ZOH - ranní přehled: Do programu olympijských her opět promluvilo počasí: nejen sjezdaři, ale i slalomářky včetně Ledecké si svůj závod odbydou ve čtvrtek. Pančochová i kvůli větru skončila až šestnáctá

Pchjongčchang - V noci z neděle na pondělí středoevropského času začal třetí den letošních Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu a i tentokrát promluvil do původně plánovaného harmonogramu Her silný vítr. Právě kvůli němu jednak o hodinu posunul start finále ženského slopestylu, kterého se zúčastnila i česká snowboardistka Šárka Pančochová, jež mimochodem postoupila do tohoto finále se všemi dalšími svými soupeřkami automaticky, když se pořadatelé rozhodli zrušit nedělní kvalifikaci (jak jinak než kvůli větru), jednak pak svého závodu nakonec nedočkali ani slalomářky včetně jedné z největších tuzemských medailových nadějí Ester Ledecké, která si tak na svůj start tato "zimní obojživelnice", jež vedle lyžování proozuje především snowboarding, až do čtvrtka. Tento závod se tak přesunul na stejný den jako již před tím závod sjezdařů, který se měl zase původně pro změnu konat v noci ze soboty na neděli českého času. Co se ale týče již zmiňované Šárky Pančochové, tak její finále slopestylu se tedy nakonec se zpožděním uskutečnilo, i tak ale bylo na jízdě české závodnice znát, že ji silný vítr vadí a nejen proto tak nakonec skončila až na 16. místě. Brzy ráno středoevropského času pak pokračovaly krasobruslařské závody družstev, kterým nakonec vládli Kanaďané.

Snowboardistka Šárka Pančochová se snažila ve finále slopestylu navázat na předešlé Zimní olympijské hry, které se před čtyřmi lety konaly v ruském Soči, a předvést nějaký slušný výsledek, jenž by se rovnal (a nebo který by byl ještě lepší) pátému místu, které právě v Soči Pančochová předvedla. V první finálové jízdě, která byla z její strany lepší, předvedla výkon, jenž ji řadil na 11. pozici, když za něj získala od rozhodčích 43,46 bodu. "Viděla jsem, že jedu pomalu a fouklo mi. Věděla jsem, že bych si dala hroznou hranu, tak jsem nechtěla riskovat. Bylo to jen o tom, kdo vůbec nějakou jízdu odjede," řekla po závodě Pančochová, jež musela zabrzdit během jízdy kvůli poryvu větru a která se také nakonec rozhodla vynechat v závěru skok.

Nejen ona, ale i další její soupeřky pak uvedli, že vzhledem k tomu, jaké podmínky v areálu panovaly, měl být finálový závod spíše odložen. "S holkama jsme si před startem popřály štěstí a ať to všichni přežijí ve zdraví. Dnes to byl spíše boj o přežití," řekla česká závodnice po druhé finálové jízdě, která se jí nepodařila, navíc během ní upadla a nakonec skončila až šestnáctá.

Na kruté podmínky doplatila například i Slovenka Klaudia Medlová, ta totiž ve své první jízdě ošklivě spadla, naštěstí se jí ale nic závažného nestalo. "Chápu, že mají nasmlouvané televizní časy, ale my se všichni snažíme sem kvalifikovat, chceme zajet dobré jízdy a pak to vypadá takhle hrozně. Víceméně nikdo neodjel žádnou jízdu. Je to špatná reprezentace snowboardingu," kritizovala Pančochová organizátory.

Závodu takto poznamenaném nakonec ovládla Američanka Jamie Andersonová, jež se tedy s větrnou loterií popasovala nejlépe. Díky tomu, že od rozhodčích získala rovných 83 bodů, mohli se tak Američané radovat z dalšího slopestyleového triumfu poté, co nejprve v neděli vyhrál teprve sedmnáctiletý Redmond Gerard. Stříbro a bronz pak získaly Kanaďanka Laurie Blouinová, respektive Finka Enni Rukajärviová.

Bez cenného kovu skončila Norka Silje Norendalová, o které se všichni před závodem domnívali, že by se i ona měla dostat na stupně vítězů. Nakonec skončila na čtvrté pozici. Na finálový závod, jenž se nejel klasicky na tři, ale pouze tedy na dvě kola, nebude vzpomínat v tom nejlepším. "Byla jsem úplně mimo z toho, že se jelo. Nahoře jsem si chtěla jen sednout a brečet. Dvě hodiny se mi třáslo celé tělo, protože jsem měla strach jet," přiznala své předfinálové pocity Norka.

Za pravdu závodnicím, které spíše volali po odložení finále, dal fakt, že z celkových 50 jízd jich pádem skončilo rovnou 32. "Jasně, že to mělo být přeloženo. Bylo to hrozně nebezpečné, jsem hlavně ráda, že se mi nic nestalo," souhlasila Rakušanka Anna Gasserová. Ta také prozradila, proč to byla právě vítězka Američanka Andersonová, která prý jako jediná chtěla v těchto až neregulérních podmínkách závodit. "Protože má nejbezpečnější jízdu," řekla.

Fanoušci alpského lyžování si na své přijdou až ve čtvrtek

Na čtvrtek nebyl odložen jen mužský sjezdařský závod, ale i ten ženský slalomářský, jenž se měl konat právě v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Na slalom se měla vydat i česká naděje na zisk cenného kovu Ester Ledecká, která se tak v jihkorejském Pchjongčchangu představit poprvé a která bude absolvovat na lyžích nejen tento slalom, ale i super-G. "Od rána bylo jasný, že je něco ve vzduchu. Ukázalo se, že to byli drobnější Korejci, kteří se nestihli zakotvit," komentovala odložení svého závodu česká reprezentantka, jež nechápala podobně jako Pančochová, proč se v silném větru naopak konal finálový závod ve slopestylu. "Přitom slopestyle je nebezpečný i v bezvětří. Takže plavaly vzduchem nakonec i snowboarďačky. Chtělo se mi jít za ně stávkovat! Přivázat se k zábradlí navzdory větru a minus 20 stupňům."

Nakonec ale Ledecká věří, že do všech svých plánovaných startů na Hrách v Jižní Koreji nastoupí. "Vzhledem k předpovědím se ale asi poohlídnu po nějakém sportu v hale," dodala s úsměvem.

Ledecká nebyla jedinou českou závodnicí, která měla do slalomu nastoupit. V závodním poli totiž ještě figurují Kateřina Paulátová spolu s Martinou Dubovskou a Gabrielou Capovou. "Asi to bylo správné rozhodnutí, protože podmínky byly přísné," uvedla Pauláthová , jež tak připomněla, že nejen silný vichr, ale i pocitový mráz -29 stupňů rádí v areálu. "Teplota ještě OK, to se svlíkneš a jedeš, ale brány ležely, takže by to nebylo regulérní. Bylo by to nefér a hlavně nebezpečné, protože jsou na trati hupy, a jak se udělá jakoby tornádo, tak není vidět, kam se jede, a člověk musí zastavit, jinak se zabije," dodala.

Své si k podmínkám na trati řekl i bývalý sjezdař Luc Alhand, jehož závodženského slalomu zajímal především proto, že v něm má nastoupit jeho dcera Estelle. "Nestává se často, aby na trati foukal vítr skoro stokilometrovou rychlostí a bylo dvacet pod nulou. Vítr je příliš silný, mráz nepříjemný a závodnice by jen při prohlídce promrzly. Nebylo možné jet, i když to je škoda, protože trať samotná a vytyčený obří slalom jsou perfektní," řekl.

Pro alpské lyžování to tak bude tento týden nabitý čtvrtek. Ženský slalom má být nově na programu v právě tento den nejprve od 1:30 (1. kolo) a pak od 5:15 (2. kolo), vše ve středoevropských časech. Sjezd mužů je pak na programu taktéž ve čtvrtek, ale ve 3:00. Pokud se nic zasádního nestane, měla by se pak ještě před tím v úterý jet kombinace mužů, ve středu se pak ještě mají představit slalomářky.

Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams uvedl, že je zatím tato organizace v klidu a nikterak se neznepokojuje neustálé odkládání lyžařských disciplín. "Je dost času, máme náhradní dny. Na všechny závody dojde," řekl. Ředitel ženských závodů Mezinárodní lyžařské federace FIS Atle Skaardal to však vidí trochu jinak. "Ten program je napěchovaný a předpověď nepříznivá. Nejméně do středy má foukat. Pokusíme se sestavit realistický plán," řekl konkrétně.

Kanaďané ovládli týmovou krasobruslařskou soutěž a vylepšili si tak stříbro ze Soči

Skvělá vystoupení v rámci krasobruslařské soutěže družstev, které v jednotlivých disciplínách (mužské volné jízdy, ženské volné jízdy, volné tance tanečních párů) předvedli Patrick Chan, Gabriella Dalemanová a Tessa Virtueová se Scott Moir, posunuli "javorové listy" v celkové pořadí této krasobruslařské soutěže na konečné první místo.

O kanadské krasobruslařské nadvládě pak vypovídá i fakt, že díky páru Tessa Virtueová, Scott Moir ke dvěma individuálním zlatům získala Kanada i dvě týmové medaile, se právě Kanada vyrovnala Jevgeniji Pljuščenkovi a Švédovi Gillisu Grafströmovi, přičemž poslední jmenovaný krasobruslař získal své cenné kovy ještě na letních hrách v roce 1920 a následně i na zimních hrách 1924 a 1932.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (12.2.2018) - konečné výsledky:

Snowboarding, ženy - slopestyle: 

1. Andersonová (USA) 83,00 b.2. Blouinová (Kan.) 76,333. Rukajärviová (Fin.) 75,384. Norendalová (Nor.) 73,915. Jensonová 72,266. Langlandová (obě USA) 71,807. Candrianová (Švýc.) 66,358. Fjodorovová (OSR) 65,739. Fudžimoriová (Jap.) 63,7310. Könzová (Švýc.) 59,00

...

16. Pančochová 43,46

Krasobruslení - družstva:

Muži - volné jízdy: 1. Chan (Kan.) 179,75, 2. Koljada (OSR) 173,57, 3. Rippon (USA) 172,98.

Ženy - volné jízdy: 1. Zagitovová (OSR) 158,08, 2. Nagasuová (USA) 137,53, 3. Dalemanová (Kan.) 137,14.

Taneční páry - volné tance: 1. Virtueová, Moir (Kan.) 118,10, 2. Shibutaniová, Shibutani (USA) 112,01, 3. Bobrovová, Solovjov (OSR) 110,43.

Konečné pořadí: 1. Kanada 73, 2. OSR 66, 3. USA 62, 4. Itálie 56, 5. Japonsko 50

Snowboarding - U-rampa žen (kvalifikace):

1. (Spojené státy americké) Chloe Kimová (95,50) 2. (Čína) Liou Ťia-jü (87,75) 3. (Japonsko) Haruna Matsumotová (84,25)

Curling - turnaj smíšených dvojic:

Kanada - Norsko 8:4

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Šárka Pančochová (snowboarding)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

Biden se postaví Trumpovi? Chce se s ním setkat tváří v tvář

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy