Mladé dívce v Indii uřízli hlavu. Za vraždou ze cti stojí podle policie rodina

V Indii přitáhl pozornost další případ hromadného znásilnění. Teď se však zdá, že mladou dívku pravděpodobně zavraždila její rodina. Podle policie šlo o vraždu ze cti. Násilí páchané na ženách je v Indii značně rozšířené. V posledních letech tamní vláda zpřísnila tresty za znásilnění. Nově hrozí pachatelům, kteří napadnou děti mladší dvanácti let, i trest smrti.

Tělo 16leté dívky z indického státu Bihár, bylo nalezeno v neděli šestého ledna. Podle rodiny byla pohřešována už od 28. prosince. Dívka byla brutálně zavražděna, měla uříznutou hlavu a řezné rány na hrudi.

Prvotní verze hovořila i o tom, že byla v obličeji polita kyselinou, ty však nakonec policie vyvrátila. Rodina tvrdila, že byla mladá dívka před vraždou hromadně znásilněna. „Šli jsme na stanici, ale policisté nevyplnili zprávu o pohřešované,“ citoval server The Logical Indian blízkého příbuzného rodiny.

Nález ostatků vyvolal ve městě Gaya, odkud dívka pocházela, demonstrace, kterých se účastnily stovky lidí. Ti žádali rychlé vyšetření případu a potrestání viníků. Policii vyčítali, že nekoná dostatečně rychle. Podle deníku Guardian připomněly protesty vlnu demonstrací, která se vzedmula v roce 2012, kdy byla v Dillí hromadně znásilněna mladá studentka. Ta následkům brutálního útoku podlehla.

A series of candlelight marches are being planned multi-city. An activist on the ground says he’s under threat from goons. @NitishKumar please see that justice is done. pic.twitter.com/pMn1hvUZeK

— Rituparna Chatterjee (@MasalaBai) 10. ledna 2019

Nyní však v případu nastal zvrat. Policie některé členy rodiny zatkla a podezírá je z účasti na dívčině vraždě. „Je to případ vraždy ze cti,“ řekl velitel policie ve městě Gaya Radžív Kumara Mishrana. „Dívka z domu s někým odešla 28. prosince, ale po třech dnech se vrátila. To rozhněvalo její rodiče, kteří naplánovali tuto chladnokrevnou vraždu s pomocí svého známého, který pracuje jako řezník.“

Pitva prý vyloučila, že by byla dívka znásilněna. Policie tvrdí, že podezření o vině příbuzných pojala téměř ihned. „Když jsme se pokusili setkat s rodinou dívky, nebylo nám to umožněno. Když s nimi nakonec policie přeji jen mluvila, řekla nám její mladší sestra, že se dívka vrátila domů 31. ledna. Protože byla naposledy viděna ten s den s otcovým přítelem, zatkla policie dotčného muže i dívčiny rodiče,“ řekl podle webu Asianage.com Radžív Mishra.

„Poté, co jsme nalezli tělo, jsme rodiče několikrát předvolali na policejní stanici, ale vymlouvali se a nedorazili. Jejich zvláštní snaha vyhnout se výpovědi jen posílila naše podezření. Mezitím jsme zadrželi toho řezníka, který nám celý incident popsal,“ citují Mishrana noviny Hindustan Times.

Útěky za milenci, nebo naopak před dohodnutými sňatky, jsou podle policie v oblasti často tvrdě trestány. Mladí lidé, kteří se vezmou bez souhlasu rodiny, jsou z konzervativní a patriarchální společnosti vyloučeni a celá rodina je stigmatizována. Proto podle úřadů dochází často k vraždám ze cti. Obzvláště v chudších a venkovských částech Indie je navíc stále silně zakořeněný kastovní systém.

Deník The Guardian cituje statistiku Národního archivu kriminálního úřadu, podle které v roce 2016 v zemi zaznamenali 69 prokázaných vražd ze cti. Podle aktivistů je však skutečné číslo mnohem vyšší.

Související

Více souvisejících

Vražda Policie Indie společnost Indie smrt násilí na dětech

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy