Šéfovi UKIP zavařila rasistická milenka, vedení strany se rozpadá

Londýn - Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) dál řeší aféru rasistických výroků, které pronesla milenka jejího šéfa Henryho Boltona na adresu Meghan Markleové, snoubenky prince Harryho.

Jo Marneyová (25) v jedné textové zprávě uvedla urážlivé poznámky o Markleové a černoších. Marneyová, která se s politikem začala scházet po Vánocích, popsala americkou herečku Markleovou, jejíž matka je Afroameričanka, jako "pitomou nánu" a dodala, že "poskvrní naši královskou rodinu", tvrdil tisk minulou neděli.

Marneová rovněž označila černochy za ošklivé. Později se za SMS omluvila a Bolton oznámil, že svůj milostný vztah ukončil. Bolton dnes sice prohrál hlasování o důvěře ve výkonném výboru strany, ale trval na tom, že neodstoupí. Na protest proti Boltonovu odmítání odstoupit naopak rezignovala dosavadní místopředsedkyně strany Margot Parkerová, informovala BBC.

UKIP se v nedávné době stala za předsedy Nigela Farage jednou z nejvýznamnějších politických sil v Británii. Právě tato strana přesvědčila bývalého premiéra Davida Camerona, aby vypsal referendum o brexitu.

Poté, co Farage po úspěšném referendu z vedení strany odešel, UKIP se propadala do chaosu. Částečně i proto, že její hlavní cíl, tedy odchod z EU, se stal součástí oficiální politiky vládnoucích konzervativců i opozičních labouristů. Ještě v roce 2015 získala UKIP v parlamentních volbách 12,6 procent hlasů. V předčasných volbách loni v červnu už UKIP spadla na 1,8 procenta lidí.

Související

Vlajka Velké Británie

KOMENTÁŘ: Přinese vítězství Strany pro brexit rozpad britského politického systému?

Britský politický systém, známý jako většinový, tradiční dvou-stranický nebo také jako Westminsterský systém typu „vítěz bere vše“, by se v důsledku výsledků víkendových voleb do Evropského parlamentu mohl rozpadnout. Politický systém Spojeného království byl až doposud typický tím, že jej formovaly dvě hlavní politické strany. Hlavní strana – vládnoucí, měla tradičně většinu v parlamentu, a její rivalitní strana jí stála v opozici. V posledních letech však ve Velké Británii sledujeme přerod tohoto tradičního dvou-stranického systému. Nejistota okolo odchodu země z Evropské unie a výsledky evropských voleb, které s jasnou převahou vyhrála nově vytvořená Strana pro brexit Nigela Farage, činí tento přerod navíc mnohem snadnějším. Mohlo by se tak stát, že se tradiční britský politický systém úplně rozpadne.

Více souvisejících

UKIP (britská euroskeptická strana) Henry Bolton Meghan Markleová rasismus Velká Británie

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy