V USA najel muž s autem do davu lidí. Desítky zraněných

New Orleans (USA) - Při masopustním průvodu v americkém městě New Orleans najel v sobotu večer patrně opilý řidič s autem do davu lidí, z nichž téměř tři desítky zranil. Pět vážně zraněných zůstává i dnes v nemocnici, podle policie však nikdo není v ohrožení života. Pachatel byl na místě zadržen poté, co naboural do nákladního vozu. Policie vyloučila teroristický čin.

Incident se stal v sobotu večer místního času (asi dvě hodiny po půlnoci SEČ) v centru města během jednoho z průvodů, jichž se v New Orleansu tradičně účastní tisíce lidí. Podle svědků citovaných televizí CBS řidič šedivé dodávky s valníkem nejprve náhle roztočil motor do vysokých obrátek a rozjel se do dvou zaparkovaných aut. Poté začal najíždět do lidí. Zranil jich celkem 28, z nichž bylo 21 ošetřeno v nemocnici. Pět těžce zraněných nadále zůstává v péči lékařů. Mezi zraněnými jsou i malé děti, nejmladší ve věku tří let.

"Domníváme se, že podezřelý byl pod silným vlivem alkoholu," uvedl šéf místní policie Michael Harrison, který nevidí terorismus jako motiv krvavého činu.

Rovněž podle svědků, kteří spatřili řidiče během jízdy nebo poté, co po nárazu do nákladního auta ze svého vozu vystoupil, bylo z muže patrné, že před jízdou konzumoval alkohol nebo jiné návykové látky. Podle jednoho ze svědků měl "skleněné oči". "Vypadal, že je trochu mimo," řekla listu The New Orleans Advocate další účastnice průvodu, dvacetiletá Kourtney McInnisová.

New Orleans patří v době masopustu mezi nejnavštěvovanější místa USA a zdejší průvody, které vrcholí na takzvané Tlusté úterý (z francouzského Mardi Gras) den před začátkem půstu, přilákají během týdne desetitisíce návštěvníků. Sobotního průvodu s tragickým koncem se podle médií zúčastnilo více než 3500 tanečníků a lidí v kostýmech a tisíce přihlížejících.

Související

New Orleans, USA

Mexiko zasáhl hurikán Nora, Louisiana se připravuje na úder hurikánu Ida

K západnímu pobřeží Mexika dorazil hurikán Nora, který podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) může ve státě Jalisco způsobit bleskové povodně a sesuvy půdy. Ještě mnohem nebezpečnější bude podle meteorologů hurikán Ida, který se Mexickým zálivem blíží k americkému státu Louisiana a který má v následujících hodinách podstatně zesílit. Z pobřežních oblastí prchají do bezpečí desetitisíce lidí, město New Orleans nařídilo částečnou evakuaci.
Hackeři, ilustrační foto

Město New Orleans čelí obřímu kyberútoku, je vyhlášen stav nouze

Americké město New Orleans vyhlásilo stav ohrožení kvůli kybernetickému útoku proti počítačovým systémům městské správy. Oznámila to televize CNN. Starostka LaToya Cantrellová nařídila preventivně vypnout všechny počítačové servery, které městské úřady používají. Na některých z nich se objevily útočné viry požadující výkupné.

Více souvisejících

New Orleans, USA Nehody aut USA (Spojené státy americké) Masopustní průvod auto vjelo do davu lidí (obecně)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy