Venezuelu postihl další blackout. USA zaútočily na přehradu, tvrdí Madurův režim

Život ve Venezuele dnes opět ochromily přerušené dodávky elektřiny, kvůli nimž na dnešek vláda vyhlásila pracovní i školní volno. Masový výpadek elektřiny, který stejně jako začátkem března postihl nyní téměř celou zemi, je podle expertů důsledkem dlouhodobě zanedbávané energetické sítě. Socialistická vláda prezidenta Nicoláse Madura ho ale opět označila za cílený útok, jímž se ji opozice a Spojené státy snaží svrhnout.

Výpadek energie nastal v pondělí kolem 13:30 místního času v 16 z 23 států Venezuely. Asi po třech hodinách se dodávky elektřiny podařilo obnovit, ale večer před desátou se skoro celá země opět ponořila do tmy. Dodávky elektřiny se ve většině regionů dosud nepodařilo obnovit.

Venezuela, která se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, je na výpadky elektřiny zvyklá. Dosud ale nebyly tak dlouhé a nepostihly najednou celou zemi, jako se to stalo 7. března. Tehdejší výpadek trval několik dní, po něž byly uzavřeny obchody i školy, přerušeny byly i dodávky vody a někde docházelo k rabování obchodů či pekáren.

"Postupně nás nechávají umírat. Prezident musí odejít ze země. Když neumřeme kvůli nedostatku léků, umřeme hlady," řekla dnes televizi TV Venezuela jedna z obyvatelek Caracasu, kde dnes opět nejezdilo kvůli výpadku energie ani metro.

Vláda v pondělí stejně jako začátkem března obvinila z výpadku energie opozici a USA, které podle ní zosnovaly "kybernetický útok" na hydroelektrárnu na přehradě Guri. Ta zásobuje elektřinou asi 70 procent země. Experti ale tvrdí, že takový útok na zastaralou venezuelskou energetickou síť není možný.

@jorgerpsuv presentó nuevas pruebas de conspiración que desean desestabilizar a #Venezuela y la trama de corrupción que vincula al opositor Juan Guaidó en la planificación de un robo al Estado venezolano¿El petróleo venezolano estará en los planes del opositor? pic.twitter.com/UIGU8boT2b

— teleSUR TV (@teleSURtv) 26. března 2019

"Komunikační systém, který má (energetická společnost) Corpoelec, je velmi obtížné napadnout elektronicky přes internetové sítě," řekl dnes televizi TV Venezuela elektroinženýr Guillermo Ovalles. Dodal, že výpadky budou pokračovat, dokud nepadne tato vláda. Její autoritářský režim mimo jiné přiměl k emigraci tisíce odborníků a dlouhá léta zanedbával obnovu a údržbu energetické sítě.

"Pro vstup do elektrárny Guri je nutné zvláštní povolení, snažila jsem se tam dostat a nepustili mě tam, sabotáž je podle mě vyloučená," domnívá se také Aixa Lópezová, šéfka sdružení lidí postižených výpadky elektřiny.

Po předchozím masovém výpadku ze 7. března, který byl dosud největší v historii země, začala venezuelská prokuratura vyšetřovat i šéfa parlamentu a opozičního lídra Juana Guaidóa, kterého podezírá, že výpadky inicioval.

"Lžou nám, aby se vyhnuli odpovědnosti v této vražedné krizi," napsal dnes k výpadku energie na twitteru Guaidó, kterého od ledna uznala za prezidenta země šedesátka zemí světa. Šéf parlamentu se prozatímní hlavou země prohlásil poté, co poslanci neuznali legitimitu nového prezidentského mandátu Nicoláse Madura kvůli nesvobodným volbám.

Opozice i USA, které jsou hlavním podporovatelem Guaidóa a opozičních sil v nynější ústavní krizi, odmítají jakoukoli zodpovědnost za výpadky energie. Podle nich je na vině hospodářská politika Madurovy vlády, která léta neinvestovala do energetické infrastruktury a její údržby a miliony ze státního rozpočtu určené do tohoto sektoru podle opozice zpronevěřila.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela blackout Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy