Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017)

Sayfull Saipov u soudu

Co s podezřelými teroristy? Řešení je prosté, zní z USA

NÁZOR – Během své předvolební kampaně Donald Trump sliboval, že „napěchuje (detenční centrum v zálivu Guantánamo) darebáky“ a naznačoval, že je otevřený možnosti soudit před tamními vojenskými komisemi také americké občany, připomíná editorial serveru Washington Post. Prestižní deník v něm konstatuje, že pochybné fungování těchto vojenských soudů se opět dostalo na přetřes v souvislosti s trestním stíháním Sajfulláha Saipova, který je podezřelý ze spáchání teroristického útoku v New Yorku z minulého týdne.
Islámský stát (IS), ilustrační fotografie

Islámský stát se přihlásil k zodpovědnosti za útok v New Yorku

New York/Káhira - Islámský stát se až dnes přihlásil k zodpovědnosti za úterní útok na newyorském Manhattanu, při kterém zemřelo osm lidí. Atentátník Sayfull Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům sdělil, že zaútočil podle instrukcí IS a že chtěl zabít co nejvíce lidí.
Terorismus, ilustrační foto

Na teroristickém útoku v New Yorku něco nesedí

New York - Osm mrtvých a jedenáct zraněných. Taková je bilance newyorského útoku, který spáchal Uzbek Sayfullo Saipov. Držitel zelené karty, jenž pracoval jako řidič nákladních vozů, se přihlásil k IS. Nicméně, teroristická organizace jejich spojení nepotvrdila. Proč skupina, jenž rychle reaguje na zabíjení „nevěřících“ na Západě, v tomto případě podezřele mlčí? Noviny New York Times nabízejí odpověď.
Sayfull Saipov u soudu

Saipov se nečekaně objevil u soudu. Vyslechl si obžalobu z terorismu

New York - Uzbek Sajfulláh Saipov se dnes nečekaně objevil u federálního soudu na Manhattanu, aby si vyslechl obžalobu z terorismu, kterou proti němu podle médií nedlouho předtím vznesla prokuratura. Při útoku spáchaném automobilem Saipov zabil osm lidí a dalších 11 zranil.
Sayfull Saipov

Saipov byl obviněn z terorismu, FBI pátrá po dalším Uzbekovi

New York - Americká federální prokuratura dnes obvinila Uzbeka Sajfulláha Saipova kvůli úternímu útoku v New Yorku z terorismu a dalších trestných činů. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Při útoku, spáchaném automobilem, přišlo o život osm lidí a dalších 11 utrpělo zranění.
Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu

Zabránit útokům džihádistů na Západě? Tohle je možné řešení

NÁZOR - V úterý spáchal devětadvacetiletý Uzbek první smrtící teroristický útok na Manhattanu od 11. září 2001, kdy dvě letadla unesená členy al-Káidy zničila Světové obchodní středisko, konstatuje bezpečnostní analytik Peter Bergen v komentáři pro server CNN. Profesor z Arizonské státní univerzity připomíná, že útočil Sajfulláh Saipov, momentálně obviněný ze zabití několika cyklistů, do nichž najel vypůjčenou dodávkou.
Donald Trump

Trump chce Saipova poslat na Guantanámo

New York - Americký prezident Donald Trump hodlá požádat Kongres, aby okamžitě zrušil loterijní program zelených karet, který cizincům umožňuje získat v USA právo trvalého pobytu.
Sayfull Saipov

Uzbek Saipov útok týdny připravoval, je na něj prý hrdý

New York/Taškent – Útočník z Manhattanu už je při vědomí a v nemocnici komunikuje s vyšetřovateli. Uzbeckého extremistu Sayfulla Saipova (v přepisu z uzbečtiny Sajfulláha Saipova) při úterním útoku v New Yorku postřelili policisté.
Gen. Ing. Andor Šándor Rozhovor

Ubrání se Praha terorismu? Betonové zábrany jsou k ničemu, pošlapal plány města expert

ROZHOVOR - V New Yorku včera útočil muž původem z Uzbekistánu, který najel autem na cyklostezku a zabil osm lidí. Útoky autem nejsou v poslední době nic neobvyklého, řada měst - včetně Prahy - už proto na místa, kde se pohybuje větší množství lidí, umístila například betonové zábrany. Ty jsou ale z větší části k ničemu, varuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz generál v záloze, bezpečnostní poradce a někdejší náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.
Policie USA

Svědci popsali chaos při newyorském útoku. Mysleli si, že jde o vtip

New York - Klidné odpoledne ve čtvrti Manhattan zničehonic vyrušil křik lidí. Kolem třetí hodiny zde řidič uzbekistánského původu, který ve Spojených státech pobýval na zelenou kartu, vjel do cyklistů a začal zabíjet. Svědci začali okamžitě křičet a utíkat, někteří se však domnívali, že se jedná o pouhý halloweenský vtip.
New York City

Argentinské město vyhlásilo po útoku v New Yorku smutek

Buenos Aires - Pro skupinu deseti Argentinců byl výlet do New Yorku vrcholem oslav jejich 30. výročí od absolutoria na polytechnickém institutu v argentinském městě Rosario. V úterý ale jejich pobyt skončil tragicky, když do nich dodávkou najel terorista Sayfullo Saipov.

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy