Mursí byl zabit? Erdogan chce soudit Egypt za podivnou smrt exprezidenta

Turecko bude požadovat, aby vedení Egypta bylo souzeno za smrt egyptského exprezidenta Muhammada Mursího, který v pondělí v Káhiře u soudu zkolaboval a následně zemřel. Prohlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který podle tureckých médií též uvedl, že Mursí (67) byl zabit. Mursí, který byl v soudní síni kvůli obvinění ze špionáže a spiknutí, zemřel podle egyptských úřadů na infarkt.

"Muhammad Mursí bojoval o život na zemi v soudní síni 20 minut, aniž mu úřady pomohly. Proto říkám, že Mursí nezemřel přirozenou smrtí, ale byl zabit," prohlásil dnes Erdogan. Dodal, že požádá Organizaci islámské spolupráce (OIC), aby "udělala, co je třeba". O smrti Mursího chce turecký prezident hovořit i na summitu zemí G20 příští týden v Japonsku. "Uděláme, co je potřeba, aby Egypt soudily mezinárodní soudy," řekl také Erdogan.

Mursí se stal v roce 2012 prvním demokraticky zvoleným prezidentem Egypta po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka, do voleb šel jako kandidát organizace Muslimské bratrstvo. V červenci 2013 Mursího svrhla armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Abdal Fattáhem Sísím, který byl poté zvolen prezidentem a od roku 2014 zemi vládne tvrdou rukou.

Mursí, který byl už dříve odsouzen v několika kauzách, mimo jiné za špionáž pro Katar na doživotí, byl diabetik a měl vysoký krevní tlak. Podle egyptských úřadů se mu dostávalo péče v soukromé nemocnici v Káhiře, jeho příznivci naopak tvrdí, že úřady péči o něj zanedbávaly.

Muslimské bratrstvo, které egyptské vedení od konce roku 2013 považuje za teroristickou organizaci, už v pondělí označilo Mursího smrt za vraždu. Spekulace o příčině Mursího smrti se rozproudily v úterý na sociálních sítích po jeho pohřbu, který byl podle některých uspěchaný.

Podle Mahmúda Rifaata z evropského institutu pro mezinárodní vztahy a právo způsob Mursího pohřbu odporoval egyptské tradici. Mursí byl pohřben brzy ráno ještě za tmy a za přítomnosti pouze dvou synů, nikoli manželky.

K transparentnímu vyšetření Mursího smrti vyzvala také organizace Amnesty International a Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR). Egyptské ministerstvo zahraničí dnes označilo výzvu mluvčího OHCHR k "rychlému, nestrannému, důkladnému a transparentnímu vyšetření" Mursího smrti za nepřijatelnou a zpolitizovanou.

Související

Abd Fattáh Sísí

Padne Sísí? Egypťané se bouří proti prezidentovi, rozlítila je série videonahrávek

Egyptské bezpečnostní síly rozháněly v pátek večer slzným plynem demonstranty, kteří se sešli na protest proti vládě autoritářského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, jehož obviňují z korupce. Jednalo se o jednu z prvních protestních akcí od nástupu Sísího do funkce v roce 2014, uvedla agentura Reuters. Policie několik demonstrantů zatkla, sdělili svědci. Podle posledních informací nebyl nikdo zraněn.

Více souvisejících

Muhammad Mursí Recep Tayyip Erdogan Egypt Turecko

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy