NINE: Městské divadlo Brno boduje s americkým muzikálem pro 26 žen a jednoho muže

RECENZE - Už je to tady! Divadelní adaptace slavného filmu Frederica Felliniho, 8 a ½, muzikál, který slavil úspěch na Broadway, uvedlo Městské divadlo Brno, jako svou poslední premiéru v této divadelní sezoně. Dal se očekávat fenomenální úspěch a to očekávání se opravdu splnilo.

Původní divadelní muzikál pod názvem Nine a s hudbou Arthura Kopita a texty Mauryho Yestona se pro velký úspěch zase vrátil na filmové plátno v roce 2009 v režii Roba Marshalla. Hlavního hrdinu v podání Daniela DayLewise obklopil super hvězdným ženským týmem v čele s Marion Cotillard, Penélope Cruz, Nicole Kidman, Judi Dench, Fergií, Kate Hudson a Sophií Loren. A zase ÚSPĚCH! Film byl nominován na 4 Oscary, (nejlepší herečka ve vedlejší roli, nejlepší kostýmy, nejlepší hudba a nejlepší výprava). Film byl nominován také na 5 Zlatých globů, získal dalších 8 ocenění a 48 nominací.

O čem ten zázrak vlastně je? Co znamená ta divná číslovka už v názvu filmu..? Podle Felliniho jde o jeho osmý film a ta půlka je jakési pozastavení na jeho slavné a Oskary ověnčené cestě. Možná ta půlka patří hudbě k filmu a možná je všechno úplně jinak, protože ve filmu se ten devátý tvůrčí počin jaksi nekoná. Režisér stojí na půl cesty a neví, jak dál. Že mistr Fellini neuměl moc počítat je zřejmé. Ale byl to pohádkář. Celý život si krásně vymýšlel, i fakta o vlastním životě, takže novináři z umělce byli vždy zmateni a Fellini se asi bavil.

Natočil předtím víc než osm filmů. O to půvabnější je název 8 a ½ . A proč se muzikálová verze nazývá, NINE? V příběhu jsou „jenom“ dvě mužské postavy. Hlavní hrdina, bezradný režisér Guido Contini a jeho alter ego, devítiletý Guido. A devítka je v italštině NINE.

Je zajímavé, jak komplikované jsou oba názvy: 8 a ½, NINE. O to jednodušší a až průzračný je samotný obsah muzikálu. Ve filmu Frederica Felliniho se střídají obrazy, pocity, návraty do minulosti a vize budoucnosti v imaginárních obrazech, prostě tak, jak to Fellini, který vyrostl z Cinéma-vérité, na nezaměnitelného mága filmového vidění světa. V divadelní verzi muzikálu se vše zjednodušilo na cestu slavného režiséra Guido Contina do světa bezradnosti.

Filmový režisér Guido se ocitá jako čtyřicátník v hluboké tvůrčí i osobní krizi. Netuší, jak má dokončit film, na který dostal z produkce hromadu peněz. Rozpadá se mu manželství, nedokáže vyhovět svým milenkám, kárá ho matka i producentka, ženy – a že jich je v příběhu hodně, mu komplikují život, se kterým si slavná osobnost neví rady. Režisér se potácí (tak, jako v původní filmové verzi) mezi realitou a únikem do fantazie, mísí se mu vzpomínky s realitou a tvůrčími nápady, které přijímá a hned je opouští, je prostě bezradný, jako dítě.

Jak tedy vypadá muzikál NINE v brněnské realizaci? Předem rád prozrazuji, že výborně. Celé dílo stojí a padá na osobnosti režiséra Guida, který „nesleze“ ze scény. Městské divadlo v Brně disponuje několika herci, kteří „na to mají“. Režisér Stanislav Moša vsadil na Petra Gazdíka a na Petra Štěpána. Určitě je Štěpán výborný, hraje hlavní role v několika muzikálech a je patřičně sošný, aby ho ta plejáda dívek na jevišti milovala. Totéž platí o Petrovi Gazdíkovi, kterého jsem viděl. Jeho herecký projev je bezchybný, ctí muzikálové manýry – jistou expresi v hereckém podání a k tomu vokální schopnosti, které jsou úžasné. Když jeho zpěv porovnám s mnohými pěveckými hvězdami současného pop nebe, je mi tak trochu do smíchu, protože Gazdíkův zpěv je neporovnatelně kvalitnější.

Otázkou je, kde najít 26 (nebo 28? Počítal jsem dobře?) žen, dívek, které by byly tak hezky svůdné, aby mohli poplést hlavu slavnému a obdivovanému režisérovi? No ano, jedna je matka, to se nepočítá, i když má na Guida (Lenka Bartolšicová) významný a herecky důstojný vliv. A ta další děvčata? Zpívají, tančí a svým kouzelným herectvím svádí a přivlastňují si pana režiséra. Od komplikované a milující manželky Luisy (Lucie Bergerová) přes náročnou milenku Carlu (Kristýna Daňhelová) a žádostivou herečku Claudii (Marta Matějová) po energickou producentku Liliane (Markéta Sedláčková) a další a další role žádostivých obdivovatelek, všechny zahrané s rozkošnou energií a to si představte, převaha rolí je obsazena v alternacích! Bože můj, kde ten Moša bere tolik hezkých a talentovaných žen?

Režisér si do inscenace přizval své osvědčené spolupracovníky. Scénu vytvořenou z jednoduché konstrukce s mnoha okny pro obdivovatelky slavného Guida, vytvořil Christoph Weyers. Mimochodem, scéna je mnohem funkčnější, než ta přeplácaná ve filmové verzi muzikálu, kterou lze stáhnout z YouTube… A mimochodem, jak si ten filmový muzikál prohlížím, tak tam je na scéně „jenom“ 22 obdivovatelek Guida. Moša jich představil více (!)

Kostýmy Andrei a Adély Kučerových jsou lehké, nápadité, sjednocené převládající červenu barvou, ale také hezky různé s fantasií. Inscenaci pomáhá i citlivá realizace velkoplošných filmových dotáček Dalibora Čtvrtníčka a Petra Hloušky.

Muzikál je muzikálem hlavně hudbou a písňovými texty. Podle scénáře Arthura Kopitasložil hudbu a napsal texty písní již v branži ostřílený Maury Yeston. (autor muzikálu TITANIC). Je to líbivá hudba, typicky Broadwayská, prostě muzikál, jak se patří. Asi bych si tam vybral i písně, které by si zasloužily větší mediální publicitu (například hezké taneční číslo se zpěvem: Folies Bergéres).

Ještě se musím zmínit o programu k představení, který je už tradičně bohatý na informace, prostě kvalitní. Redakčně jej sestavila dramaturgyně představení, Klára Latzková a autorem fotografií je Tino Kratochvil. Syn Jefa, který nás bohužel v březnu 2018 opustil, má ve svém synovi důstojného pokračovatele umělecké divadelní fotografie. A to je moc dobře.

Muzikál NINE je kvalitní dílo, ověnčené slavnými divadelními domy. Brněnská inscenace s těmi slavnými určitě snese srovnání. Filmová verze samozřejmě pracuje s pestřejší obrazností, s rychlými střihy, s celky a detaily, ale po jejím zhlédnutí jsem měl stejně dojem, že živé divadlo je mezi médii určitě neporazitelné. Hlavně, když je tak kvalitní, jako brněnský muzikál NINE.

Hodnocení: 100%

Autoři: Maury Yeston, Arthur Kopit

Režie: Stanislav Moša

Asistent režie: Igor Ondříček

Překlad: Zuzana Čtveráčková

Kostýmy: Andrea Kučerová, Adéla Kučerová

Dramaturg: Klára Latzková

Scéna: Christoph Weyers

Hudební nastudování: Dan Kalousek, Ema Mikešková

Dirigent: Dan Kalousek, Ema Mikešková

Sbormistr: Dan Kalousek, Jana Suchomelová

Korepetice: Zuzana Kadlčíková, Jaroslava Michalíková, Dan Kalousek, Jana Suchomelová

Choreografie: Michal Matěj

Asistent choreografie: Hana Kubinová

Úprava hudebního aranžmá: Daniel Kyzlink

Světelná režie: David Kachlíř

Projekce: Petr Hloušek

Zvuková supervize: Jiří Topol Novotný

Asistentka kostýmní výtvarnice: Eliška Lupačová Ondráčková

Umělecký záznam a střih představení: Dalibor Černák

Zvuková režie: Gabriela Bayerová, Michal  Hula

Produkce: Zdeněk Helbich

Plakát: Petr Hloušek, Tino Kratochvil

Klavírní výtah: Karel Škarka

Příprava hudebních materiálů:  Michal Babiak, Martin Kostaš, Richard Mlynář

Hrají:

Guido ContiniPetr Gazdík

Petr Štěpán

Luisa, jeho ženaLucie Bergerová

Ivana Vaňková

Carla, jeho milenkaKristýna Daňhelová

Dagmar Křížová

Claudia Nardi, herečkaMarta Matějová

Katarína Mikulová

Guidova matkaLenka Bartolšicová

Monika Světnicová

Liliane La Fleur

Markéta SedláčkováAlena Antalová

Stephanie NecrophorusMária Lalková

Jana Musilová

Provozní v lázníchAndrea Zelová

Mama Maddelena, šéfka hoteluHana Kováříková

SarraghinaEva Jedličková

Viktória Matušovová

Malý GuidoŠtěpán Šarapatka 

Martin Mašek 

Maria, herečka / ItalkaJohana Gazdíková

Diana, herečka / ItalkaMarkéta Pešková

Lina Darling, záhadná asistentka La FleurRenáta Mrózková

Giulieta, fanynka / ItalkaAlžbeta Trembecká

Renata, fanynka / Italka / ReportérkaPavlína Palmovská

Annabella, bývalá milenka / ReportérkaEliška Skálová

Francesca, fanynka / Italka / ReportérkaBarbora Remišová

Olga von SturmMagda Vitková

Heidi von SturmMartina Severová

Gretchen von KrupfDana Puková

Ilsa von HesseErika Kubálková

JeptiškaHana Kubinová

1. GrácieKristýna Gašperáková

2. GrácieBarbora Musilová

3. GrácieSimona Šeligová

SwingVendula Hudcová

Petra Šimberová

Nikol Wetterová 

Michaela Mrkosová 

NINE (Městské divadlo Brno) Městské divadlo Brno (MdB) recenze

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy