chemie

Nobelova cena

Nobelovu cenu za chemii mají Němec a Američan za výzkum tvorby molekul

Nobelovu cenu za chemii letos získali společně Němec Benjamin List a britský rodák působící v USA David MacMillan za vývoj nového způsobu konstruování molekul, známého jako asymetrická organokatalýza. Oznámil to dnes ve Stockholmu generální tajemník Královské švédské akademie věd Goran Hansson.
Ilustrační foto

Na Karlovarsku byly nalezeny nebezpečné chemikálie, armáda je likviduje

Na bývalém vojenském chemickém cvičišti v Doupovských horách na Karlovarsku vojáci odstraňují nalezené nebezpečné chemikálie, uvedla dnes televize Nova. Oblast je kvůli sanaci a průzkumu uzavřena. O jaké látky jde, armáda neupřesnila. Případ vyšetřuje Vojenská policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
Požár

Požár a výbuch chemičky v Katalánsku si vyžádal jednu oběť

Výbuch a následný požár v areálu chemické továrny nedaleko města Tarragona na severovýchodě Španělska si dnes večer vyžádal jednu oběť a šest dalších osob utrpělo zranění. Informoval o tom katalánský rozhlas RAC1. Na místě neštěstí, které se stalo v obci La Canonja v regionu Katalánsko, zasahují dvě desítky hasičských sborů.
Ilustrační foto

Superpočítače v Česku: Řadu oborů čekají zásadní změny

Nové superpočítače budou v ostravském Národním superpočítačovém centru IT4Innovations tvořit výpočty z biologických věd, chemie, léčiv a inženýrství. Počítačové simulace budou díky nim doplněny o analýzy vysoce rozsáhlých dat a nástroje umělé inteligence. Na setkání s novináři to dnes řekl ředitel centra při Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava Vít Vondrák. Centrum uspělo v celoevropské soutěži o hostitelství superpočítačového systému EuroHPC petascale. Měl by být instalován od poloviny příštího roku a bude patřit k nejvýkonnějším superpočítačům v Evropě.
Výbuch bomby

EU chystá omezení nákupu chemikálií. Je to kvůli obavě z terorismu

Návrat bojovníků Islámského státu děsí celou Evropu. EU se obává, že by mohli využívat svých zkušeností z války k provádění teroristických útoků ve svých domovských zemích. Z těchto důvodů přistupuje k zpřísnění nákupu chemických sloučenin vhodných na výrobu bomb.
Alchymistická laboratoř

Světu pomalu dochází fosfor. Zachrání nás naše vlastní moč?

Fosfor je jedním z důležitých chemických prvků. Před 350 lety ho náhodou objevil alchymista Hennig Brand, který se pokoušel vytvořit kámen mudrců. Jeho světové zásoby však pomalu ubývají a mezi vědci se mluví o „fosforovém vrcholu“. A prozatím není jasné, jakým způsobem budeme schopni jeho nedostatek nahradit.
Věda

Novičok? Vzorce najdete na Wikipedii, tvrdí odborník

Brno - Označení novičok se podle odborníka Daniela Juna z brněnské Univerzity obrany používá pro skupinu pěti jedovatých látek. Oficiální chemický vzorec novičoku ale nebyl nikdy potvrzen, řekl dnes Jun ČTK v reakci na čtvrteční výroky prezidenta Miloše Zemana. Zeman prohlásil, že ze zjištění českého Vojenského zpravodajství vyplývá, že ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně byl testován nervově-paralytický jed A230, což je podle vojenských zpravodajců novičok.
Ilustrační foto

Proč nás tolik děsí smrt? Nelze to ovlivnit, naše tělo reaguje automaticky

Každý, kdo se někdy dostal do blízkosti mrtvého těla, potvrdí, že zápach s tímto spojený je opravdu velmi nepříjemný. Nyní ale jistý psycholog z Kentské univerzity a vědec z Arkansaské technické univerzity společně tvrdí, že je tento zápach nejen odpudivý, ale že také vyvolává jisté fyziologické reakce.
Výběr z fotek Hubbleova teleskopu: Mlhovina Carina, zvaná také

Další krok k objevení mimozemského života: Co našli vědci ve vesmíru?

Molekuly potřebné k vytvoření života jsou prokazatelně i mimo planetu Zemi v hlubokém vesmíru. Na to přišla skupina vědců z Univerzity v Sherbrooku. Podle nich by mohlo jít o důležitý krok k potvrzení hypotézy Panspermie fyzika Stephena Hawkinga. Ta říká, že život na planetu Zemi přišel právě z vesmíru díky mikroorganismům na meteoritech. O objevu informoval britský deník The Independent.
věda

Hrozí nám vyhynutí? Patogeny agresivních neštovic jsou stále v laboratořích, jaké je nebezpečí?

Pravé neštovice - nemoc, která zabíjela miliony lidí. Úmrtnost se u některých kmenů blížila 100%. Jinými slovy - pokud jste onemocněli, mohli jste se pomalu loučit s tímto světem. Ještě před 50 lety zemřely na pravé neštovice přes dva miliony lidí. V té době se však také našla protilátka, díky které odstartoval celosvětový očkovací program. Následně se virus Variola, který způsoboval pravé neštovice, podařilo zcela vymýtit. Nebo ne?
olympiáda

MOV byla dotlačena k tomu, aby nás vyloučila, hřímají Rusové. Jak snášejí svoje vyloučení z OH?

Moskva - Před týdnem došlo k historické události. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) poprvé v dějinách vyloučil z Olympijských her nějakou zemi za státem řízený doping sportovců. Rusové byli po tomto rozhodnutí zlostí bez sebe, padala ostrá slova, mimo jiné o tom, že s Ruskem si není radno zahrávat, protože má jaderné zbraně. Jak se na situaci dívají ruská média s odstupem, když se emoce uklidnily? Změnilo se něco?
Nobelova cena

Čeští nositelé Nobelovy ceny vytvořili soud v Haagu, pevný disk i samotné ocenění. Proč se na ně zapomnělo?

Jako každý rok, i letos udělují významní fyzici, chemici, biologové, ekonomové, politici a zástupci dalších oborů Nobelovu cenu za největší přínos danému oboru. Jména řady budoucích držitelů letošního ocenění už jsou známá a zřejmě nikoho nepřekvapí, že Češi mezi nimi nejsou. Přesto jsme už v minulosti dokázali několikrát ukázat, že lidé s českými kořeny mohou patřit ke světové špičce, na většinu z nich se ale zapomnělo.

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 31 minutami

před 33 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy