Bláznivý průlet světem operety v Klicperově divadle

Hradec Králové – Klicperovo divadlo právě připravuje premiéru bláznivého průletu světem operety režiséra Davida Drábka. Ztřeštěná férie plná gagů, úchylek, osudových nedopatření, alkoholu a dalších bláznivin nese název Netopýr aneb Jsme polské krve – ty i já! Diváci se mohou těšit na melodie Johana Strausse mladšího i staršího, Jacquese Offenbacha, Oskara Nedbala a mnoha dalších.

„Ztřeštěná férie plná gagů, úchylek, osudových nedopatření, alkoholu, popletů, frustrátů, narcisů, cyniků a koket.“ Takto popisuje novou inscenaci Klicperova divadla dramaturgyně Markéta Bidlasová v tiskové zprávě. Průlet světem operety režiséra Davida Drábka s názvem Netopýr bude plný melodií nejen Johanna Strausse mladšího, ale i staršího, stejně jako otce operety Jacquese Offenbacha, českého skladatele Oskara Nedbala a mnoha dalších.

Spletitý příběh začíná u chorobného svůdníka Gabriela Eisensteina a jeho nástupu do vězení, čemuž nedokázal zabránit ani jeho koktavý obhájce Nemožný. Gabrielova fatální žena Rosalinda skrývá ve svém budoáru ctitele Alfréda, do toho se objeví rodinný přítel Dr. Falco, koná se ples u tajemného barona Orlowského a všechno se zamotává. Možná přijde i císařovna Sissi. A možná přiletí i Netopýr.

„Nápad Davida Drábka inscenovat v Klicperově divadle Straussova Netopýra mne, přiznávám se, nejdříve poněkud zaskočil. Sice znám Davidův osobitý způsob práce s klasickými syžety, ale přece jen – Netopýr je přece opereta!“ komentuje zrod nové inscenace dramaturgyně Markéta Bidlasová.

„Je sice možné, že skalní, tradiční příznivce operet bude zklamán. Nedávné české pokusy udělat Netopýra trochu jinak – netradičně (třeba v Kladenském divadle duem Petr Kolečko a Tomáš Svoboda nebo v Národním divadle Brno Ondřejem Havelkou) měly trochu rozporuplný ohlas,“ pokračuje Bidlasová.

Klicperovo divadlo samozřejmě nemá operetní soubor, disponuje však hudebně nadanými činoherními herci, kteří jsou zvyklí na Drábkův styl plný gagů, nadsázky, parodie a drzosti. Z Drábkova provedení Netopýra vznikla očekávaně bláznivá variace na příběhový základ Straussovy operety. Hudebně jde o mix slavných operetních a neméně slavných současných populárních melodií.

„A já nakonec věřím, že ztřeštěný, brutálně komický a temně romantický příběh s písněmi z prostředí zkažené nóbl společnosti, případné příznivce operety nezabije, odpůrce pobaví, ale hlavně hradecké diváky rozesměje a potěší,“ zve Bidlasová na novou inscenaci, v níž se objeví Jan Sklenář jako Gabriel Eisenstein, Petra Výtvarová jako jeho choť Rosalinda, Miroslav Zavičár v roli Dr. Falka a další.

Inscenace Netopýr aneb Jsme polské krve – ty i já! má premiéru 20. května 2017 na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové.

Související

Více souvisejících

Klicperovo divadlo David Drábek (režisér) operety Divadla kultura Hradec Králové

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy