Lovili se naši předkové navzájem jako zvěř? Lidské maso není příliš dobré, tvrdí vědci

MAGAZÍN - Vědci vědí, že naši dávní předci pojídali jeden druhého - alespoň příležitostně. V několika evropských lokalitách časově roztroušených v době asi 250.000 let, vědci vykopali kosti homininů, které nesou neklamné znaky: škrábance čepele, stopy po zubech, spáleniny.

Odborníci si však nejsou jistí tím, proč k tomu docházelo. Současní lidé již dlouho praktikují kanibalismus kvůli různým rituálním důvodům - aby zastrašili nepřátele, vyléčili nemoci, uctili mrtvé. Antropologové však nemají žádný důkaz, že by neandrtálci měli kulturní motivaci pro pojídání jedinců stejného druhu. Vědci proto předpokládají, že pradávný kanibalismus měl „nutriční“ účely, nebo byl praktikován čistě za účelem přežití. Archeolog James Cole z University of Brighton si v té souvislosti pokládá otázku: Pokud homininé jedli sami sebe kvůli výživě, jakou nutriční hodnotu vlastně měli? Jeho studie vyšla v magazínu Scientific Reports, její závěry cituje server deníku The Washington Post.

Cole spočítal počet kalorií, které by mohly být získány z jednoho dospělého samce. Ve srovnání s jinými tvory, které naši dávní příbuzní jedli - mamuty, stepními bizony, jeleny – se ukázalo, že homininé byli docela nízkokalorické občerstvení. Osoba vážící asi 70 kilogramů poskytuje asi 32.376 kalorií, což stačí skupině 25 dospělých neandertálců zhruba na třetinu dne. Mamut by na druhé straně skupině stačil asi na měsíc.

„Dělal jsem výzkum na toto téma a zjistil jsem, že nikdo nikdy definoval hodnotu kalorií lidského těla, a pokud ano, byla to čísla napsaná jen tak mimochodem bez jakéhokoliv popisu, jak k nim dotyčný dospěl,“ vysvětluje Cole. Jeho hodnoty jsou naopak velmi přesné, jeho studie obsahuje tabulky se seznamem a kalorickou hodnotou každé části lidského těla.

Hlava a trup: 5,418.67 kalorií. Paže: 7,4571.16 kalorií. Stehna: 13,354.88 kalorií. Kůže: 10,278 kalorií. Zuby: 36 kalorií. „Když srovnáme svalové hodnoty pokud jde o hmotnost měli bychom spadat přímo mezi sajgu (druh antilopy) a srnce, což jsou zvířata zhruba o naší velikosti,“ vysvětluje Cole.

Neandrtálci a další druhy starověkých homininů byli mnohem objemnější než moderní lidé, měli velké svaly a robustní postavu. Mohou proto mít větší nutriční hodnotu než Homo sapiens - ale ne o mnoho, vysvětluje vědec. „Je to zajímavé, protože pokud označíme tyto činy jako nutriční kanibalismus... a porovnáme, jak nutriční jsme oproti dalším, nejsme vlastně příliš výživní,“ tvrdí.

Neandertálci samozřejmě žádné kalorie nepočítali. Ale byli schopni říci, že jim osoba neposkytla tolik potravy jako kanec nebo kůň. A na rozdíl od prasete nebo koně, je hominin přesně tak mazaný a šikovný jako osoba, která ho chce sníst - to znamená, že je mnohem obtížnější takovou osobu zabít.

Cole naznačuje, že starověcí homininé mohli mít rituální motivace pro konzumaci členů jejich vlastního druhu, stejně jako současní lidé. Nemělo by to být překvapením vzhledem k tomu, že neandrtálci jsou již známí tím, že měli určité umění, nosili šperky a vyvinuli sofistikovanou komunikaci.

„Je zřejmé, že šlo o složité a různorodé lidské druhy a jejich postoj ke kanibalismu dle mého mínění bude tak složitý a rozmanitý jako náš vlastní,“ řekl.

Paola Villaová, odbornice na neandrtálce a výzkumná pracovnice na University of Colorado v Boulderu, uvádí, že Coleovy výpočty poskytují zajímavé informace, ale neměly měnit naše chápání kanibalismu starověkých homininů. Člověk nemusí mít stejnou kalorický přínos jako jelen, ale homininé se navzájem nelovili způsobem jakým lovili zvěř, uvádí.

„Nikdy jsme nepředpokládali, že lidé byli loveni jako potravinová zvířata,“ vysvětluje expertka. „Jedli je jako jídlo, ano - ale příčina byla vždy popisována buď jako agresivní kanibalismus (dobře zdokumentovaný u dalších savců včetně primátů), nebo jako důsledek hladovění či v souvislosti s pohřební praxí,“ dodává.

Související

Více souvisejících

Neandrtálci kanibalismus Archeologie pravěk

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy