Pozor na populismus, ve východní Evropě sílí, varují americké noviny

Brusel/New York - Populismus v západní Evropě slábne. Politici, kteří natáhli své voliče "hezkou rétorikou", nemají takový vliv ve svých zemích. Jako příklad lze uvést Nigela Farage, jenž se stal po "Brexitu" jen dalším z návštěvníků večerních talk-show, Francouzku Marine Le Penovou, z jejíž Národní fronty jsou najednou dvě fronty, nebo Geerta Wilderse, Holanďana, který skončil se svojí stranou PVV sice na druhém místě parlamentních voleb, ale proti němu se spojily čtyři strany, které nedovolily vládu populisty. Jak je to ale s problémem populismu na východě Evropy? Odpověď nabízí deník New York Times.

Ve východní Evropě je podle NY Times situace zcela opačná. Polsko, Maďarsko, Slovensko i Česká republika jsou vedeny populisty různých barev.

Co to však populismus vůbec je? V NY Times se domnívají, že definice tohoto pojmu není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá, protože populistické strany v Evropě nemají jednotnou ideologii. Jediné, na čem se shodnou, je kritika uprchlické politiky Evropské unie. Jejich úspěch nespočívá tolik v politickém programu jako ve snaze co nejvíce fragmentovat politické spektrum, aby se jeho součásti nemohly dohodnout na koalici.

Jako příklad uvádí New York Times situaci v Německu. Tam Angela Merkelová sice vyhrála volby, ale kvůli pomyslnému úspěchu strany AfD to nemá jednoduché se sestavováním vládní koalice. Naopak mladý Sebastian Kurz se stane nejspíš rakouským kancléřem poté, co v předvolební kampani hlásal populistická hesla, především ta protimigrační.

V západní Evropě tedy móda populismu upadá, příklad Německa a Rakouska však podle NY Times naznačují, že se musí mít Západ stále na pozoru.

To ve střední a východní Evropě je situace jiná. Zde populistická hnutí nabírají na síle a vypadá to, že budou tvořit základ politické scény. V některých zemích (Maďarsko) ji už tvoří. Proč však na Východě obliba populistických myšlenek roste, zatímco na Západě klesá?

Odpověď nabízí Milan Nic z Německé rady pro zahraniční vztahy: "Populismus je všude ve světě, Východ však sužuje víc. Je to proto, že jsou státy buď slabé, nebo nechráněné. Demokracie se zde obnovila pouze před 25 lety," řekl pro NY Times.

Každou ze čtyř zemí známé jako Visegrádská čtyřka vede populista, avšak každý se svou politikou liší. Maďar Viktor Orbán je krajně pravicový nacionalista, Polák Jaroslaw Kaczynskije ideolog, který je posedlý Ruskem a smrtí svého bratra. Ministerský předseda Slovenska Robert Fico je levicový politik, zatímco nejspíš budoucí premiér České republiky Andrej Babiš je podobný osobám typu Donalda Trumpa nebo Silvia Berlusconiho, kteří slibovali "vymýtit korupci" a "řídit stát jako firmu".

Co všechno tyto populisty spojuje? Odpověď na tuto otázku dal NY Times český analytik Jiří Pehe: "Všichni vyvolávají vlnu úzkosti. Ať už se to týká globalizace, migrace nebo něčeho nového. Touto vyvolanou vlnou oslovují své voliče - lidi, kteří si žádají ochranu."

U Čechů je podle Peheho problém, že se nevyrovnali se svou minulostí a s rozpadem bývalého státu. "Slováci přijali rozchod s Čechy pozitivně, otevřeli se světu jako nový národ. To Čechy zakryla vlna nostalgie a lítosti," řekl.

"Právě tento nedostatek vlastní identity hrál roli v krizích, jako například v té migrační. Další takové kroky směrem k hlubší evropské integraci vyvolávají následné vlny úzkosti," dodal Pehe.

Jeho slova potvrzuje i Tomáš Valášek, ředitel Carnegie Europe, což je výzkumná organizace sídlící v Bruselu. Podle něj Češi trpí "vrozenou nedůvěrou vůči autoritám". To mohl prý být jeden z důvodů, proč se Andrej Babiš chtěl dostat do politiky.

"Pan Babiš nemá žádnou jasnou ideologii, ani politiku. Rozhodl se vstoupit do politiky, protože cítil, že je česká společnost nalomená, tudíž by se dala dobře ovládat," řekl Valášek.

Jedním z hlavních bodů všech populistických stran východní Evropy byla podle NY Times migrační krize. "Migrace hrála velkou roli ve volbách jak na Západě, tak na Východě," potvrzuje profesor Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

Je však s podivem, jakým způsobem získaly populistické strany takovou podporu v zemích, kde se uprchlíci téměř nevyskytují. "I když je v zemích východní Evropy jen velmi malý počet migrantů, všechny vítězné strany ve volbách používali v kampani ostrou protimigrační rétoriku a spojovali ji se strachem z terorismu," poznamenal Mareš.

Jak se bude vyvíjet budoucnost populistických stran ve východní Evropě nadále, ukáže čas. Zatím to ale vypadá, že tyto subjekty budou i nadále velmi úspěšné.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) Marine Le Pen Sebastian Kurz Angela Merkelová Andrej Babiš Robert Fico Jaroslaw Kaczyński Viktor Orbán Jiří Pehe Maďarsko Česká republika Polsko Slovensko visegradská čtyřka nacionalismus EU (Evropská unie) Nigel Farage

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy