Svět musí posílit hospodářskou spolupráci s Afrikou, tvrdí Schäuble

Durban (JAR) - Nestabilita Afriky je velkou hrozbou pro světovou ekonomiku, mezinárodní společenství proto musí posílit hospodářskou spolupráci s černým kontinentem.

V jihoafrickém Durbanu to dnes řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj přispějí investice do Afriky i k omezení proudu migrantů do Evropy.

"Víme, že Afrika je v globalizovaném světě jedním z největších geopolitických rizik pro růst a stabilitu světové ekonomiky," uvedl Schäuble na Světovém ekonomickém fóru k Africe. "Musíme vzít do programu globální hospodářské spolupráce i Afriku," dodal na třídenní akci, které se účastní řada politiků i podnikatelů.

Německo se zaměřuje na pomoc Africe ve svém aktuálním předsednictví ve skupině velkých ekonomik G20. Schäuble zároveň chce, aby se na černém kontinentu více angažovali soukromí investoři, a to zejména v rozvoji infrastruktury.

Oživení afrických ekonomik může dlouhodobě oslabit migrační tlaky na Evropu, míní člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. "Pokud Afrika nebude do určité míry stabilizována, budeme mít v Evropě těžko zvladatelné problémy bez konce," prohlásil podle agentury DPA.

Související

Více souvisejících

Wolfgang Schäuble afrika

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy