Známe tajemství filmu Hříšný tanec. Co tvůrci pokazili?

Praha - Nejen Baby, ale ani diváci televize Nova dnes večer ve 20.20 nebudou sedět v koutě! Budou se oddávat Hříšnému tanci společně s protagonisty legendárního slaďáku! Jaká jsou největší tajemství filmového hitu?

1. Film měl v roce 1987 rozpočet šest milionů dolarů, vydělal 213 milionů dolarů.

2. Johnnyho měl původně hrát Val Kilmer, ale odmítl ve prospěch Patricka Swayzeho. O roli Baby měla zájem i Sarrah Jessica Parker, kterou později proslavil seriál Sex ve městě. Jennifer Gray bylo v době natáčení 27, hrála přitom o deset let mladší postavu.

3. Scéna nácviku v přírodě (v lese a v jezeře) se ve filmu odehrává v průběhu jednoho odpoledne, ale natáčela s odstupem několika měsíců. Štáb proto musel nasprejovat nažloutlé listí stromů zpět na zeleno. A proč jsou záběry z nácviku v jezeře všechny z dálky a nikde není vidět detail obličejů herců? Točilo se totiž v říjnu, a oba měli chladem zmodralé rty.

4. Slavná scéna, kdy při nácviku Johnny sjíždí rukou po podpaží a ona se nemůže ubránit smíchu, nebyla ve scénáři. Herečka se skutečně nemohla udržet, protože ji pohyb šimral, a naštvání ve Swayzeyho obličeji je reálné. Režisér tyto zkažené záběry do filmu zařadil, protože jsou přirozené.

5. Když se Johnny při závěrečném tanci sklouzne po kolenou směrem ke kameře, je vidět, že má pod koleny chrániče.

6. Vlasy Babiny matky se v prvních záběrech, kde jí není vidět do obličeje, mění z rudé na blond. Je to proto, že matku původně hrála jiná herečka, která byla krátce po začátku natáčení přeobsazena.

7. Přestože se film odehrává v roce 1963, tvůrcům občas utekly detaily, které ukazují na skutečný rok vzniku filmu. Puntičkáři poukazují, že značení na silnicích bylo v USA v tu dobu bílé, a ne žluté, jak je ve filmu vidět. Tanečníci prý také nosí boty, které byly na trhu až v letech osmdesátých, a tančí na ploužáky, které byly složeny až o řadu let později...

8. Patrick Swayze je spoluautorem hitu She´s Like The Wind.

9. Swayze si střihnul miniroličku i ve filmu Hříšný tanec 2: Havana Nights. I zde hrál tanečního instruktora. S prvním filmem však nemá žádnou spojitost.

10. V ČR existují dva dabingy tohoto filmu. První vznikl pro Československou televizi, druhý pro videokazety, který dodnes používá televize Nova. V obou verzích Baby mluví Martina Hudečková. Mění se ovšem dabér Patricka Swayzeho. Nejprve jej namluvil Jiří Pomeje, poté Antonín Navrátil. Ten dodnes tvrdí, že roli vzal jako záskok na poslední chvíli za původního dabéra, který nedorazil do studia.

Související

Patrick Swayze

Muzikál Duch míří na divadelní prkna

Brno - Městské divadlo Brno má na svém muzikálovém repertoáru mnohé světové legendy. V říjnu k nim přidá i romantického Ducha autorů Bruce Joela Rubina, Davea Stewarta a Glena Ballarda, v režii Stanislava Moši.
Patrick Swayze

Zemřel herec Patrick Swayze

Los Angeles - Americký herec Patrick Swayze zemřel v pondělí ve věku 57 let na rakovinu slinivky. Informuje o tom v úterý agentura Reuters.

Více souvisejících

Patrick Swayze filmy USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy