Filipínští islamisté popravili Nizozemce, v zajetí byl od roku 2012

Filipínská teroristická Skupina Abu Sayyafa na ostrově Sulu zabila nizozemského občana, kterého držela jako rukojmí od roku 2012. Dnes o tom informovala filipínská armáda.

Islamističtí povstalci napojení na teroristickou organizaci Islámský stát Nizozemce Ewolda Horna zastřelili, když se pokoušel uprchnout. Stalo se to během přestřelky mezi ozbrojenci a vládními vojáky.

Nizozemské ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude od Filipín žádat vysvětlení ohledně smrti svého občana.

O život dnes přišlo také šest povstalců, mezi nimi prý i manželka Radulana Sahirona, jednoho z vůdců Skupiny Abu Sayyafa, za jehož dopadení vypsaly Spojené státy odměnu ve výši jednoho milionů dolarů (23,2 milionu Kč) kvůli jeho podílu na únosu amerických turistů v roce 2001. Sahironovi se při dnešní přestřelce podle armády podařilo uprchnout.

Islamisté Nizozemce zajali před sedmi lety společně s jedním švýcarským občanem a jejich filipínským průvodcem. Muži z Evropy chtěli pozorovat a fotografovat ptáky v provincii Tawi-Tawi. Filipínci se podařilo utéct krátce po únosu, Švýcarovi pak v roce 2014, připomíná agentura Reuters.

Skupina Abu Sayyafa založená v devadesátých letech bojuje podle svých prohlášení za autonomii v rámci převážně katolických Filipín. Organizace, která se v roce 2014 přihlásila k takzvanému Islámskému státu, má na svědomí řadu teroristických činů a únosů. Právě z výkupného za rukojmí financuje z podstatné části své operace.

Související

Dvě bomby explodovaly na filipínském ostrově Jolo

Islamisté odpálili bomby na filipínském ostrově Jolo. 15 mrtvých, mnoho zraněných

Nejméně 15 lidí, vojáků i civilistů, zemřelo při bombovém útoku na jihofilipínském ostrově Jolo, 75 dalších lidí utrpělo zranění. S odvoláním na filipínskou armádu o tom informovaly zahraniční tiskové agentury. Z činu jsou podezřelí radikální islamisté, kteří jsou v oblasti aktivní, k zodpovědnosti za něj se však dosud nikdo nepřihlásil.
útok na katolický kostel na jihu Filipín (27.1.2019)

Teror na Filipínách: K bombovému útoku na katedrálu se přihlásil IS, 20 mrtvých

Dnešní útok na katolický kostel na jihu Filipín, kde jsou aktivní islamističtí radikálové, si vyžádal nejméně 20 obětí, dalších 111 osob utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta dříve podala zprávu o 27 mrtvých, ale posléze zjistila, že někteří mrtví jsou v záznamech vedení dvakrát. K atentátu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). Český ministr zahraničí Tomáš Petříček útok na twitteru odsoudil a vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Více souvisejících

Skupina Abu Sayyafa Filipíny únos / rukojmí Nizozemí

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy