Izrael vyšetřuje diamantovou aféru. Stopy vedou k oligarchovi s vazbou na Putina

Izraelská policie požádala miliardáře podnikajícího v odvětví diamantů Lva Levieva, aby se vrátil z Ruska do Izraele. Policie ho chce vyslechnout kvůli podezření z praní špinavých peněz, daňových úniků a pašování. Izraelce Levieva podle agentury AP pojily blízké vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V minulosti žil také v Británii, ale nedávno se přesunul do Ruska.

Podle AP je Levievovo impérium LLD ohroženo podezřením z kriminální činnosti. Levievovi blízcí spolupracovníci byli zatčeni a nevyjasněné je úmrtí účetní, která vypadla z okna telavivského sídla firmy.

Leviev, jemuž je 62 let a přezdívá se mu diamantový král, se narodil v Uzbekistánu a do Izraele imigroval v roce 1971. Začal pracovat v dílně na broušení diamantů, později založil vlastní podnik, uzavíral kontrakty v Angole a Rusku a krátce byl konkurentem i jihoafrického giganta firmy DeBeers. Později podnikání rozšířil na trh s nemovitostmi, stavebnictví a chemický průmysl. Jeho majetek se podle AP odhaduje na miliardu dolarů, v poslední době ale Leviev zaznamenal velké ztráty kvůli investicím v Rusku.

Podezření z nelegální činnosti Leviev popírá a vyjednává o podmínkách návratu do Izraele, kde nebyl zatím formálně obviněn. Podle AP ale už jeho kontakty s lidmi obviněnými z pašování diamantů jeho podnik značně poškodí. Podvodníci v kufrech provezli podle AP v rozmezí několika let diamanty za 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

Novinář Alex Kogan, který se zabývá světem oligarchů žijících v Izraeli, nevěří, že by se Leviev dostal do takové situace. "Je to stále oligarcha a toto není jeho styl. Pašování takového rozsahu by zničilo podnik mnohem větší než ten jeho," sdělil Kogan.

V listopadu byli v aféře zatčeni Levievův syn a bratr a další čtyři lidé a na kauci jsou teď na svobodě. Vážnější je případ účetní firmy LLD Mazal Hadadiové, která 11. listopadu vypadla z koupelnového okna v desátém patře firmy LLD, která sídlí vedle telavivské burzy diamantů. Smrt se původně vysvětlovala jako sebevražda, avšak rodina tvrdí, že Hadadiová je matkou tří dětí a sama by se nikdy nezabila. V den smrti prý už byla na cestě z práce domů, když ji někdo telefonem odvolal zpět do úřadu.

Izraelský průmysl diamantů se od případu označovaného v Izraeli jako Černý diamant snaží distancovat. V 70. letech zaměstnával desítky tisíc lidí a býval střediskem obchodu s těmito drahými kameny. V posledních letech ale čelí potížím jednak kvůli šíření umělých diamantů, jednak kvůli přesouvání aktivit, jako je broušení, do zemí s levnější pracovní silou. Díky daňovým výhodám v Dubaji přišel i o výlučnou pozici v obchodu. Aféra kolem LLD poškozuje celé odvětví, protože Izraelci se snažili vybudovat pověst poctivého podnikatelského prostředí.

Izraelská média spekulují o tom, zda se Leviev z Ruska vrátí, a přinášejí rozhovory s rodinou Hadadiové. LLD vydala prohlášení, v němž ujišťuje, že všechny firmy kontrolované Levievem podnikají v souladu s pravidly a zákony. "Doufáme, že věc bude rychle vyjasněna a podezření se ukáže jako neopodstatněné," stojí v prohlášení.

Související

Diamanty

EU představila nové protiruské sankce. Týkají se diamantů

Evropská unie v pondělí schválila další, v pořadí již dvanáctý balík protiruských sankcí. Členské země jím chtějí postihnout zisky plynoucí z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU. Česko zároveň prosadilo delší výjimku na dovoz ruské oceli až do roku 2028. 

Více souvisejících

Diamanty Izrael Lev Leviev (obchodník) Rusko praní špinavých peněz Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy