Policie provedla další razie v Londýně: Ozývaly se silné rány a střelba

Londýn - V Británii pokračuje vyšetřování sobotního teroristického útoku, který si v centru Londýna vyžádal sedm obětí. Policie sice zabila trojici atentáníků, nelze ale vyloučit, že se na přípravě útoku podílely i další osoby. K činu se v neděli přihlásil Islámský stát (IS).

IS se pravidelně hlásí k odpovědnosti za většinu útoků v západním světě, a to i tehdy, když osamělí útočníci byli pouze inspirováni jeho ideologií, aniž by na IS měli přímo kontakt. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci při činu křičeli: "Toto je pro Alláha".

Policie je přesvědčena, že útočila trojice teroristů a nikdo další. Není si ale zcela jistá, zda atentát nepomáhali připravovat i další radikálové.

Britská policie dnes brzy ráno podnikla další razie ve východním Londýně a zatkla několik lidí. Místní obyvatelé na sociálních sítích hlásili silné rány a střelbu. Podle BBC skončila policejní uzavírka nádraží a stanice metra u mostu London Bridge. Otevřen je částečně i sám most a okolní ulice, uvedla BBC. Na místě je stále mnoho policistů.

Zátahy se podle britského tisku uskutečnily na jedné adrese na londýnském předměstí Barking, kde policie zatýkala už v neděli, a v části Newham. Policie "zajistila velké množství důkazního materiálu," uvedla dnes komisařka londýnské policie Cressida Dicková v rozhovoru s BBC. Zopakovala, že policie zná totožnost tří atentátníků. Její prioritou je podle Dickové nyní zjistit, zda byl do útoku zapleten ještě někdo jiný, a vyšetřit pozadí atentátu. "Postupujeme velmi rychle," uvedla Dicková.

Neozbrojeného policistu v civilu, který se jako jeden z prvních postavil atentátníkům a byl vážně zraněn, označila za "opravdového hrdinu". Policista byl podle ní v restauraci s přáteli, a když viděl, co se děje, bez váhání se vrhl na pomoc.

Server BBC News dnes napsal, že v noci na dnešek byly na několika mostech v centru Londýna vztyčeny bezpečnostní bariéry chránící chodce před auty. Týká se to i Westminsterského mostu, na němž v březnu najel útočník do lidí a poté u parlamentu ubodal neozbrojeného policistu.

Londýn se dnes v rámci plánované návštěvy chystá navštívit francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Ten v neděli uvedl, že mezi oběťmi atentátu je jeden Francouz a že sedm dalších francouzských občanů bylo zraněno. Další potvrzenou obětí je Kanaďanka. Mezi zraněnými jsou podle australského ministerstva zahraničí tři Australané.

Při atentátu, který spáchala trojice útočníků dodávkou a noži, přišlo o život sedm lidí, 48 osob bylo hospitalizováno. V neděli večer bylo v nemocnicích 36 lidí, z toho 21 v kritickém stavu.

Večer se v parku Potters Fields u mostu London Bridge, na kterém útok začal, uskuteční vigilie. Pietní shromáždění svolal londýnský starosta Sadiq Khan.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Velká Británie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy