Jazzová trumpetistka Štěpánka Balcarová: Žádná loď plná jazzmanek tu ještě nepřistála

Před několika dny vydala česko-polská jazzová formace Inner Spaces už třetí album s názvem, které zapadá do současné doby. Na titulu Jarní / Vernal je i hráčka na trubku Štěpánka Balcarová, kterou uvidíme na Jazzfestu Brno i v jiné úloze.

Další česko-polskou spolupráci můžeme vysledovat u profesionálního jazzového big bandu Concept Art Orchestra, jehož specializací je interpretace na tvorbu současných českých autorů. Jeho vedení a dirigování se v roce 2014 ujala právě Štěpánka Balcarová. U příležitosti konání festivalu Jazzfest Brno jsme jí položili několik otázek.

Jazz je mnohem náročnější hudba než jiné, řekněme populárnější styly. Co vás vedlo k tomu zvolit právě tuto oblast?

To je podobné, jako byste se ptal, proč lidé čtou filozofické knihy a ne jen dívčí romány nebo detektivky. Nerozumím moc otázce a museli bychom si vyjasnit, co myslíte pojmem „populárnější styl“. Navíc pokud se o jazzu budeme bavit stále jen jako o náročné hudbě k poslechu, tak se nikdy nehneme z místa.

Co vás vedlo k výběru Vašeho nástroje?

Ráda bych řekla, že jsem se do zvuku trubky zamilovala a nechtěla jsem hrát na nic jiného než na ni. Tak to ale nebylo. Šlo tenkrát o čirou náhodu, protože na ZUŠ už nebylo na jiný nástroj volné místo. A zvuk trubky se mi zalíbil až o něco později.

Před nějakou dobou jste si postěžovala, že v jazzu je žen obecně málo, změnila se tato situace?

Já myslím, že to nebyla stížnost, ale spíš jen konstatování. Ten rozhovor je starý asi jeden rok, takže se situace nemohla nijak radikálně změnit. A žádnou vesmírnou loď plnou jazzmanek k nám zatím neposlali.

Jako ikony jazzu jsou bráni například Mr. Acker Bilk nebo proslulý soubor Smetáčkovců. Souhlasíte?

Nesouhlasím.

Vytvořila jste soubor Inner Spaces s polskými hudebníky. Lákalo by vás něco podobného i se zámořskými umělci?

Nerozlišuji, z jaké země hráči pocházejí. Pokud bych tedy potkala někoho zajímavého (např. z USA) a měla chuť s ním něco vytvořit, tak proč ne. Zatím mám ale práce i tak až nad hlavu.

V historii existovala poměrně výrazná éra zvaná jazzrock nebo též “fusion”. Jak se k této oblasti, do níž jsou zařazováni Jimmi Hendrix, John McLaughlin, Billy Cobham, Chick Corea, Pat Metheny, Josef Zawinul a další, stavíte Vy?

Mám ráda Weather Report, Mahavishnu Orchestra, Bitches Brew… k jazzrocku se stavím pozitivně.

Jaké je v České republice jazzové publikum, je zájem o jazz konstantní, stoupá nebo klesá?

Chtěla bych věřit tomu, že zájem o jazz stoupá. Máme tu pár výborných festivalů (Jazzfest Brno, Jazz Goes to Town, Jazzinec) a znám několik klubových scén, které fungují ukázkově. Pořádání jazzových koncertů – jakožto menšinového žánru - si ale rozhodně zaslouží stálou a výživnou podporu od státních nebo městských kulturních fondů.

Děkujeme za rozhovor a dodáváme, že Štěpánka Balcarová se představí na festivalu JazzFestBrno ve středu 5. dubna v divadle Husa na provázku se souborem Concept Art Orchestra v roli dirigentky a umělecké vedoucí.

Související

Více souvisejících

Štěpánka Balcarová Inner Space (skupina) jazz Concept Art Orchestra Festival JazzFest Brno

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy