Británie hasí skandál. Vyhoví migrantům z Commonwealthu, kterým hrozila deportace

Londýn - Británie udělí občanství migrantům ze zemí Společenství (Commonwealth), kteří žili v zemi legálně desítky let, ale úřady jejich pobyt chybně označily za nezákonný a hrozily jim deportací. Oznámila to v pondělí ministryně vnitra Amber Ruddová v reakci na kauzu karibských imigrantů z takzvané generace Windrush. Británie odpustí zájemcům o občanství ze zemí Společenství, kteří do země přišli do roku 1973, poplatky i povinnost složit jazykový a znalostní test.

Kauza kolem karibských migrantů se naplno rozhořela minulý týden v době, kdy se v Británii konal summit zemí Společenství (Commonwealth). Premiérka Theresa Mayová se za kauzu šéfům karibských států, kteří se vrcholné schůzky účastnili, omluvila.

Část lidí původem z Karibiku, kteří do Británie přišli jako děti, je známa jako "generace z Windrush" podle lodi Empire Windrush, která v roce 1948 dovezla do Británie stovky karibských imigrantů. Britská vláda tehdy hromadnou imigraci ze zemí britského impéria podporovala, aby kvůli velkým válečným ztrátám zaplnila mezeru na pracovním trhu. Lidé z karibské oblasti do Británie mířili v letech 1948 až 1973.

Některé děti z karibských ostrovů formálně nikdy nezískaly britské občanství nebo pas a nyní mají podle britských médií potíže při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci. Někteří z těchto lidí, kteří v Británii strávili celý život, dokonce čelí hrozbě deportace. Tyto problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.

"Stát tyto lidi nechal na holičkách," řekla v pondělí v parlamentu Ruddová. Při žádostech o občanství budou podle ní nejen karibským imigrantům, ale lidem ze všech zemí Společenství odpuštěny poplatky a nebudou muset skládat ani žádné testy. Důkazní břemeno přejde na úřady. "Nic z toho nemůže vymazat bolest, kterou někteří museli snášet," přiznala ministryně vnitra, zároveň ale vyjádřila naději, že přijatá opatření prokážou dobrou vůli vlády.

Imigrantům, kteří se již museli vrátit do svých zemí původu, Británie pomůže při získávání britského občanství i návratu do Spojeného království. Podle Ruddové je čeká i finanční odškodnění.

"Tito lidé tu pracovali desítky let, v mnoha případech pomáhali vybudovat Národní zdravotní službu, platili daně... jsou Brity vším vyjma právního statusu," řekla Ruddová.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Velká Británie Commonwealth Přistěhovalectví deportace

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy