Migranti přenášejí své tradice do Evropy? Tisícům dívek v Německu hrozí obřízka, 58 tisíc žen už ji podstoupilo

Berlín - Ženská práva ve světě stále nejsou na takové úrovni, jaká by měla být. Uvádí to nezisková organizace Terre des Femmes. Velkým problémem je například ženská obřízka, kterou nejsou ohroženy jen dívky v Africe a Asii, ale také třeba v Německu.

Terre des Femmes je francouzská nezisková organizace bojující za ženská práva, která byla založena v roce 1981 v Hamburku. Od roku 1990 je ředitelkou organizace Christa Stolleová. Ta v rozhovoru pro německý server Deutsche Welle hovořila o tom, jak jsou na tom ženská práva nejen v Evropě, ale i ve světě. Situace podle ní není příliš dobrá. „Stále máme před sebou dlouhou cestu, zvláště pokud jde o ženy a dívky z nezápadních zemích. Je třeba ještě udělat mnoho ohledně násilí páchaného na ženách,“ uvedla Stolleová.

Zdůraznila, že podle odhadů je téměř 50 000 mladistvých dívek každý den nuceno k manželství. Podle průzkumu Světové banky existují v 155 zemích zákony diskriminující ženy. „Ve 32 státech nemůže žena požádat o pas bez souhlasu svého manžela. To jsou velké nespravedlnosti, které musí být odstraněny,“ upozornila šéfka organizace.

Poukázala ale také na to, že i v Německu je každá čtvrtá žena obětí domácího násilí. „Domnívám se, že potřebujeme lepší právní předpisy k dosažení rovnosti mezi muži a ženami,“ uvedla. Nejhorší situace je ale podle ní v Saúdské Arábii. „Každá žena musí mít mužského strážce - otce, bratra nebo manžela. Odráží to skutečnost, že ženy jsou považovány za občany druhé třídy. Pak samozřejmě musíme vzít v úvahu humanitární krize v regionech, jako je Sýrie nebo Irák, kde jsou ženy vystaveny masivnímu sexuálnímu násilí,“ varuje.

Za problém považuje také stále přežívající tradici mrzačení ženských pohlavních orgánů – tedy ženské obřízky, která přináší velké zdravotní a sexuální omezení pro ženy. Dál se provádí v mnoha afrických zemích, kde je ignorováno právo na sexuální sebeurčení, uvedla Stolleová.

Zdůraznila, že i v Německu existují extrémně patriarchální struktury v takzvaných paralelních společnostech, kde je dívkám odepírána například účast na třídních exkurzích, jsou nucené se zahalovat a jsou musí od raného věku trávit život doma s manželem a dětmi.

Její kolegyně Charlotte Weilová z Terre des Femmes už na konci minulého roku upozornila, že v současné v Německu době žije více než 13 000 dívek, jejichž rodiny plánují obřízku. To je o 4 000 více než v roce 2016. „Vzhledem k příchodu migrantů ze zemí jako Eritrea, Somálsko a Irák jsme zaznamenali obrovský nárůst počtu postižených žen a ohrožených dívek," řekla v mluvčí organizace Terre des Femmes.

Weilová, která vypracovala zprávu o neregistrovaném mrzačení ženských pohlavních orgánů  v Německu, odhaduje, že v zemi žije 58 000 žen, které byly oběťmi ženské obřízky. Ta se praktikuje v mnoha afrických zemích, stejně jako v Asii. V Německu je ale nelegální.

„Neznáme žádné případy, kdy byla dívka obřezána přímo v Německu," uvedla s tím, že tento zákrok podstupují dívky buď když odjedou na prázdniny do své vlasti, nebo u praktických lékařů ve městě, jako je Paříž nebo Amsterdam.

Vysvětluje, že obřízka je záležitost všech sociálních vrstev. „V Somálsku je obřezáno 98 procent žen, v Egyptě 87 procent, i když je tam zákrok zakázaný,“ uvedla Weilová s tím, že rozdíl spočívá především v prostředí a úrovní provedení zákroku – buď je proveden na klinice v hygienických podmínkách, nebo se nechává na šamankách.

Přestože organizace uvádí, že se na ni stále častěji obracejí matky dívek, kterým obřízka hrozí, řada žen, která už má obřízku za sebou, nechá podstoupit tento zákrok i své dcery. „Pro ně je obřízka norma. Ženy nechtějí riskovat, že by se jejich dcery dostaly na okraj společnosti nebo nenašly manžela. Většina mužů z těchto skupin nechce ženu, která by obřízku neměla. Když matky chtějí zajistit dcerám budoucnost, obřízku jim nechají udělat,“ vysvětluje.

Související

Muslimové, ilustrační foto

Súdán chce povolit nemuslimům pití alkoholu a posílit práva žen

Súdán chce povolit nemuslimům konzumaci alkoholu a posílit práva žen, včetně zákazu ženské obřízky. O záměrech, které by znamenaly prudký zvrat po téměř čtyřech desetiletích striktní islámské politiky, informoval podle agentury Reuters súdánský ministr spravedlnosti. Podle statistiky OSN nejsou muslimy zhruba tři procenta obyvatel Súdánu.
Ilustrační foto

Súdán přijal nový zákon: Za ženskou obřízku hrozí vězení

Súdán přijal zákon, který trestá ženskou obřízku až třemi lety vězení. Podle odhadu OSN se tomuto zákroku podrobuje v této východoafrické zemi až 87 procent žen ve věku mezi 14 a 49 lety. Zásah může přitom skončit infekcí močových cest, ledvin, vytvořením cyst a ohrožením plodnosti.

Více souvisejících

Obřízka Německo lidská práva ženy

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

Dohoda, nebo útok na Rafah. Izrael dal Hamásu poslední šanci

Dnes do Izraele dorazila egyptská delegace s cílem znovu rozběhnout jednání o ukončení konfliktu v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících izraelských rukojmí, kteří jsou drženi palestinským hnutím Hamás od října loňského roku. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy