Moskva se ohradila proti obvinění z podvodu. Raketa představená v lednu byl 9M729, tvrdí

Rusko se dnes důrazně ohradilo proti podezření, že prezentace sporné ruské rakety s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označované kódem 9M729) na lednové konferenci v Moskvě byl podvod. Tvrzení o záměně za jinou raketu v minulých dnech zveřejnil americký server The Daily Beast s odvoláním na informaci zpravodajských služeb USA.

Raketa SSC-8 podle Pentagonu porušuje smlouvu mezi Ruskem a USA o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) a Washington kvůli ní smlouvu vypověděl. Moskva ale tvrzení USA popírá, a aby svou argumentaci podpořila, kontroverzní zbraň předvedla koncem ledna zahraničním diplomatům. The Daily Beast v pondělí napsal, že předváděná raketa, odpalovací zařízení ani přepravní kontejner nebyly tím, za co je organizátoři konference vydávali.

"Ten den byla prezentována právě raketa 9M729 a žádná jiná," řekl dnes novinářům předseda branného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Bondarev. "Její parametry byly zveřejněny a zařízení bylo demonstrováno na briefingu s vojenskými atašé," dodal senátor. Raketa má prý dolet 480 kilometrů, takže smlouvu INF neporušuje. Dohoda zakazuje rakety s doletem 500 až 5500 kilometrů.

Podle amerických zpravodajců Rusko problematickou raketu testovalo šestkrát a pokaždé dolet přesáhl povolených 500 kilometrů, v jednom případě to bylo 2070 kilometrů. Odborníci v USA tvrdí, že SSC-8 je pozemní mobilní variantou raket s plochou dráhou letu Kalibr odpalovaných z lodí. Ty smlouva INF nezakazuje.

Související

Jaderné zbraně

Tisíce raket ve všech koutech světa a návrat studené války? Expert má jasno

Rusko dne 2. února pozastavilo dodržování studenoválečné smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého dosahu (INF), čemuž předcházel stejný krok USA, konstatuje vojenský analytik Dmitrij Stefanovič v komentáři pro server Moscow Times. Expert z Ruské rady pro mezinárodní vztahy připomíná, že Moskva a Washington se dlouho vzájemně obviňovaly z porušování dohody, což ji učinilo dále neudržitelnou.

Více souvisejících

9M729 (ruská raketa) Rusko Moskva raketa

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy