ROZHOVOR | Na Ukrajině není občanská válka, napadlo nás Rusko, míní velvyslanec

ROZHOVOR - Na Ukrajině se neodehrává občanská válka. Jde o agresi ze strany Ruska, které má v pohraničních oblastech desítky tisíc lidí a několik tisíc tanků. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz to uvedl nový ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Prozradil také, jak Ukrajina pohlíží na Českou republiku a jaké s ní má vztahy.

Jevhen Perebyjnis je současný ukrajinský velvyslanec v České republice. V Česku již pracoval v devadesátých letech jako tajemník na ukrajinské ambasádě, zná dobře český jazyk. Jako velvyslanec pracoval také v Lotyšsku a ve Švédsku, působil i jako mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí. V minulosti působil jako Generální konzul Ukrajiny ve slovenském Prešově. Post velvyslance v Česku obsadil letos v březnu. EuroZprávy.cz přinášejí první část rozhovoru o vztahu Česka a Ukrajiny a konfliktu, který pokračuje na některých ukrajinských územích. 

Jak se vám líbí v České republice?

Možná v hodnocení nebudu objektivní, opravdu mám rád Českou republiku, mám rád Prahu, pracoval jsem v České republice dohromady 7 let a mám k ní osobní vztah. V mé diplomatické kariéře je Česká republika nejdůležitější zemí, ve které jsem pracoval a myslím, že znám tento národ.

Působil jste zde už mezi lety 1994-1998 jako tajemník na ukrajinské ambasádě. Jak se Česko a nálady Čechů od té doby proměnily?

Musím říci, že Česká republika udělala velký pokrok. Stala se členem EU a NATO a všech nejdůležitějších organizací, je to pro ni velkou výhodou ve srovnání s jinými státy bývalého komunistického bloku. Co se týče proevropských a prozápadních nálad, tak si myslím, že zůstaly a upevnily se, i když občas tady zaslechnu nějaké ne příliš optimistické hodnocení členství ČR v EU a i v NATO. Pomohlo to ČR stát se vyspělou a demokratickou zemí. I když se europesimismus objevuje, myslím, že většina Čechů prozápadní směřování přijala.

Po roce 1989 se Česká republika vydala svobodnou cestou, přijala právní řád a zvolila si takový systém, který si mohla sama určit. Naučili se Češi pracovat se svobodou?

Myslím, že český národ měl vždy touhu po svobodě, ve srovnání s jinými postkomunistickými zeměmi. Příkladem může být rok 1968 i 1989 – Československo bylo jednou z prvních zemí, která se vydala za svobodou. Na Ukrajině je ČR vnímána jako jedna z nejdemokratičtějších a proevropských zemí. I když stále je tu část společnosti, která má jakousi nostalgii na komunistické časy, ale myslím, že je v menšině.

Tato část společnosti je často podněcována osobou prezidenta Miloše Zemana, který se netají tím, že vyznává názory, které pro mnohé znamenají jakýsi posun na východ, je to pro vás v pořádku? Nevadí vám rozkol mezi směřováním vlády a prezidenta?

To je na českém národu, koho si zvolí. Ukrajina respektuje výběr českého národa a jsme připraveni pracovat s tou vládou a tím prezidentem, koho Češi zvolí. Nechtěl bych konkrétně hodnotit české politiky a politické strany, není to můj úkol. Můj úkol je přispět k dobrým vztahům mezi oběma zeměmi. Samozřejmě, že když některé výroky českých politiků nějakým způsobem poškozují zájmy Ukrajiny, tak musíme reagovat a vysvětlovat náš postoj. Chtěl bych poděkovat české vládě a českému národu za podporu, kterou skutečně cítíme a potřebujeme.

Jak je vnímán prezident Miloš Zeman na Ukrajině?

Prezident ČR je a vždy bude vnímán na Ukrajině jako prezident přátelského národa. Když však pocítíme, že některé výroky českých politiků poškozují ukrajinsko-české vztahy, tak to otevřeně řekneme. Mezi přáteli musí být otevřenost. V případě cest některých českých poslanců na východní Ukrajinu či na Krym a jejich případná podpora nezákonných složek na Donbasu, na to musíme reagovat razantně. Bohužel jsme museli zakázat vstup na Ukrajinu několika českým poslancům, kteří v rozporu s ukrajinskou legislativou navštívili okupovaná území Ruskou federací. Náš přístup ke všem zahraničním politikům je rovnocenný nehledě na to, zda se jedná o ministra, poslance. Požadujeme, aby respektovali mezinárodní právo a územní celistvost Ukrajiny.

Jaká je aktuální situace na východě Ukrajiny? V českých médiích postupně ubývá zpráv o tomto konfliktu.

Máme dva zdroje konfliktů, je to Krym a Donbas. Na Krymu máme dočasnou okupaci a pokus o anexi ukrajinského území Ruskou federací, což bylo provedeno v hrubém rozporu s mezinárodním právem a bylo to odsouzené mezinárodním společenstvím včetně všech nejdůležitějších mezinárodních organizací. Bohužel Rusko v okupaci pokračuje, porušuje lidská práva a práva zejména Krymských Tatarů, pokračuje v jejich represích. Co se týče Donbasu, tam jsme svědky ruské agrese, Ruské federace. Často jsme v tomto smyslu, i tady v České republice, svědky záměny pojmů. Mluví se o separatistech, lidech, kteří se vzbouřili proti Ukrajině a to, že je na Ukrajině občanská válka.

Není to tak, není tam žádná občanská válka, je to jasná agrese ze strany Ruské federace, jsou tam přítomna regulérní ruská vojska, přibližně 4-5 tisíc ruských vojáků a dalších 40 tisíc takzvaných žoldáků, většina jsou občané Ruské federace, ale jsou tam i místní občané. V oblasti je až 600 tanků, to je počet větší, než má Bundeswehr v Německu. Je to válka v centru Evropy, o níž s píše čím dál méně, což je nám samozřejmě líto. Znamená to, že někteří lidé v Evropě mají krátkou paměť a snaží se ospravedlnit, to, co dělá Rusko. To je velkým omylem, novináři by měli zajistit, aby se o problému mluvilo a aby Evropské společenství mělo na paměti, co se děje na Ukrajině, je to jen pár stovek kilometrů od České republiky.

Zmínil jste, že dochází k rozdílnému vnímání konfliktu a v některých médiích dochází k záměně pojmů, čím si to vysvětlujete?

Je to tím, že Rusko vede vůči celému civilizovanému světu tzv. informační válku. Ruská propaganda, řekněme si otevřeně, je velmi silná, i tady v České republice a bohužel mnozí se pak na konflikt dívají prizmatem ruské propagandy. Ta se snaží ovlivnit nejenom vnímání konfliktu v EU a ve světě, ale snaží se ovlivnit i samotnou politiku některých zemí. Důležitým úkolem pro celý svět je teď vypracovat takové mechanismy, které by neumožnily Rusku využívat tuto zbraň hromadného ničení, jak to nazývám. Propaganda je občas nebezpečnější než samotné tvrdé zbraně.

Symbolem konfliktu na Ukrajině je i ikonická osobnost pilotky Nadiji Savčenkové, která založila i vlastní politický subjekt. Jak je vnímána na Ukrajině?

Byla vnímána jako hrdinka, celý ukrajinský národ ji podporoval a protestoval proti jejímu uvěznění v Rusku. Bohužel po návratu z vězení zaujala takový divný postoj k některým otázkám. Není teď vnímána většinou obyvatelstva kladně. Příkladem můžou být některé výroky ohledně národnostních menšin či Židů, které byly nešťastné. Myslím, že ztratila většinu podpory ze strany ukrajinské společnosti, ta podpora je teď na úrovni nějakého procenta. Nemůžu mluvit za celou ukrajinskou společnost, ale většina občanů je zklamaná z jejich postojů.

V ČR a Evropě je aktuální problém dezinformací a alternativních proruských médií, která šíří lživé a matoucí zprávy. Jaká je situace na Ukrajině, jsou tam tato média? Evropská unie se učí bojovat s touto hybridní hrozbou.

Stali jsme se asi první obětí ruské dezinformační kampaně, já byl tehdy mluvčí ministerstva zahraničí. Byl to nový druh války, nebyli jsme na to připravení, stejně tak celý svět. Myslím, že se nám podařilo připravit strategii odporu ruské propagandě. Museli jsme razantně zasahovat, situace byla zcela odlišná než třeba v ČR. Na Ukrajině totiž vysílaly desítky ruských televizí, prodávaly se časopisy. Bylo to velkou hrozbou v době, kdy začala ruská agrese. Museli jsme zakázat skoro všechny ruské kanály, demokraticky, soudní cestou. Pomohlo nám to snížit účinek propagandy, ale existuje internet a satelitní antény. Většina Ukrajinců, která má možnost sledovat ruskou televizi, ví, že je to lež a že je to ruská zbraň. Možná někde na Donbasu jsou stále lidé, kteří sledují ruskou televizi a čtou ruské noviny, ale doufám, že jde o malou část lidí. Rusko využívá demokratických nástrojů, aby šířilo propagandu. Demokratický svět však nemůže zasáhnout stejným způsobem proti propagandě, protože ctí svobodu slova. Myslím, že ruské dezinformační kanály redefinují pojem novinařiny. To už nejsou sdělovací prostředky, to nejsou novináři, to už jsou bojovníci propagandistické mašinérie, ke kterým musíme přistupovat zcela jinak.

Řekl jste, že aby Rusko bylo impériem, musí být jeho součástí Ukrajina. Platí to třeba i v Pobaltí, kde panují určité obavy před případnou ruskou agresí?

I Pobaltské země a Střední Evropu stále Rusko považuje za svou sféru vlivu. Je otázkou času, než Rusko projeví zájem o větší integraci těchto území. Zatím však takové možnosti nemá, výhodou těchto zemí je členství v EU a NATO. Bohužel, my takovou pojistku nemáme. Jsem přesvědčený, že až bude mít Rusko šanci, tak ji využije. Teď ji nemá, tak se soustředilo na Ukrajinu, která je pro Rusko nejdůležitější zemí z hlediska jeho mocenských ambicí. Ukrajina už však nechce být součástí mocenských her Ruské federace, my jsme určili směr svého rozvoje směrem k EU a je to nezvratné, což je špatná zpráva pro Rusko a Putina.

Jak si vysvětlujete ruskou agresi, co je jejím spouštěčem?

Z části je to mentalitou, z části je to tím, že demokratické tradice jsou v Rusku velmi slabé. Nejenom teď, ale i v historii byli Rusové obětí autoritářského vedení a bohužel jsme u Ruska nezaznamenali, aby se společnost postavila takovému totalitárnímu vedení a postavila se za svá práva. Kreml toho samozřejmě využívá.

Jak vnímá Ukrajina konflikt v Sýrii? Jak je na tom v současnosti ruská a ukrajinská ekonomika? Vítá Ukrajina vítězství Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb? Druhou část rozhovoru s ukrajinským velvyslancem v Česku, Jevhenem Perebyjnisem, přineseme v pondělí 1. května.

Související

Více souvisejících

Ukrajina rozhovor Krym Rusko Ruské angažmá v Sýrii Boj proti dezinformacím a fake news Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Donbass Doněck Jevhen Perebyjnis

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 31 minutami

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové provedli další útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy