Deportace imigrantů: Řešení, či jedna z nejhorších věcí, kterou může člověk zažít?

NÁZOR - Probíhající migrační krize, která hýbe nejen Evropou, ale i celým světem, vyvolává potřebu získat odpovědět na dlouhodobou otázku, zda je deportace ilegálních přistěhovalců vždy tím nejlepším řešením. Odpověď na ní se snažila získat americká potratová aktivistka Holly Blandová. Informoval o tom server Huffingtonpost.com.

Ty udělala rozhovor se svojí blízkou přítelkyní Alejandrou Pablos, která momentálně prochází sérií několika soudních řízení, která rozhodnou o osudu její svobody. Ale, jak jí říkají přátelé, má kvůli probíhajícímu soudnímu řízení proto zákaz opustit Arizonu.  

Důvodem výše uvedeného je ztráta její zelené karty a několik obvinění z řízení automobilu pod vlivem alkoholu v roce 2011, za což jí hrozí deportace z USA. Poslední dva roky proto strávila ve věznici Eloy Detention Center, v jižní Arizoně.

Tento leden byla Ale, která je známá také svým propotratovým a proimigračním aktivismem, zadržená během pokojného protestu před budovou virginského ministerstva vnitra imigrační policií. 

Následující den jí sice propustili, ale poté, co se v souladu se zákonem ohlásila na imigračním úřadu v Tocksonu, byla vzata do vazby. Blandová se s Ale setkala v roce 2017 díky spolupráci s National Network of Abortion Funds. Tam se dozvěděla o tom, jak jí okolnosti donutili v roce 2017 podstoupit umělé přerušení těhotenství kvůli jejímu nejasnému postavení z hlediska migračních zákonů. Ali je Mexičanka.

Trumpova migrační politika totiž v řadách neregistrovaných migrantů vyvolala obavy z rizika rozdělení rodin v případě deportace. Tomuto riziku se Ale nechtěla vystavit, a proto raději podstoupila interrupci, než aby jí od jejího dítěte oddělili.  

"Když jsem otěhotněla, věděla jsem, že za stávající politické situace nemohu založit rodinu," řekla Ale během tiskového rozhovoru týkajícího se výročí případu Roe vs. Vade, který legalizoval v USA potraty.

Ale v rozhovoru také poukázala na dvojí politiku pro-life amerických politiků, kteří sice naoko odmítají potraty, ale na druhou stranu podporou přísných migračních zákonů k nim mnohé ženy nutí. Řekla, že ti samí lidé, kteří by jí donutili porodit dítě, by jí ho pak také sebrali.

Blandová díky rozhovoru s Ali došla k jednoznačnému názoru, že boj za práva žen svobodně rozhodovat o svém těle nemusí nutně zahrnovat pouze právo na potrat, nýbrž i právo nebýt nucená k potratu okolnostmi.

Imigrační politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, který překvapivě porazil favorizovanou protikandidátku a bývalou první dámu Hillary Clintonovou, je předmětem dlouhodobých kontroverzí.  

Rezignovat na prosazování platné legislativy samozřejmě není dobrým řešením, ale je vždy zapotřebí umět posuzovat případ od případu.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Německo neprodlouží obecný zákaz deportací do Sýrie

Německo bude od příštího roku opět moci deportovat Syřany do jejich vlasti. Zákaz deportací do Sýrie, který platil od roku 2012, ministři vnitra spolkových zemí na jednání se zástupcem spolkového ministerstva vnitra neprodloužili. S odvoláním na zdroje ze schůzky o tom informovala agentura DPA. Podle ministerstva zahraničí se přitom v Sýrii nadále masivně porušují lidská práva.

Více souvisejících

deportace Imigranti z Afriky a Blízkého Východu lidská práva

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy