Výročí otravy agenta Skripala: Mayová si na twitteru utrhla pořádnou ostudu

Twitterový příspěvek britské ministerské předsedkyně Theresy Mayové k prvnímu výročí otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala skončil ostudou. Kancelář premiérky totiž zveřejnila chybný doprovodný snímek místa, kde se incident loni odehrál - namísto Salisbury ukazoval nedaleké lázeňské město Bath, uvedla dnes agentura Reuters.

Pod obrázek zelených stromů, řeky a věže v Bathu bylo v tweetu Mayové napsáno: "Salisbury se skvěle postavilo tomuto ničivému a bezohlednému incidentu - svědectví o odhodlání, zdrženlivosti a pozitivního přístupu místních obyvatel."

"What I've seen here in Salisbury is the tremendous spirit and resolve of the people. This is a city that is vibrant, it's dynamic and it's a wonderful place to come and visit." – PM @Theresa_May pic.twitter.com/MaWVfQUNnR

— UK Prime Minister (@10DowningStreet) 4. března 2019

Bývalý agent ruské rozvědky Skripal a jeho dcera Julija byli nalezeni 4. března 2018 v bezvědomí na lavičce v centru britského města Salisbury. Následná analýza ukázala, že byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Britská vláda obvinila v nepřítomnosti dva ruské občany z pokusu o vraždu a vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. Moskva, která jakoukoli svou účast na útoku odmítá, odpověděla odvetnými opatřeními.

Dva Rusové obvinění Londýnem později v ruském televizním pořadu prohlásili, že v Salisbury chtěli pouze navštívit slavnou katedrálu se 123 metrů vysokou věží.

Tweet Mayové s obrázkem města Bathu, známého pro své římské lázně, byl později nahrazen snímkem sídla premiérky v Downing Street č. 10.

The Prime minister is destined for an early Bath #Salisbury pic.twitter.com/5KJS05KQdQ

— Ruaridh Duncan (@RuaridhAHDuncan) 4. března 2019

Kancelář premiérky chybu přiznala a její mluvčí za důvod označil selhání lidského faktoru. Nedopatření uznala i sama Mayová. "Byla to chyba, kterou teď dáváme do pořádku," řekla při dnešní návštěvě katedrály v Salisbury.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Sergej Skripal Velká Británie

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy