Ženská obřízka je na ústupu. Přesto mnoho žen dál prochází peklem

Nairobi - Ženská obřízka je v Somálsku na ústupu. Vyplývá to alespoň z nejnovější studie, kterou zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF) spolu s vládami států Somaliland a Puntland. Obřízku podle jejich průzkumu v poslední době podstoupilo jen 25 procent dívek ve věku od jednoho roku do 14 let. Přitom u dospělých žen ji mělo 99 procent z nich.

Znamená to tedy, že když ony byly před pár lety v dětském věku, neexistovala téměř jediná, která by bolestivý zákrok neabsolvovala, informovala agentura AP. Obřízku podstupují miliony žen a dívek na celém světě, zejména v Africe, ale i v některých asijských zemích.

UNICEF se již několik let snaží spolupracovat se zástupci jednotlivých komunit žijících na severu Somálska a zkouší je přesvědčit, aby změnili postoj k provádění ženské obřízky.

Mluvčí Dětského fondu OSN Susannah Priceová řekla, že "nynější čísla jsou povzbudivá, nicméně stále jde o velmi pomalý pokrok". Počet obřezaných dívek podle ní klesl díky většímu povědomí náboženských vůdců i místních obyvatel o zdravotních rizicích, která zákrok přináší.

Na rozdíl od mužské obřízky, tradičně praktikované například Židy, která se provádí zejména z hygienických důvodů, ženská obřízka přináší pouze komplikace během menstruace, pohlavního styku a porodu. V případě špatného provedení může dojít v důsledku akutního krvácení k okamžité smrti. Z důvodu nedodržování i základních hygienických pravidel jsou dívky často postiženy infekcemi a dalšími komplikacemi.

Důvody k obřízce jsou mnohé. Většinou jsou spojeny s kulturními či náboženskými zvyky. V Keni, kde obřízku praktikuje čtyřicet z dvaačtyřiceti kmenů, lidé věří, že neobřezaná dívka není plnohodnotnou ženou a nemůže porodit dítě. Z tohoto důvodu jsou dívky ve věku dvanácti až patnácti let hromadně odváděny a obřezány. Klitoris spolu s velkými stydkými pysky je považován za překážku pro hladký porod a údajně brání dítěti při cestě na svět.

Podle rozsahu se zákrok dělí na čtyři typy:

Typ I: částečné nebo úplné odstranění viditelných pohlavních orgánů – klitorisu a okolí (klitoridektomie).

Typ II: částečné nebo úplné odstranění vnějších pohlavních orgánů /viz typ I/ a malých stydkých pysků s / bez obřezání velkých stydkých (excize).

Typ III: zúžení poševního otvoru a vytvoření kryjícího uzávěru tím, že jsou malé a/nebo velké pysky obřezány a tkáň spojena, s / bez odstranění viditelné části klitorisu (infibulace).

Typ IV: zahrnuje zákroky, které nelze zařadit do předchozích třech kategorií. WHO jmenuje např. probodávání, provrtávání, nařezávání /introcize/ a vyškrabování, rovněž kauterizaci (zcelování ran pálením) ženských rodidel.

(Zdroj: lidskaprava.cz)

Související

Muslimové, ilustrační foto

Súdán chce povolit nemuslimům pití alkoholu a posílit práva žen

Súdán chce povolit nemuslimům konzumaci alkoholu a posílit práva žen, včetně zákazu ženské obřízky. O záměrech, které by znamenaly prudký zvrat po téměř čtyřech desetiletích striktní islámské politiky, informoval podle agentury Reuters súdánský ministr spravedlnosti. Podle statistiky OSN nejsou muslimy zhruba tři procenta obyvatel Súdánu.
Ilustrační foto

Súdán přijal nový zákon: Za ženskou obřízku hrozí vězení

Súdán přijal zákon, který trestá ženskou obřízku až třemi lety vězení. Podle odhadu OSN se tomuto zákroku podrobuje v této východoafrické zemi až 87 procent žen ve věku mezi 14 a 49 lety. Zásah může přitom skončit infekcí močových cest, ledvin, vytvořením cyst a ohrožením plodnosti.

Více souvisejících

Obřízka Somálsko ženy

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy