RECENZE: Pravý rytíř se snaží o originalitu, na Vánoce se ale nehodí

RECENZE - Česká televize se i během letošních Vánoc rozhodla potěšit své diváky třemi novými pohádkami, které postupně zveřejňuje v hlavních vysílacích časech. Ta štědrovečerní s názvem Pravý rytíř se příliš nepovedla a najít na ní nějaká pozitiva jde jen stěží.

Příběh pohádky Pravý rytíř není opředen tajemstvím, Česká televize jej totiž prozradila už dávno před odvysíláním. Mladý rytíř a jeho starostlivý otec hledají cestu jeden k druhému, pátrají ale i po lásce a štěstí. Vincent (Jan Komínek) je však pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík), který má coby rytíř potřebu svého syna neustále opatrovat a starat se o něj.

Doprovází jej proto i na zkušenou do světa, kde se setkají s černokněžníkem, říší víl, ale i s krásnou princeznou (Lucie Černá), kterou musí jak jinak, než zachránit. Vincent si sice uvědomí, že boj se zlem je zkrátka nutný, klišovitá láska princezny a půl království k tomu se ale odehrává i zde.

A právě klišé je základním problémem celé pohádky. V řadě případů se jej Pravý rytíř snaží rozbít, očividně však inspirací v jiných filmech a seriálech. O co se pohádka naopak nesnaží je určité navození rovnoprávnosti. Rytíři a muži obecně jsou zde zkrátka hrdinové, zatímco ženy jsou jednoduše trofej. A tak se s nimi mluví i jedná, což není příliš rytířské.

Výše popsané neduhy by dospělý člověk dokázal prominout a odpustit či přejít mávnutím ruky, pohádky jako takové jsou ale ze své podstaty určeny pro děti, a podle toho by měly vypadat. Humor, o který se herci snaží, ale nepříjde vtipný ani jim, natož pak vyspělejším divákům.

Snímek také trpí určitou nevyvážeností. Zatímco první polovina je jakž takž snesitelná, byť nezábavná, druhá se doslova sype. Nesmyslné rovněž jednání většiny postav, ale i jejich charakter. Zatímco čaroděj působí směšně, rytíři perverzně a trapně. Jediný náznak logického chování dává Lukáš Vaculík, který ale celý film nespasí, navíc jeho role není sama o sobě žádná výhra.

Podřadné postavení žen ve společnosti, odsuzování vlastního názoru, perverze, nulová ctnost, komplexy a pokrytectví jsou zkrátka a dobře hlavní náplní filmu, který se tituluje slovem "pohádka". Děti by ale tyto neduhy zřejmě přešly nebo si jich nevšimly, i je ale možná zarazí místy až nelogické dialogy a nešikovné technické zpracování, které působí až příliš uměle.

Jediné, co lze vyzdvihnout, jsou už tradičně kostýmy, které Češi dělat umí a produkce České televize v tomto není výjimkou. To ale ani zdaleka není důvod, kvůli kterému by se někdo chtěl během Štědrého večera dívat na rodinnou filmovou pohádku. Novinka tak v žádném ohledu nepřekoná klasické vánoční pohádky a komedie jako Byl jednou jeden král, Šíleně smutná princezna nebo Sám doma.

Další pohádky chystá Česká televize na 25. a 26. prosince a lze jen doufat, že budou minimálně o třídu lepší, než Pravý rytíř. Ten s sebou nenese ani špetku ducha Vánoc a ukazuje, že ani slušné herecké obsazení nezachrání špatný scénář.

Celkové hodnocení: 20 %

PRAVÝ RYTÍŘ

Česko, 2016, 79 min

Režie: Martin DolenskýScénář: Petr HudskýKamera: Ferdinand MazurekHudba: Petr WajsarHrají: Lukáš Vaculík, Jan Komínek, Lucie Černá, Táňa Pauhofová, Michal Novotný, Martin Kraus, Jiří Korn, Marek Němec, Jitka Ježková, Markéta Zehrerová, Jaromír Hanzlík, Tomáš Jeřábek, Petr Drozda, Barbora Mudrová, Alena Mudrová, Sofia Mia Šetlíková, Marika Šoposká, Michael Decastelo, Petr Hudský, Ondřej Ládek, Jan Pachl, Josef Viewegh,...

Související

Zdeněk Troška

Zdeněk Troška o nových pohádkách: Nevzdělanost, promarněná šance, chyba. Česká televize letošní Vánoce nezvládla

Praha - Česká televize se rozhodla potěšit mladší i dospělé diváky a během letošních vánočních svátků představila tři nové pohádky. Prakticky všechny ale dopadly poměrně tragicky, o čemž svědčí jak žalostně nízká hodnocení v recenzích, tak vesměs negativní reakce diváků. Stejný názor zastává i král českých pohádek Zdeněk Troška, který pro server EuroZprávy.cz jednotlivé premiérové pohádky ohodnotil.

Více souvisejících

film Pravý rytíř recenze

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy