Ve Venezuele se vzbouřili političtí vězni. Nešlo o žádný masakr, ujišťuje generál

Caracas - V jedné z největších venezuelských věznic se ve středu vzbouřili vězni, kteří jsou tam kvůli organizování protivládních protestů či za kritiku autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Podle opozičního deníku El Nacional si vzpoura v caracaské věznici El Helicoide vyžádala nejméně jednoho zraněného. Úřady země, kde se v neděli konají prezidentské volby, vzpouru potvrdily bez bližších informací. Podle generála Ángela Vivase byly události "pokojné" a nešlo o "žádný masakr".

"Dnes málem zabili dva naše kamarády. Použili slzný plyn a stříleli na nás," popsal situaci ve věznici opoziční aktivista Lorent Saleh. Na sociálních sítích se objevila kratičká videa, která někteří z vězňů natočili na mobilní telefony.

Podle ředitele nevládní organizace Foro Penal Alfreda Romera si vězni, nejen ti političtí, dlouhodobě stěžují na podmínky v zařízení El Helicoide. Ve Venezuele je podle Romera nyní 338 politických vězňů, z toho 54 jich je právě v této věznici, která byla v 60. letech postavena původně jako obchodní centrum a nyní je věznicí venezuelské tajné služby.

Vzpoura si vyžádala nejméně jednoho zraněného, jímž je bývalý student Gregory Sanabria, který byl zatčen při protivládních protestech v roce 2014. Na sociálních sítích se objevily fotky z mobilního telefonu, na nichž má Sanabria potlučený a zkrvavený obličej.

Mezi vězni v majestátní pyramidovité budově El Helicoide jsou i bývalí opoziční starostové a také Američan Joshua Holt (25), který byl zatčen v roce 2016 v Caracasu se svou venezuelskou novomanželkou krátce po svatbě. Podle policie byly v jejich bytě nalezeny výbušniny a zbraně, úřady je proto obvinily z terorismu.

Holt ve středu zveřejnil na facebooku krátké video, v němž viní americkou vládu, že ho nedokázala z vězení dostat. "Prosím svou vládu už dva roky. Říkají, že na tom pracují, ale jsem stále zde," řekl na videu Američan z Utahu. Spojené státy mají s venezuelským režimem napjaté vztahy, protože na jeho představitele uvalily sankce kvůli potlačování lidských práv.

Agentura AP dnes uvedla, že americký diplomat Todd Robinson působící ve Venezuele se už ve středu snažil získat informace od tamního ministerstva zahraničí, ale marně. "Jsme znepokojeni vzpourou v El Helicoide," řekl Robinson. Dodal, že venezuelskou vládu USA poženou k zodpovědnosti, pokud se Holtovi něco stane.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro volby ve Venezuele

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 7 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 11 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 11 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy