útok Západu na Sýrii (14.4.2018)

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.
lodní doprava

Připravuje Rusko velkou odvetu? Do Sýrie dorazila tajemná zásilka

Damašek - Útok USA, Francie a Velké Británie v Sýrii vyvolal mezi Rusy, spojenci Bašára al- Asada, hluboké rozhořčení. Celý svět s napětím čeká, zda-li Rusko odpoví na dle jejich vyjádření válečnou provokaci vlastní odvetnou akcí. Zatím zdá, že se k ničemu velkému nechystá, ale to může být jen zdání. Do Sýrie podle zjištění australského zpravodajského serveru news.com.au dorazila pečlivě skrývaná zásilka.
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie

Dvě západní rakety z úderu v Sýrii prý nevybuchly, už je zkoumají Rusové

Moskva - Dvě křídlaté rakety západní výroby, které neexplodovaly při nedávném útoku Spojených států, Británie a Francie na údajné chemické laboratoře syrské armády, byly dopraveny k analýze do Ruska. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax s odvoláním na své armádní zdroje. Kromě křídlatých raket byla do Moskvy přepravena i západní vysoce přesná munice.
Chemické zbraně

Vymýcení chemických zbraní? G7 chválí akce USA, Británie a Francie

Berlín - Skupina sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) dnes odsoudila údajný chemický útok na syrské město Dúmá a podpořila snahy Spojených států, Francie a Británie zamezit používání těchto bojových látek. S odkazem na dnes zveřejněné prohlášení zemí G7 o tom informovala agentura Reuters.
Donald Trump

Trump udělal správně, teď by měl ale přestat. Jinak to špatně dopadne, zní ze stránek prestižního magazínu

NÁZOR - Páteční útok na Sýrii ze strany USA, Británie a Francie vyvolal širokou diskuzi. Podle jedněch to bylo nutné opatření proto, aby Asad přestal s chemickými útoky. Podle jiných tím však americký prezident Donald Trump pouze zbytečně provokuje a počíná si stejně agresivně jako jím kritizovaní předchůdci. Podle Ilana Goldenberga, ředitele Bezpečnostního programu Blízkého východu Centra pro novou americkou bezpečnost a bývalého pracovníka Pentagonu, Trump udělal dobře, když se rozhodl zaútočit na Asada – neudělá však dobře, pokud v tom bude nyní pokračovat, tvrdí ve svém komentáři pro respektovaný magazín Politico.
Sýrie, ilustrační foto

Sýrie a Rusko odmítají pustit vyšetřovatele OPCW do Dúmy

Damašek - Vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) budou moci vstoupit do syrské Dúmy ve středu. Řekl to dnes v Haagu Igor Kirillov z ruského ministerstva obrany. Experti OPCW jsou od soboty v Damašku, ale do Dúmy, která byla podle Západu 7. dubna terčem chemického útoku, se zatím nedostali.
Moskva, Kreml

USA v Sýrii podle Ruska útočily na vojenské cíle

Moskva - Reálným cílem nedávných úderů USA a jejich spojenců v Sýrii nebyly jen výzkumné laboratoře, ale i vojenské objekty a letiště. Uvedlo to dnes v prohlášení ruské ministerstvo obrany. K zajištění deklarovaného účinku by podle ruského ministerstva stačilo jen 30 raket.
Saddam Hussein

Opakující se chyba? Analytik našel podobnosti mezi syrským útokem a iráckou invazí

NÁZOR - Donald Trump se rád chlubí tím, že to byl on, kdo zničil Islámský stát. Věren svému přepjatě pyšnému stylu, i páteční kontroverzní útok v Sýrii označil za úspěch slovy „mise splněna.“ Naposledy tato slova použil George W. Bush pro ukončení války v Iráku, která však s v podobě povstání džihádistických skupin pokračovala dále. Podobný průběh by mohl následovat i v tomto případě, domnívá se Dean Smith, nezávislý bezpečnostní analytik specializovaný na terorismus.
Turecká armáda (Turkish Army)

Za koho kope Turecko v syrské krizi? Binec v tom má i Erdoganova vláda

Ankara - Turecko nestojí na straně žádné země zapojené do syrského konfliktu a jeho priority v regionu se liší od zájmů USA, Ruska či Íránu. Řekl to dnes místopředseda turecké vlády Bekir Bozdag. Krátce nato ale turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu uvedl, že vztahy Ankary a Moskvy jsou příliš úzké na to, aby je ohrozily výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Informovala o tom agentura Reuters.
Theresa Mayová

Bombardování Sýrie? Británii nešlo o Asada a chemické zbraně, ale o něco úplně jiného, tvrdí expert

Londýn- Po pátečním útoku proti Sýrii přibývá otázek a pochybností ohledně důvodů, oprávněnosti a politické zodpovědnosti za útok. ve Velké Británii se v centru kritiky ocitli především premiérka Theresa Mayová a ministr zahraničí Boris Johnson. Expert Justin Bronck v BBC dokonce prohlásil, že útok za britským útokem na Sýrii byly jiné důvody, než odplata za použití chemických zbraní

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 27 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy