Kiska složil slib, stal se prezidentem SR. Gašparovič odchází s ostudou

Bratislava - Nový slovenský prezident Andrej Kiska navštívil sídlo hlavy státu, Grassalkovichův palác v centru Bratislavy, poprvé až ve chvíli, kdy si po dnešním složení slibu symbolicky převzal klíče od svého budoucího působiště. Na rozdíl od předchozí hlavy státu Ivana Gašparoviče Kiska po inauguraci nezvolil oběd s politiky, ale hostil sociálně slabé. Střídání na prezidentském postu se přitom neobešlo bez drobných protokolárních škobrtnutí.

Nový prezident Slovenska se úřadu ujímá tradičně v poledne toho dne, kdy dosluhující hlavě státu končí funkční období. Zhruba dvě hodiny po složení slibu se Kiska s chotí Martinou setkal v prezidentském paláci s Gašparovičem a bývalou první dámou Silvií, kteří novému prezidentskému páru předali úřad.

Kiska, jenž ve vysoké politice dosud nepůsobil, se nechal slyšet, že nynější sídlo slovenského prezidenta v minulosti nikdy nenavštívil. A to ani v době komunismu, kdy stavba z 18. století sloužila pionýrům. V současnosti úřad hlavy státu není veřejnosti přístupný, prezidenti ale prostory paláce čas od času pro zájemce zpřístupňovali.

Na rozdíl od Gašparoviče Kiska po inauguraci nezamířil na slavnostní oběd s politiky a představiteli církve. Jednapadesátiletý milionář hned první den v prezidentské funkci překvapil, když do zahrady Grassalkovichova paláce nechal postavit stan a pozval na oběd bezdomovce, seniory a lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech. Kiskovo pozvání přijalo několik desítek lidí, kteří si pochutnali kromě jiného na kachních prsou nebo na hovězím steaku.

"Je to první prezident, který se zabývá i takovými lidmi, jako jsou prodejci časopisu Nota Bene. Oběd byl dobrý," řekl novinářům jeden z bezdomovců, který se účastnil oběda s Kiskou a který si vydělává prodejem zmíněného časopisu. Pozvánku dostal od sociální pracovnice, která mu pomáhá v jeho tíživé situaci.

"Budu prvním slovenským prezidentem bez stranické minulosti. Nebyl jsem kandidátem vlády ani opozice. A nadstranickým budu i jako prezident, který bude stát za lidmi," prohlásil Kiska v prvním projevu po složení slibu.

Nového slovenského prezidenta už v pondělí čeká první pracovní cesta. V Budapešti si spolu s kolegy z České republiky, Maďarska, Německa a Polska připomene 25. výročí pádu komunismu. Kiska už dříve uvedl, že jeho první oficiální návštěva ve funkci hlavy státu povede do Prahy.

Prezident by neměl vyvolávat spory

Kiska v rozhovoru pro iHned.cz například řekl: "Pana Babiše sleduji, s některými věcmi s ním souhlasím. V řízení pracujete s lidmi. Hodně mi dala práce v charitě, kde jsem se setkával s lidmi, takže si myslím, že mám v sobě hodně toho manažerského i sociálního, což je dobrý sociální kapitál, abych věděl, komu a jak pomoci a jak problémy řešit."

"Shodujeme se v tom, že stát by měl být řízený jako firma, kterou s pýchou odevzdáte svým dětem, a nikdo takovou firmu nezakládá, aby ji za čtyři roky vytuneloval, získal co nejvíc osobního bohatství. Naopak, dívá se strategicky na to, co bude s firmou za pět, deset, patnáct let. Část finančních prostředků, které jsem získal za prodej většiny firem, jsem investoval, což mi umožňuje být nezávislý a mít finanční příjem," prohlásil Kiska.

A pokračuje: "Prezident by neměl vyvolávat rozpory a konflikty. Parlament máme rozhádaný dostatečně a někdy je ostuda se na něj dívat. Prezident by měl hledat řešení, východiska a dohody mezi vládou, prezidentem a politickými stranami. Na druhé straně, pokud se vláda rozhodne přijmout nějaký hloupý, škodlivý zákon, tak by prezident měl být první, když se ještě zákon připravuje, aby si zavolal příslušného ministra a řekl mu svůj názor. A aby si zavolal - a na to ve smyslu ústavy má také právo - premiéra a řekl mu svůj názor."

"Kdyby to byl například zákon, který zvýší nezaměstnanost, tak by se měl postavit před lidi a s plnou zodpovědností říci, že je to hloupý a škodlivý zákon. Prezident musí mít autoritu a pokud se postaví za lidi, tak se lidé postaví za něho. Bude mít autoritu a žádná vláda si ho nedovolí ignorovat," dodal Kiska.

Gašparovičovu dekádu hodnotí komentátoři i slovenská veřejnost přinejlepším neutrálně. Odcházejícímu prezidentovi jeho kritici vytýkají politickou nesvéprávnost a to, že byl coby hlava státu málo reprezentativní, informuje Rozhlas.cz.

Psali jsme:
Gašparovič se loučí s ČR: Uctil památku Beneše a vychválil Klause
Gašparovič zaperlil: V jedné větě nasekal hned tři pravopisné chyby
 

„Nikdy jsem si nevšimla, že by v případě porušování práva jakékoliv skupiny obyvatel prezident vystoupil. Prezident nikdy nebyl velký zastánce respektu a tolerance v zemi," říká Elena Gallová Kriglerová z Centra pro výzkum etnicity a kultury.

Kritiku sklízel Ivan Gašparovič i za to, že se prý v prezidentské funkci choval jako prodloužená ruka vládní strany SMER. Najít pozitivní odkaz odcházejícího prezidenta jde jen stěží, hodnotí komentátor týdeníku Trend Marián Leško: „Jeho dobré věci byly tak epizodické a ponořené v rosolu průměrnosti, podprůměrnosti a trapnosti, že po něm bohužel nezůstane nějaká výrazná politická památka." 

Veřejnost vnímala Gašparoviče jako lidového prezidenta. Jeho časté přeřeky při veřejných projevech i málo inspirativní myšlenky ale postupem času začínaly vzdělanějším Slovákům vadit. Gašparovič například prohlásil:

"Chcem vám poďakovať za podporu pri organizovaní stretnutia s novou hlavou katolíckej cirkvi pápežom Dominikom XVI."

„Euroústava má nedostatky, treba ju však schváliť a potom novelizovať."

"Ja som povedal, ak budem v Bratislave, lebo budem mimo, tak sa zúčastním."

„Vy ste analfabet? Neviete čítať rozhodnutie Ústavného súdu? Tam to máte biele na čiernom."

„Dovoľte, aby som maratón mieru otvoril opäť. Česť víťazom a sláva porazeným."

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Ivan Gašparovič Prezident SR

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

Dohoda, nebo útok na Rafah. Izrael dal Hamásu poslední šanci

Dnes do Izraele dorazila egyptská delegace s cílem znovu rozběhnout jednání o ukončení konfliktu v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících izraelských rukojmí, kteří jsou drženi palestinským hnutím Hamás od října loňského roku. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy