Zemřel herec Patrick Swayze

Los Angeles - Americký herec Patrick Swayze zemřel v pondělí ve věku 57 let na rakovinu slinivky. Informuje o tom v úterý agentura Reuters.

Rakovina byla Swayzemu diagnostikována v lednu 2008. V rozhovoru z ledna letošního roku uvedl, že mu už pravděpodobně nezbývají více než dva roky života.

"Patrick Swayze odešel v tichosti, obklopen rodinou. Zemřel poté, co 20 měsíců bojoval se svou nemocí," uvedla mluvčí rodiny Annett Wolfová v oficiálním prohlášení.

Swayze se okamžitě po diagnostikování své nemoci rozhodl, že bude bojovat a dobrovolně podstoupil experimentální léčbu s novými léky. Navzdory své nemoci se rozhodl natočit detektivní televizní seriál s názvem The Beast, který se v televizi objevil na začátku letošního roku.

"Patrick Swayze byl jedním z největších hereckých talentů své generace a jeho smrt nás velice zasáhla. Práci se věnoval do posledních sil a pro celý štáb se tak stal velkou inspirací," vyjádřili smutek nad hercovou smrtí producenti seriálu The Beast.

"Byl vzácnou a nádhernou kombinací mužnosti a dobrosrdečnosti. Byl odvážný a silný, skutečný kovboj s křehkým srdcem," uvedla ve svém prohlášení herečka Jennifer Greyová, která stála Swayzemu po boku v legendárním snímku Hříšný tanec. "Byl nebojácný a své kaskadérské kousky vždy dělal sám, nebylo pro mě překvapením, s jakou vervou bojoval s rakovinou," dodala herečka.

Hříšný tanec se po celém světě setkal s velkým diváckým ohlasem a vydělal více než 214 milionů dolarů. Swayze pro něj nazpíval skladbu She's Like the Wind, která patří k největším hitům konce 80. let.

Další významnou roli ztvárnil ve filmu Duch, kde se objevil po boku Whoopi Goldbergové. Ta na Swayzeho zavzpomínala slovy: "Byl to opravdu skvělý člověk s obrovským smyslem pro humor. Bohužel jsem mu nestačila oplatit vše, co mi poskytnul svou přítomností." Goldbergová věří v poselství filmu Duch, v němž Swayze posmrtně doprovázel svou milovanou přítelkyni v podání Demi Mooreové, a herec tak bude neustále v její blízkosti.

"Budu tě navždy milovat, Patricku. Tvé světlo bude svítit dál v životě nás všech, budeš mi chybět," řekla Mooreová pro server BBC.

"Patrick žil tisíc životů v jednom. Byl výborný tanečník, psal písně, které se staly hity, účinkoval v mnoha filmech. Byl úžasný a silný muž. Ale budu si ho především pamatovat jako muže, který velmi miloval svoji ženu Lisu," prohlásil herec Rob Lowe.

Patrick Swayze se narodil v roce 1952 v Houstonu. Svůj herecký talent zúročil v komediích i dramatech. Vedle přelomových filmů Hříšný tanec a Duch na sebe upozornil také v kriminálním filmu Bod zlomu, v dramatu Poslední tanec, thrilleru Černý pes nebo komedii Táta lump.

Ukázka z filmu Hříšný tanec

Související

Patrick Swayze

Muzikál Duch míří na divadelní prkna

Brno - Městské divadlo Brno má na svém muzikálovém repertoáru mnohé světové legendy. V říjnu k nim přidá i romantického Ducha autorů Bruce Joela Rubina, Davea Stewarta a Glena Ballarda, v režii Stanislava Moši.

Více souvisejících

Patrick Swayze úmrtí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy