Lži o lžích? Zprávy o chemických útocích v Sýrii ovládly fake news

Damašek - V souvislosti s válečnými zločiny v Sýrii se objevily snahy informační kampaně Kremlu, Bašara Asada a jejich příznivců šířit lživé zprávy o Syrské civilní obraně (Bílé přilby), která je považovaná za hlavní zdrojem informací o zdejší občanské válce, a západních mocnostech - Velké Británii, Francii a USA. Informoval o tom server Bellingcat.com.

Bílé přilby ze strany Kremlu a Bašara Asada obvinění jak z napomáhání teroristickým organizacím, jako jsou Al-Kajda a Islámský stát, tak i z údajné pomoci západním mocnostem vytvořit falešnou záminku pro útok na Sýrii. Tato lež o lži má však krátké nohy.

Útok chemickými zbraněmi v syrské Dúmě, který se stal roznětkou pro útok na Asadův režim ze strany západních mocností, měl být podle ruských médií vymyšlený.

Podle ruské vlády byly Bílé přilby vyzvány britskou vládou k vytvoření falešné zprávy o chemickém útoku, včetně fotografických snímků, k němuž nikdy nedošlo. Tuto informaci odvysílala například ruská televizní stanice Russia 1, kde ukázala také záběry amatérských herců, kteří za pomocí kulis vytvořili lživý obraz obětí útoku chemickými zbraněmi.

Na těchto snímcích měli mimo jiné také vystupovat zástupci Bílých přileb, kteří hráli neexistující oběti chemického útoku. Jediným účelem této údajně dezinformační kampaně bylo vytvoření záminky západních mocnosti k útoku na režim syrského prezidenta Bašara Asada, který je jejich dlouhodobým nepřítelem, a naopak spojencem ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Ve skutečnosti se však jedná o fotografie z natáčení syrského filmu Revolution Man, jehož děj se točí okolo nelegálního novináře, který pořizuje snímky o válečném konfliktu v Sýrii ve snaze získat slávu a mezinárodní ocenění. Po neúspěchu se neváhá spojit s teroristickými skupinami, s nimiž pak vytvoří falešné snímky o neexistujícím útoku. 

Kreml a Bašar Asad se tak dopustili nejen šíření dezinformací, ale svým způsobem i porušování autorských práv, neboť využili pro svojí kampaň proti Západu a Bílým přilbám metodu, kterou vymyslel někdo jiný.

Fotografie z natáčení výše filmu Revolution Man se přímo shodují s těmi, které odvysílala ruská média ve snaze o očernění Bílých přileb a západních mocností, a které měly vytvořit falešný obraz o neexistujícím útoku chemickými zbraněmi, aby měli důvod k zahájení útoku na Sýrii.

Ruským médiím hrál do karet také fakt, že popisy fotografií na facebookové stránce filmu Revolution Man jsou nejasné, a tudíž z nich lze velmi snadno vytvořit falešnou zprávu o údajné lži.

Na druhou stranu například fotografie ženy držící klapku se jménem režiséra filmu Revolution Man Najdata Anzoura může u nejednoho pozorného diváka vzbudit pochybnosti o pravdivosti ruských lží o lžích.

V případě, že se Ruská federace skutečně nezdráhá použít pro očernění Bílých přileb a západních mocností šíření na první pohled jasných lží o údajně nepravdivých záminkách pro útok na Sýrii, pak se svým způsobem nelze divit výsledku březnových voleb, v nichž drtivě vyhrál staronový prezident Vladimír Putin.

Pokud je pro ruská média běžné tímto způsobem lhát o Putinových soupeřích, a pokud valná většina Rusů nemá možnosti získat si kvalitnější informace, pak jí skutečně nezbývá, než volit všestranně podporovaného kandidáta. O manipulacích s volebními lístky nemluvě.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Syrská krize Bašár Asad Rusko Bílé přilby (White helmets) Sýrie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy