Sayfull Saipov

Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.
Sayfull Saipov u soudu

Co s podezřelými teroristy? Řešení je prosté, zní z USA

NÁZOR – Během své předvolební kampaně Donald Trump sliboval, že „napěchuje (detenční centrum v zálivu Guantánamo) darebáky“ a naznačoval, že je otevřený možnosti soudit před tamními vojenskými komisemi také americké občany, připomíná editorial serveru Washington Post. Prestižní deník v něm konstatuje, že pochybné fungování těchto vojenských soudů se opět dostalo na přetřes v souvislosti s trestním stíháním Sajfulláha Saipova, který je podezřelý ze spáchání teroristického útoku v New Yorku z minulého týdne.
Terorismus, ilustrační foto

Kdy je násilný čin vražda a kdy už terorismus? Bývalá analytička CIA představuje obtíže s definicí terorismu

NÁZOR - V uplynulých týdnech došlo k dvěma typům tragédií, které opět vyprovokovaly debatu ohledně definice terorismu. Tou současnější, nedávnou, byl další z řady útoku vozidlem na civilisty příznivcem teroristické skupiny IS. V tomto případě je zcela jasné, že šlo o teroristický útok. Nicméně, počet obětí tohoto útoku byl menší než v případě masakru v Las Vegas, jenž je vůbec nejhorším masakrem v novodobých dějinách USA po 11. září, jenž nebyl nazván teroristickým útokem. Bývalá analytička CIA, Cindy L. Otisová, se pokouší vysvětlit, jaké jsou obtíže při definování terorismu a jaké to má důsledky.
Islámský stát (IS), ilustrační fotografie

Islámský stát se přihlásil k zodpovědnosti za útok v New Yorku

New York/Káhira - Islámský stát se až dnes přihlásil k zodpovědnosti za úterní útok na newyorském Manhattanu, při kterém zemřelo osm lidí. Atentátník Sayfull Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům sdělil, že zaútočil podle instrukcí IS a že chtěl zabít co nejvíce lidí.
Sayfull Saipov u soudu

Saipov se nečekaně objevil u soudu. Vyslechl si obžalobu z terorismu

New York - Uzbek Sajfulláh Saipov se dnes nečekaně objevil u federálního soudu na Manhattanu, aby si vyslechl obžalobu z terorismu, kterou proti němu podle médií nedlouho předtím vznesla prokuratura. Při útoku spáchaném automobilem Saipov zabil osm lidí a dalších 11 zranil.
Sayfull Saipov

Saipov byl obviněn z terorismu, FBI pátrá po dalším Uzbekovi

New York - Americká federální prokuratura dnes obvinila Uzbeka Sajfulláha Saipova kvůli úternímu útoku v New Yorku z terorismu a dalších trestných činů. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Při útoku, spáchaném automobilem, přišlo o život osm lidí a dalších 11 utrpělo zranění.
Donald Trump

Trump chce Saipova poslat na Guantanámo

New York - Americký prezident Donald Trump hodlá požádat Kongres, aby okamžitě zrušil loterijní program zelených karet, který cizincům umožňuje získat v USA právo trvalého pobytu.
Sayfull Saipov

Uzbek Saipov útok týdny připravoval, je na něj prý hrdý

New York/Taškent – Útočník z Manhattanu už je při vědomí a v nemocnici komunikuje s vyšetřovateli. Uzbeckého extremistu Sayfulla Saipova (v přepisu z uzbečtiny Sajfulláha Saipova) při úterním útoku v New Yorku postřelili policisté.
Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu

Newyorský útočník se přihlásil k IS, mezi oběťmi teroru jsou cizinci

New York - Policisté vyšetřující newyorský útok, při němž zemřelo osm lidí, našli vzkaz naznačující, že čin byl spáchán ve jménu Islámského státu (IS). Mezi oběťmi je podle úřadů pět občanů Argentiny a Belgičan. Dvě děti ze školního autobusu, do něhož narazil útočník v pronajaté nákladní dodávce, jsou mezi lidmi zraněnými.
Sayfull Saipov

V New Yorku utočil Uzbek, zachytila ho kamera. Trump varuje před IS

New York - Útočník, který v New Yorku dodávkou narážel do chodců a cyklistů, zabil osm lidí a dalších nejméně 12 zranil, byl Uzbek Sayfullo Saipov (29), který v USA žije od roku 2010. Prezident Donald Trump v reakci na masakr prohlásil, že USA nesmí dovolit členům Islámského státu dostat se na americké území.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy