Paroubek radí ČSSD "odkmotrování". Naznačil, jak by mohl vypadat nový program

Praha - Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek radí sociální demokracii, aby se kromě jiných bodů zaměřila na demokratizaci a také "odkmotrování". Nový stranický program a nové postupy by podle něj měli také reprezentovat noví lidé, a ne ti, kteří nevratně ztratili důvěru veřejnosti.

Paroubek to prohlásil na dnešní konferenci Nové vize sociální demokracie. Do zaplněného kongresového sálu pražského hotelu Ambassador Zlatá Husa si ho přišla vyslechnout asi stovka zájemců a příznivců.

Na pódiu vedle Paroubka usedl bývalý ostravský poslanec ČSSD Adam Rykala, současný poslanec ČSSD Roman Onderka a starosta Cerhenic na Kolínsku Marek Semerád. V publiku se objevil například bývalý poslanec ČSSD Michal Kraus. Onderka řekl, že si přišel poslechnout názory lidí, kterým záleží na ČSSD.

Paroubek straně například vytýká, že se po jeho odchodu programově až příliš zaměřila na sociální oblast, a to tak, že ji lidé vnímají jen jako stranu dávek a minimální mzdy. Jiná témata podle něj ČSSD v poslední době téměř nerozvíjela. Jako první příčinu klesajících volebních výsledků ČSSD uvedl klientelismus a vliv kmotrů.

Jako programové body doporučil ČSSD například zavést další daňové pásmo pro největší firmy. ČSSD radí také prosazování silné koruny tak, aby se kurz koruny při vstupu do eurozóny pohyboval kolem 18 - 20 Kč/euro.

ČSSD by se podle něj měla také vymezit proti dostavbě nových jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech. Místo toho by se měla zaměřit na podporu decentralizované výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Paroubek v poslední době neúspěšně usiluje o přijetí zpět do ČSSD, z níž vystoupil v roce 2011. Podle stanov ČSSD musí s návratem do strany souhlasit místní organizace, kde byl politik dříve členem. V Cerhenicích na Kolínsku, kde si Paroubek podal přihlášku, s jeho návratem sice souhlasili, stejně jako krajský výkonný výbor pražské ČSSD. Obvodní výkonný výbor ČSSD Prahy 5 ale Paroubkovo znovupřijetí nepodpořil.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek ČSSD

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 43 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy