Ve Švandově divadle bude uvedena inscenace Idioti

Praha - Divadelní přepis kultovního filmu Idioti dánského filmaře Larse von Triera se dočká uvedení ve Švandově divadle na Smíchově. Již 8. března se mohou diváci těšit na příběh o partě lidí, kteří se královsky baví hrou na mentálně postižené, aby tak šokovali všechny druhy měšťáků, svatoušků a snobů, tu připravuje mladá a oceňovaná režisérka Anna Petrželková společně s dramaturgyní Martinou Kinskou.

V hlavní ženské roli se představí Klára Cibulková, která ztvární postavu Karen. Ta se stane novou nájemnicí krásné vily na předměstí Kodaně, kde postupně proniká do pravidel čím dál divočejší zábavy, z níž už ale možná není úniku. Z dalších stálic smíchovské scény se do hledání „idiota v sobě" pustí Petra Hřebíčková, Filip Čapka, Zuzana Onufráková, Martina Krátká, Patrik Děrgel, Marek Pospíchal a další. Jako jejich vůdce Stoffer se ke Švandům po delší pauze vrací hostující Luboš Veselý.Premiéra inscenace Idioti bude uvedena 8. března 2014 od 19:00 hodin ve Velkém sále.„Inscenaci jsme od začátku zamýšleli jako autorský projekt, který dá velkou příležitost všem účinkujícím hercům - jejich souhře, umění vytvořit jasnou figuru, i jejich schopnosti rychlých střihů a nenadálých skoků do různých žánrů, které Lars von Trier do příběhu vložil. Tenhle přecitlivělý cynik a depresivní manipulátor nás svým filmem nejen inspiroval, ale taky nás nutil se vymezit, ať už přímou opozicí nebo hledáním jiné cesty," říká Martina Kinská.Těšit se můžeme i na zajímavou scénografii v podobě průhledné severské vily, která je střídavě bydlištěm, akváriem i vězením, proměnlivé kostýmy a také na filmové projekce, které Idioty na divadelních prknech doprovodí. Více informací můžete nalézt také na www.svandovodivadlo.cz.

Související

Klára Cibulková zve na Den otevřených dveří ve Švandově divadle (foto: Jiří Vaňek)

Tradičním dnem otevřených dveří ve Švandově divadle provede Krysař

Praha – Švandovo divadlo letos opět pořádá již tradiční Den otevřených dveří. Herci a herečky návštěvníky provedou zákulisím, můžete si také výhodně nakoupit vstupenky a užít si doprovodný program. Hlavní průvodkyní letos bude Klára Cibulková jako Krysař z inscenace Doda Gombára.

Více souvisejících

Klára Cibulková (herečka)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy