posily z Norska

Sešívaní Pražané sehnali do kádru za poslední týdny třeba gambijského reprezentačního obránce Sheriffa Sinyana, jenž je ale aktuálně ve stavu zraněných. Připravovat by se měl s novým týmem až za dva týdny a to stále ještě pod lékařským dozorem, přičemž v ostrém zápase by se mohl představit za tři měsíce.

Zatímco Gambijec přichází z Molde, norský záložník Conrad Wallem pro změnu přichází z jiného norského klubu Odds BK. Za posledního půlroku se tak jedná o již čtvrtou posilu z Norska.

"Conrada jsme sledovali opravdu pečlivě od září minulého roku, kdy ho tým našich analytiků objevil v herních datech. Wallem svým herním projevem skvěle zapadá do našeho systému a filozofie trenérského týmu Jindřicha Trpišovského. Conrad je velmi pracovitý hráč, který vyniká svou fyzickou připraveností, která mu umožňuje s přibývajícími minutami výkon ještě stupňovat," nechal se k této nejnovější norské akvizici slyšet sportovní ředitel Jiří Bílek a pokračoval: "Je schopný nastoupit ve středu hřiště, kde skvěle využívá svou kreativitu a schopnost přesně kombinovat na větší i střední vzdálenost. Naopak na krajní pozici vyčnívá pracovitostí a skvělými běžeckými intenzitami. Osobně jsem velice rád, že se nám Conrada podařilo podepsat, protože jednání nebyla jednoduchá, i když nutno podotknout, že velice korektní.“

Sám Wallem neskrýval z nového angažmá nadšení. "Bude mi velkou ctí reprezentovat Slavii. Je zde zvykem vyhrávat trofeje, to je věc, co mě na přestupu nejvíc lákala. Je to pro mě velká výzva, o klubu jsem slyšel jen pozitivní věci. Skvělý stadion, úžasní fanoušci. Nemůžu se dočkat," řekl po příchodu hráč, jenž zaznamenal dva starty za reprezentaci do 19 let a který ve svém dosavadním působišti od ledna 2021 za 82 zápasů zaznamenal 11 gólů a 14 asistencí.

Kromě těchto hráčů ještě během tohoto letního přestupového okna přišli do slávistického kádru útočníci Mojmír Chytil a Muhamed Tijani.

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu.

Fotbalové Slavii má pomoct k finiši za titulem navrátilec. Dohodla se se stoperem Zimou

Návrat, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, se stal nakonec skutečností. Reprezentační stoper David Zima se vrací do pražské Slavie poté, co ho měl sešívaný klub koupit za 4 miliony eur (v přepočtu zhruba za 100 milionů korun) z FC Turín, což z něj tak činí jednoho z nejdražších fotbalistů, který kdy do Slavie přišel. Jak uvádí slávistický web, fotbalista se s klubem dohodl na smlouvě až do června roku 2028.
SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.

Více souvisejících

sk slavia praha Benfica Lisabon Fotbal

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě

Nadcházející nocí z pátku na sobotu skončí chladná dubnová epizoda. Platí pro ni výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrazem ve vegetačním období, která se týká západu republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy