Nebezpečná Nigérie: Počet únosů kvůli výkupnému znepokojivě roste

V Nigérii se únosy kvůli výkupnému poprvé objevily na začátku tisíciletí na jihovýchodě země, ve státě Rivers bohatém na ropu. Únosci se původně zaměřovali na zahraniční pracovníky, pak na zámožné Nigerijce. Od ekonomické krize z roku 2016 a následnému zhoršování bezpečnostní situace se však tato kriminální praktika dotýká chudých stejně jako bohatých. Rozšířila se po celé zemi, hlavně na severu ve státech Zamfara a Kaduna.

V těchto severních územích, která jsou od státu Rivers vzdálena více než 1000 kilometrů, už dospěla situace tak daleko, že některé silnice jsou takřka neprůjezdné či extrémně nebezpečné, jako třeba dálnice mezi hlavním městem Abujou a místním centrem Kadunou.

Národní statistiky jsou důvodem k obavám: Mohammed Adamun, jeden z nejvýše postavených nigerijských policistů, napočítal mezi letošním lednem a březnem 685 únosů, průměrně tedy sedm denně. Většina z nich není bezpečnostním složkám hlášena.

"Nedostatek důvěryhodných statistik tento kriminální fenomén zastiňuje," říká bezpečnostní expert z Mezinárodní krizové skupiny (ICG). "Ale množí se nám varovné příznaky, články v časopisech, svědectví obětí... všechny poukazují na zneklidňující nárůst," dodává. Podle jeho názoru se také únosci zdají být lépe organizovaní než dřív, působí ve větších skupinách a mají lepší logistiku.

Současný prezident Muhammad Buhari se dostal k moci v roce 2015 díky slibům, že zbaví Nigérii džihádistické skupiny Boko Haram, která pustoší severovýchod země od roku 2009. Vláda vynaložila určité úsilí, takže skupina už neovládá území o velikosti Belgie, jako když byla na vrcholu svého vlivu v letech 2014 a 2015. Nicméně přetrvávající útoky na vesnice a vojenské základny nutí armádu k silné přítomnosti v regionu. Tím pádem je nedostatek profesionálních vojáků v jiných částech země, především ve venkovských oblastech, které jsou takřka ponechány vlastnímu osudu.

Skupiny "banditů", jak je na severovýchodě nazývají, terorizují venkov, plení vesnice, kradou dobytek, ničí domy a unášejí někdy i skupiny lidí výlučně z finančních důvodů, ne kvůli ideologii. Místní komunity se proto ve snaze zajistit si větší míru bezpečí organizují do nezávislých civilních milicí a jejich činnost financují regionální vlády. Tyto ozbrojené skupiny se však obtížně kontrolují.

Tím, jak roste počet milicí (jen ve státě Zamfara je v nich téměř 10.000 mužů), roste i počet ozbrojených skupin a v zemi kvete obchod se zbraněmi. "Severovýchod se stal útočištěm pro povstalce a bandity," říká Sambo Jinaidu, jedna z nejvlivnějších tradičních postav severní Nigérie. "Jsou jako chameleoni, jdou z konfliktu do konfliktu," dodává.

Stejně jako na ropném jihu jsou tyto mafiánské skupiny často napojené na "důležité osobnosti v regionu, na politiky," říká Jinaidu. Mají totiž podle něj zisk z kriminálních aktivit a z pašování.

Jeden z místních taxikářů tvrdí, že když byl měsíc v zajetí, stát mu vůbec nepomáhal při vyjednávání s únosci. Jeho blízcí nakonec uspořádali velkou sbírku v rámci celé komunity a podařilo se jim shromáždit něco přes 1000 eur (téměř 26.000 Kč), které únosci požadovali.

"Řetězy mi poranily zápěstí, nemůžu si ani natáhnout kalhoty," svěřuje se řidič. "Takže pracovat... na to zatím nemá cenu ani pomyslet. Ale mám radost, že jsem alespoň naživu," uzavírá.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie únos / rukojmí

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy