filozofie

zámek Hrubý Rohozec

Zámky ukrývají víc, než se na první pohled zdá. Jak ovlivňovaly život lidí?

Otázky týkající se života a jeho jednotlivých období zajímají současné lidi, stejně jako zajímaly lidi v minulosti. Snaha zmapovat a zodpovědět, jaký v danou dobu jsme a co nás čeká, je zde odnepaměti. Byť je dnes uznávaný individualismus každého člověka, v minulosti měly značnou sílu určité vzory. Jak vypadaly a kde je můžeme najít?
Klimatické změny

"Větší výzva než si myslíme." Profesor rozebral řešení klimatické změny

NÁZOR – Na Západě převládá víra, že demokracie je dobrá prakticky na vše, co nás trápí, konstatuje filozof Dále Jamieson v komentáři pro server Politico. Profesor z Newyorské univerzity zmiňuje přesvědčení, že demokracie proti sobě neválčí, reagují lépe na současnou pandemii koronaviru a jako jediné dokážou chránit lidská práva.
Tomáš Garrigue Masaryk, roku 1918 se stal prvním prezidentem Československa

Čím se živili zakladatelé Československa?

Není pochyb o tom, že vznik Československa je zásluhou především dvou osob. Tomáše Garrigue Masaryka a jeho pobočníka Edvarda Beneše. Oba jsou známí svým působením v politice, zastáváním prezidentského postu a určováním politického kurzu 1. republiky na našem území. Již méně se ví, čím se oba muži živili před tím, než obsadili klíčové vládní posty. Odpověď není složitá, oba pracovali jako filozofové.
Karel Marx

Odstartoval Karel Marx sérii zločinů a poprav? Historici se přou o počátky komunismu

Zprofanovaný filozof budí emoce i 200 let od svého narození. V německém Trevíru, kde se narodil, mu totiž byla vztyčena rozměrná socha. Vzápětí se ozvala série kritik, protože podle celé řady filozofů a publicistu vedla přímá linie od Marxových názorů k nastolení komunistických diktatur, které mají na svědomí milióny lidských životů a pestrou škálu dalších druhů politické perzekuce.
Adolf Hitler

Hitler nefascinoval jen lůzu? Žák vlivného filozofa z Moravy má dodnes škraloup

Martin Heidegger patří mezi nejvlivnější postavy moderní filozofie, ovlivnil řadu filozofických škol, od fenomenologie až po existencionalismus. Jeho vliv ale sahá i za hranice filozofie - jedna z nejpoužívanějších psychoterapeutických metod se také odvolává k jeho myšlenkám. Patří také ale k nejkontroverznějším německým intelektuálům, protože ve 30. letech byl členem NSDAP, německé nacistické strany a nikdy toho veřejně nelitoval.
Fridrich Nietzsche

Bůh je mrtev? Filozof Nietszche "útočil" na evropskou morálku

Fridrich Nietzsche měl těžký osud, pronásledovaly ho zdravotní i psychické problémy, nemožnost uplatnění i nedostatek uznání. Ještě hůře ale dopadlo jeho dílo. Patří už k údělu filosofa, že bude často nepochopen. Ale málokdo se dočkal toho, že by jeho učení překrouceno ve prospěch nacismu. Pravda je taková, že Nietzscheho styl přímo vybízel k divokým intepretacím. Jeho styl psaní, postavený na ironii a aforismech (chcete-li bonmotech), činí jeho filosofii přístupnou, ale zároveň je pak u jeho citátů vyvozovat zcela jiné závěry, než autor zamýšlel.
Lidský mozek

Ockhamova břitva: Jak jednoduše vyřešit i nejzapeklitější problémy?

Ockhamova břitva je jeden z nejoblíbenějších nástrojů kritického myšlení, který vám doporučí 9 z 10 skeptiků. I když to ve skutečnosti není žádný nástroj, ale pouhý princip rozhodování mezi dvěma teoriemi, které mají podobné praktické výsledky. Jak tedy Ockhamova břitva funguje? Kdo ji vymyslel a proč se tak ujala?

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy