dokument

Michael Schumacher

RECENZE: Schumacher aneb portrét jedinečné osobnosti Formule 1

Snímek zachycuje nejdůležitější momenty kariéry i osobního života jednoho z nejlepších pilotů Formule 1 v historii. Schumacher byl nejen vynikající závodník, ale také příjemná lidská osobnost, kterou nehoda změnila k nepoznání. Nechybí počátek kariéry, raketový vzestup, smrt Ayrtona Senny či kontroverzní události s Damonem Hillem.
seriál The Lost Pirate Kingdom

Březen na Netflixu: Formule 1, Piráti, Ranařky a několik dokumentů

Výběr těch nejzajímavějších kousků, které nabídnul v březnu Netflix. Mezi filmy se žádná velká událost nekonala, ale dorazil výborný motoristický dokument F1: Touha po vítězství. Pro drobotinu přibyli nesmrtelní Pokémoni a nechybí ani několik menších filmů a dokumentů.
Valtteri Bottas (pilot F1)

RECENZE: F1: Touha po vítězeství ukazuje, že tým je více než pilot

Druhá série dokumentu ze zákulisí nejsledovanějšího motoristického sportu ukazuje lidské příběhy v pozadí, které na soutěžním okruhu nejsou vidět. Po úspěchu první série se přidaly všechny týmy včetně Ferrari a Mercedesu a v tempu vysokootáčkového motoru jednotlivé díly ubíhají stejně rychle jako palivo z nádrží během závodu.
Nicolas Cage

RECENZE: Nicolas Cage a historie anglických vulgrárních slov zábavnou formou

F**k, Sh*t, B*tch, D**k, Pu**y, Damn. Šestice vulgárních slov, jejichž historický původ rozebírá lexikografka, kognitivní vědec či filmový kritik. O své postřehy ze stand up výstupů se podělili i někteří umělci, kteří přinášejí promyšlený pohled obyčejného člověka. Pořadem provází Nicolas Cage, který si užívá každé jadrné slovo.
film

Vánoce na Netflixu. 3Bobule, dvakrát George Clooney a mnoho pořadů pro děti

Otevření Kin je stále v nedohledu, takže pokračujeme s exkurzí nabídky VOD služeb. Netflix se již pevně etabloval na českém trhu a přinejmenším nabízí slušný titulkový servis. Na druhou stranu však nabízí také řadu dabovaných snímků, a především zajímavou kolekci českých snímků včetně oblíbených komedií.
film

Konec září v kinech. Princezna zakletá v čase, Bábovky a evropská produkce

Ze záplavy evropských snímků vystupuje česká pohádka Princezna zakletá v čase. Poslední zářiový týden pak dorazí česká komedie Bábovky. Z evropské provenience stojí za vidění historické drama Žaluji či norské romantické drama Naděje. Dále se objeví řada dokumentů, které osloví především cílovou část publika.
film

RECENZE: Poutavý příběh sebevědomé ženy, která vylezla na K2 vlastní cestou

Dokumentární pohled na výstup Kláry Kolouchové na druhou nejvyšší horu světa, odhaluje zákulisí příprav, výstup i šťastné shledání. Snímek otevírá mnoho témat, ale ukazuje trochu něco jiného, než byste čekali. V centru dění se ocitá ti Klářino okolí, které se musí srovnat s tím, že žena a matka dvou dětí opouští rodinu a vydává se na pokraj smrti.
Vladimír Iljič Lenin

Krvežíznivý zločinec a duševně nemocný? Ruská televize odvysílá seriál o Leninovi bez mýtů

Krvežíznivý zločinec, duševně nemocný, maloměšťák - takový Lenin, zbavený mýtů a vzdálený od sovětských klišé, se se zjevuje na ruských obrazovkách téměř 30 let od rozpadu Sovětského svazu. Dokumentární seriál Lenin, který brzy začne vysílat státní televize Pervyj Kanal, chce "skoncovat s mýtem Vladimira Uljanova", jak zní skutečné jméno zakladatele SSSR. Agentuře AFP to řekl autor scénáře Igor Lipin.
Ilustrační fotografie

Velká kauza v USA? Hotely předávaly osobní údaje hostů imigračnímu úřadu

Zaměstnanci několika hotelů společnosti Motel 6 v americkém státu Washington nezákonně předávali osobní údaje hostů americkému imigračnímu úřadu (ICE). Ten pak některé z nich zadržel a následně deportoval. Informovala o tom před několika dny televize ABC News. Zaměstnanci tímto jednáním podle ministra spravedlnosti státu Washington porušili vnitřní předpisy společnosti.
Donald Trump, 45. prezident USA

Film přirovnává Trumpa k Hitlerovi. USA se dostaly do srabu, nadává režisér

Toronto - Americký režisér Michael Moore ve svém novém provokativním dokumentu Fahrenheit 11/9 přirovnává amerického prezidenta Donalda Trumpa k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, napsala agentura Reuters. Snímek měl ve čtvrtek světovou premiéru na filmovém festivalu v Torontu. Moore je velkým kritikem hlavy USA a už loni ohlásil, že o Trumpovi chystá výbušný film.
Helena Třeštíková

Natáčela zoufalé manžele i Tigrida. Jak dostala Helena Třeštíková před kameru koho chtěla?

Česká dokumentární tvorba asi nedisponuje slavnějším jménem, než je Helena Třeštíková. Režisérka a dokumentaristka obdržela za plejádu veleúspěšných snímků řadu cen doma i v zahraničí. Je jednou z prvních autorek tzv. časosběrných dokumentů, v nichž sleduje dějiny lidského života napříč celým jeho trváním. Jak její filmy zachytily dějiny se stalo tématem besedy s režisérkou ve studentském klubu Univerzity Palackého v Olomouci, která proběhla 23. dubna.
Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Z Britky udělali na týden muslimku. Změnilo mi to celý svět, říká žena

Manchester - Katie Freemanovou bychom označili asi jako typickou Britku. Běloška s hnědými vlasy a světlou pletí přiznala, že vlastně nikdy žádného muslima nepoznala, přesto i ona se cítila být ohrožená jejich kulturou. A pak jednoho dne dostala možnost od dokumentaristů, aby si na vlastní kůži vyzkoušela, jaké je to být ženou v islámském světě.
Muslimové

Snímek Český Alláh vyhrál na slovenském festivalu

Bratislava - Dokumentární snímek Český Alláh získal na 18. ročníku slovenského festivalu Jeden svět cenu za nejlepší slovenský dokument. Film režisérky Zuzany Piussi mapuje názory a postoje české společnosti v letech 2015 a 2016 k uprchlické krizi.

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy