RECENZE: Drama První člověk sází na americké hodnoty, čímž se stává adeptem na Oscara

RECENZE – Oscarový režisér Damian Chazelle se po úspěšných filmech Whiplash a La La Land pouští do nových vod. V novém životopisném dramatu První člověk zobrazuje to, čím si musel Neil Armstrong projít, než se dostal na Měsíc. Za oponou úspěšného kosmonauta vidíme milující otce, který čelí možnému zdravotnímu nebezpečí a ztrátě kolegů.

8 dní, 3 hodiny, 18 minut a 35 sekund. Přesně tolik času bylo zapotřebí, aby se tři piloti Apolla 11 zapsali do historie Ameriky a dějin lidstva. Po osmi letech se podařilo splnit národní cíl stanovený prezidentem Johnem F. Kennedym v roce 1961: přistát na Měsíci a vrátit se bezpečně na Zemi. Aby se tak vůbec stalo, museli astronauti provést několik let nezbytné přípravy, která některé z nich stála i život. Naše znalosti však většinou končí u jmen dvou nejznámějších aktérů Neila Armstronga a Buzze Aldrina a slavné věty: „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“ Tyto mezery ve znalostech dovysvětluje životopisné drama První člověk, které vypráví o cestě na Měsíc skrze život Neila Armstronga v rozpětí let 1962 až 1969. Neil začínal létat jako pilot ve válce v Koreji, poté byl zkušebním pilotem pro letectvo, a nakonec pro NASA. Ve svém osobním životě byl tichý s břitkým smyslem pro humor. Projevoval se v momentech, kdy věděl, že může přispět. Ze ztráty svojí dvouleté dcery se vyrovnával prací. Jeho osobnost hezky shrnul režisér filmu Damien Chazelle slovy: „Na Neilovi je fascinující, že je pro většinu lidí záhadou. Vezměte si ten paradox – je to jeden z neslavnějších lidí v historii a víme o něm tak málo.“

Myšlenka natočit film o slavném kosmonautovi a cestě na Měsíc se zrodila ještě před tím, než Armstrong v srpnu 2012 umřel. Kdyby nebyl nakloněný natočit film o svém životě, První člověk by na plátno nedoputoval. Předlohou ke snímku se stala kniha Jamese R. Hansena, ve které zkoumá úspěchy i neúspěchy Armstronga včetně jeho rodiny, kolegů a samotného národa. Producenti nějakou dobu pracovali na předloze sami, než se k nim přidal režisér Damien Chazelle, jenž vtisknul filmu ucelenou podobu.  Po dvou úspěšných filmech Whiplash a La La Land, se Damien Chazelle pouští do životopisného dramatu, jemuž vdechuje stejnou technickou dokonalost. Ať už jde o práci s kamerou, hudbou či jen to, jak pracuje s herci. Nenahlíží na děj z hlediska toho, co znamenalo úspěšně přistát na Měsíci, ale spíše ukazuje to, co to v té době znamenalo. Proto se může děj mnohdy jevit jako napínavý thriller, který divák naplno prožívá spolu s hlavním hrdinou. 

Jediné, co ubírá na konečném výsledku filmu je přepálená stopáž. Chazelle se snažil v průběhu 141 minut odvyprávět až příliš mnoho věcí najednou. Příběh rodiny, kosmonautů nebo události samotné. To se podepisuje na závěru filmu, který je věnován samotné cestě na Měsíc. Působí to, jako kdyby režisér na poslední chvíli spěchal, aby stihl splnit časový limit. Scénář v rukou oscarového scénáristy Joshe Singera (Spotlight, Akta Pentagon: Skrytá válka) je velmi zdařilou adaptací knižní předlohy. Singer z knihy vytáhnul ty nejzásadnější informace, jimž dal ucelený řád. 

 Nicméně kvalita snímku stojí na hereckých výkonech. Po filmu La La Land Damien znovu spolupracuje s hvězdným hercem Ryanem Goslingem, který je tentokrát v kůži Neila Armstronga. Jeho výkon je natolik strhující, že mu to divák od prvních minut věří. Podařilo se mu dost přesvědčivě vykreslit kosmonautovu osobnost a patrně si získat nominaci na Oscara. Podobně strhující je Claire Foy (The Crown) v roli Janet Armstrongové. Foy bravurně sekunduje Goslingovy a velmi autenticky zobrazuje to, čím si musela ve skutečnosti projít Neilova manželka. 

Chazelle se svojí novinkou První člověk potřetí míří k vítězství Oscara. Zdá se, že přesně ví, jak má natočit film, tak, aby se zalíbil nejen diváků, ale i filmové akademii. Skvěle hrající herci v čele s Goslingem a Foy to akorát potvrzují. Komorní příběhová atmosféra umocněná sledováním letu do kosmu z kokpitu raketoplánu je pak neopakovatelným diváckým zážitkem. 

První člověk / First Man (2018) 

Celkové hodnocení: 85%

Režie: Damien ChazelleScénář: Josh SingerHrají: Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Corey Stoll, Lukas Haas, Jason Clarke, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Shea Whigham, Pablo Schreiber

USA / 141 minut / Drama / Životopisný / Historický

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze První člověk Damien Chazelle Ryan Gosling (herec)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy