Mayová pochválila českou policii. Ujistila, že i po brexitu zůstaneme oddáni bezpečnosti Evropy

Londýn/Mnichov - Britská premiérka Theresa Mayová považuje rozbití gangu otrokářů v Británii s pomocí české policie za úspěšný příklad bezpečnostní spolupráce v EU, v níž chce Londýn pokračovat i po brexitu.

Mayová dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichov přednesla projev. "Zatímco opouštíme EU, abychom šli ve světě vlastní cestou, zůstává Británie stejně oddána evropské bezpečnosti jako byla dosud. Evropská bezpečnost je naše bezpečnost," zdůraznila Mayová.

Vnitřní a vnější bezpečnost jsou podle šéfky britské vlády stále více propojené, a proto je nutné, aby Británie s Evropskou unií v bezpečnostních otázkách úzce spolupracovala i po svém vystoupení z osmadvacítky. "Potřebujeme partnerství, které respektuje autonomii Evropské unie při rozhodování a zároveň suverenitu Británie," míní.

Takové řešení, jehož součástí má být policejní, zpravodajská nebo vojenská spolupráce, je podle ní v zájmu všech. Mayová ale připustila, že podobná dohoda Evropské unie s třetí zemí zatím nemá obdobu, a proto k ní bude potřeba skutečná politická vůle na obou stranách.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes vyslovil pro to, aby obě strany řešily odděleně oblast bezpečnosti a ostatní otázky, jako je třeba obchod. "Potřebujeme bezpečnostní spojenectví mezi Británií a EU, ale nemůžeme tu otázku míchat s dalšími otázkami souvisejícími s brexitem," řekl na konferenci.

Mayová v projevu poukázala na příklad operace Triage (Třídění), kdy britská policie ve spolupráci s Europolem a českou policií rozbila převážně český gang, který na britském území vykořisťoval své krajany. Jde o případ z roku 2014, kdy policie na jihozápadě Anglie osvobodila osm Čechů od skupiny, která tyto muže nutila k práci a její výtěžek si za pomoci vydírání i násilí nechávala pro sebe.

Mayová dala najevo připravenost Británie nadále přispívat na vojenské mise EU a její rozvojové programy, pokud to bude ve společném zájmu. Londýn také po brexitu převezme všechny sankce, které nyní uplatňuje Evropská unie. Svým projevem dnes britská premiérka mohla uklidnit obavy, které Londýn vzbudil loni, když hovořil o tom, že bez dohody o bezpečnostních otázkách by si Británie "mohla vzít své informace s sebou".

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Bezpečnostní konference v Mnichově Česká republika EU (Evropská unie) Brexit Velká Británie Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 47 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy