RECENZE: Jít Po strništi bos může být příjemné, ale občas to zabolí

Občas se ve světě kinematografie kladou otázky, nakolik je pokušení po úspěšném filmu vstoupit dvakráte do jedné řeky. Když se počet úspěšných "dvojek" a dalších pokračování limitně blížil nule, vsadilo se na sequely, prequely a podobné špásy.

Ale ani tyto varianty neměly a nemají ustláno na růžích. Pořád se tu nabízí srovnání s původním úspěchem (ruku na srdce, rozvést neúspěšné dílo do dalších eskapád zkoušejí jen nesoudní šílenci, nenapravitelní optimisté, borci co neznají hodnotu peněz nebo se o ně nemusejí starat, popřípadě totální ignoranti) a domnívat se, že publikum bude natolik vyspělé, že to pochopí, to je jako vsadit poslední úspory na jediné číslo v ruletě. Na druhou stranu je tu silný potenciál a v některých případech i hlad po úspěšných jménech, ač ta sama ještě nejsou zárukou konečného úspěchu.

Eda Souček se nám posunul v čase nazpět - v blíže neurčeném roce druhé světové války po vzdoru otce v zaměstnání, jak by mohl být následný akt chápán, musí s rodiči opustit pražský byt a zamířit na venkov, kde je Součkova rodina vlastně "doma". Stěhují se do svého, dům jim patří a soužití s otcovou sestrou, jejím bodrým manželem a Edovými prarodiči probíhá bez větších zádrhelů. Pouze na hocha čeká křest ohněm v podobě místních kluků, kteří musí toho Pražáka řádně prověřit. Žádná drsná procedura se však nekoná, daleko více Edu zaměstnává podivná postava strýce Karla, kterému Součkovi neřeknou jinak než Vlk. To všechno jen proto, že prý kdysi napadl svou matku a zkoušel ji uškrtit. Pokud máme věřit údaji na školní tabuli, vplul Eda do venkovského života v roce 1943 a další dva roky mu plynou takřka v prázdninovém duchu. Rozkrývá pomalu tajemství rodiny, z nichž některá jsou nám řádně vysvětlena, jiná můžeme či přímo musíme odhadovat. Čas se pomalu sune kupředu a nám známé dějinné události se chystají zapsat i poslední válečnou kapitolu v osudech obyvatel blíže neurčené vesničky.

Stokrát si můžete říci, že se ubráníte srovnání a po sto prvé přiznáte, že to prostě není možné. Poloha a nálada filmu, jeho styčné body a provedení mají společného víc, než by si možná sami tvůrci chtěli připustit. Rozkolísanost povahy, která osciluje od značně drsných přes takřka triviální scény až po první nesmělé náznaky erotiky, je umocněna značnou zkratkovitostí a nezřídka téměř banalitou jednotlivých příběhů. Ano, vypadají poeticky, jsou uvěřitelné, ale pokud bychom posunuli čas, vynechali některé konkrétní kulisy a nahradili je modernějšími, je to ve své podstatě běžně trávený klukovský život. Nelze pochopitelně pominout nabízející se spojitost s tvůrci Járy (da) Cimrmana, proto by pro tento film nejlépe pasovala jeho slavná frustrační metoda, kombinující prvky očekávání a zklamání. Možná od některých minipříběhů něco čekáme a pak konstatujeme, že... tedy... zase... jako... nic.

Bylo by ovšem chybou tvrdit, že je všechno špatně. Vypravěčský um Zdeňka Svěráka je přitažlivý a dokáže si pohrávat s detaily, které mnohdy nahradí smysluplnější, nebo snad dramatičtější vyústění. Určitým oddechem, který však po počátku ustoupí do pozadí, je i Edovo snění; tady je najednou plno kvasu a situace, která se jeví být nadějnou... až do okamžiku procitnutí. V tomto směru - chtíc nechtíc - jasně vítězí na body kompaktnější a sevřenější Obecná škola, třeba i tím, že dokázala vyprodukovat nejen několik opravdu vydařených, a tudíž by se dalo říci nesmrtelných scén. V prequelu se oním strništěm tak nějak šouráme, příliš velký zvrat nepřinášejí ani úmrtí a třeba včelí útok zdaleka nevyvolá takový ohlas, jaký se asi čekal. Ani politické školení divactva od československých legií až po Vlasovce nezapadá do názoru veřejnosti, že jde o dětský film. To v žádném případě, ať se vrátíme do dob reálného socialismu nebo časů po Sametové revoluci, dalo by se najít dost ryze dětských filmů, přičemž Po strništi bos se k nim opravdu může řadit jen stěží. O to víc mu bude holdovat střední generace, která ještě pochopí mnoho náznaků a drobných obratů, z nichž pro současnou ultramoderní a technologiemi všeho druhu prosycenou mládež toho moc přitažlivého nebude.

Poměřování s Obecnou školou, která oslavila už osmadvacáté narozeniny, bude nejcitlivější s hereckém obsazení. Na výkony mohou a budou existovat názory ryze subjektivní, zpochybňovat herecké umění pánů Vetchého, Kaisera, Třísky či Čermáka nelze a ani to není potřeba, ale právně určitá rozšafnost snímku položila před aktéry koleje, ze kterých se nedá uhnout. A tak sledujeme Edova otce a vybaví se nám Mádlovo Pojedeme k moři nebo Pohádky pro Emu, žoviální Hynek Čermák si občas vzdáleně připomene Špunty na vodě. Tím se dostáváme k onomu osobnímu hodnocení, z něhož mi nejlépe vychází minimalistický, ale přesto nádherně mnohovrstvenný Oldřich Kaiser. Zdeněk Svěrák v roli ředitele školy si s velkou chutí připomíná některé cimrmanovské role, ostatně se ve filmu mohl cítit jako v divadle, vždyť v menších úlohách tu uvidíme Marka Šimona, Roberta Bártu, Petra Bruknera či Petra Reidingera. U Terezy Voříškové je otázka, zda by městská žena byla schopná žít prakticky stále bez emocí, tím jsme opět u toho proklatého srovnávání, ve kterém hraje Libuše Šafránková prim. Dětské role jsou značným oříškem při posuzování, protože prakticky cokoli - počínaje určitou zaražeností a rezervovaností až po přehnané sebevědomí a předvádění - může být využito ku prospěchu věci. Pokud bychom měli možnost vedle sebe postavit Aloise Grece a Václava Jakoubka, tak je všechno v naprostém pořádku, v dějové linii je Eda Souček v Obecné škole starší a tudíž vyspělejší a zkušenější. A tak je to s oběma představiteli. 

Zajímavý je jisté názor, že Po strništi bos je vlastně variantou Rodinného přítele z trilogie Zahradnictví, jen jeho cílová skupina bude o generaci mladší. Také se soustředí na klidné plynutí času, občas ho ovlivní nějaká dramatická událost, která ale zásadně neotřese setrvalým životem. Náznaky možných bohatších příběhů jsou vzápětí a náhle ukončeny, některé události jsou brány až telegraficky. Přesto mnoho lidí nedá na film dopustit, zčásti kvůli jeho autorům, jejichž jména zaslouženě zaručují slušnou míru kvality, jednak kvůli pojetí, které umožní sledovat vyrovnaný dej, ve kterém se mnohdy uvidíme - možná ne ve stejných, ale hodně příbuzných případech. S pocitem nastavené tváře oponujícím větrům si troufám říci, že film stojí za to vidět, ale jen těžko se k němu budeme vracet jako k Obecné škole.

Celkové hodnocení: 60 %

PO STRNIŠTI BOS

Hrají: Alois Grec (Eda Souček), Ondřej Vetchý (otec Souček), Tereza Voříšková (matka Součková), Jan Tříska (děd Souček), Oldřich Kaiser (Karel "Vlk" Souček), Viera Pavlíková (babička Součková), Hynek Čermák (Edův strýc), Petra Špalková (Edova teta), Zdeněk Svěrák (ředitel školy), Zuzana Stivínová (Karlova manželka).

Předloha: Zdeněk SvěrákScénář: Jan SvěrákKamera: Vladimír SmutnýHudba: Michal NovinskiRežie: Jan Svěrák

ČR, 2017, 111 min., rodinný, přístupnýPremiéra: 17. srpna 2017

Související

Více souvisejících

film Po strništi bos Jan a Zdeněk Svěrák Hynek Čermák (herec) Ondřej Vetchý (herec) Tereza Voříšková (herečka)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy