RECENZE: Nadčasová záležitost? U filmu Lajka se děti ani dospělí nudit nebudou

RECENZE – Zítra uplyne šedesát let od okamžiku, kdy ruští vědci vyslali na oběžnou dráhu "první ruskou kosmonautku" fenku Lajku. A právě v tento den přichází do kin v české kinematografii ojedinělý počin loutkové sci-fi Lajka. Režisér, autor námětu a scénáře v jedné osobě Aurel Klimt tak přináší nový náhled, poselství a obraz vztahu mezi lidmi a zvířaty a neustálou snahu člověka ovládat přírodu. A to vše na pozadí studené války a mocenských závodů do vesmíru.

 Po deseti letech usilovné a precizní práce se právě dnes do kin dostává „loutkové sci-fi“ Lajka.

Autor námětu, scénárista, režisér a také producent Aurel Klimt tak přináší jakési magické poselství o vztahu lidí a zvířat na naši planete, neřku-li v celém vesmíru. „Je naprosto fascinující, jakým způsobem se člověk povýšil nade všechny živé tvory na Zemi, jak rozhoduje o jejich bytí či nebytí a jak bohorovně s nimi zachází i v tak ušlechtilém oboru jako je věda.“, sám k tomu dodává.

Film byl vytvořen kombinací více animačních technik včetně 3D a komponování velkých exteriérů s rozpočtem 58 miliónů korun. Vychází z loutkového představení pro 2. stupeň základních škol Lajka, Čchin a Gagarin, které vytvořili v roce 2002 pro Divadlo Gong herci z povodní zaplavaného Divadla v Dlouhé.

„Skvělá příležitost, jak si tuto látku pro celovečerní animovaný film otestovat na přímé divácké odezvě, což je obrovský dar divadla. Ve filmu je to až ex-post, kdy už je hotovo a nedá se nic změnit. Divadlo je živý organismus, můžete reagovat na diváky a představení ještě vylepšovat, co funguje posílit, co nefunguje změnit,“ podotýká Aurel Klimt.

Do filmu se tak dostalo hlavní téma a velká část příběhu. Gagarin byl přejmenován na Jurije Levobočkina. Ten zde vystupuje jako všem známý hrdinný ruský kosmonaut. Lajka je pro něj jen „čtyřnohá verbež“, která se stala urážkou jeho lidské důstojnosti. Levobočkin promlouvá hlasem Karla Zimy.

Úplně zmizela první čínská kosmonautka orangutánka Čchin, pomocí níž si autor tak trochu dělal srandu z čínské kosmonautiky. Ale během těch patnácti let se situace natolik změnila, že z původní srandy by se tak stala jistá propaganda.

A tak přibyl Levobočkinovi protihráč a následně spoluhráč americký kosmonaut Neil Knokaut. Toho skvěle namluvil a také nazpíval Miroslav Táborský. Knokaut  je navíc ztělesněním úspěšného a ctižádostivého amerického člověka, který nějak nedokáže pochopit mimozemské tvory, kteří zarytě odmítají se „zcela demokraticky nechat osmažit a položit do kulaté housky.“

Ústřední postava Lajka je odvážná, sympatická, úžasná máma třech roztomilých štěňat, kterou život na ulici naučil žít teď a tady. Hlas ji propůjčila Helena Dvořáková. A štěňata kouzelně namluvili Alžběta Klimtová a Alfréd Klimt!

Domorodec z planety Qem Quirkrk promlouvá hlasem Petra Čtvrtníčka, který si doslova užil být alespoň hlasově tímto vilně rozpustilým přerostlým nezmarem se spoustou dobrých přítelkyň napříč živočišnými druhy.

Naopak Ham je veselý, přátelský, galantní šimpanz s čistou antipatií k lidem a nedůvěrou k roztomilým, ale hlučným a rychle se pohybujícím mláďatům. Hamovi hlas propůjčil Jan Vondráček.

Poněkud zvláštní, přesto zajímavou postavou je Černá díra. Jde o rozevlátý, velmi společenský a bodrý vesmírný objekt. Jejím posláním je pomocí svého trychtýře zachraňovat vesmírné trosečníky. Černou díru namluvila Lenka Veliká.

V první části tohoto fascinujícího příběhu se ocitáme na periferii ruského velkoměsta, kde se nikdo s nikým nemazlí a je zde pro Lajku velmi obtížné sehnat něco k jídlu pro svá milovaná, ale věčně hladová štěňata. V momentě, kdy se jí to konečně podaří, je odchycena a předána do vědeckého ústavu, do „péče“ profesora Voroljova a jeho asistenta Kokotova. Ti ji rychle a drasticky přeškolí na první ruskou kosmonautku.

Tato třetina filmu je poněkud ponurá až ošklivá, vychází ze skutečnosti. Právě proto bylo její výtvarné zpracování svěřeno Martinu Velíškovi, který je známý jako výtvarník animovaných filmů Aurela Klimta (O kouzelném zvonu, Fimfárum, Franta Nebojsa, Fimfárum Jana Wericha) a na jakousi pitoreskní ošklivost je co by autor nejlepší!

Lajce se podaří v noci před startem utéct a na palubu vesmírné lodi propašovat svá štěňata.Start rakety však vzbudí emoce i ostatních  vědců a ve vesmíru se tak objeví celá flotila raket s různorodými vesmírnými posádkami. Ti se nakonec ocitají na vzdálené planetě Qem, kde se téměř okamžitě spřátelí s místní faunou v čele s Quirkrkem. Planeta má příjemné tropické klima, bujnou vegetaci. Stane se pro naše hrdiny zkrátka rájem beze skvrn. Ovšem jen do okamžiku, kdy zde dopadne i se zbytky své rakety Jurij Levobočkin, který se zde dostal pomocí Černé díry.

Když pak za nedlouho na planetu dopadne i jeho americký kolega Neil Knokaut a oba spojí své síly, naši zvířecí hrdinové v čele s Lajkou budou muset těžce zachraňovat svůj doposud poklidný život a začít bojovat i o ten holý.

Co se týká opět výtvarného zpracování, měla se stát planeta Qem jakýmsi protipólem ponuré Země. Měla být barevná, veselá. Vizuálně ji tudíž zpracoval František Lipták, architekt, výtvarník (Neha, Všetko, čo mám rád, Zahrada atd.).  Zdá se, že byl tento záměr splněn na jedničku!

Celý film je podbarven úžasnou hudbou a písněmi. Hudbu složil Marek Doubrava, bývalý kytarista populární kapely Tata Bojs, s níž se stal držitelem Ceny Akademie populární hudby Anděl.

Autorem písní skrývající se pod pseudonymem Josef Čermák je Miroslav Wanek, jehož hudba zazněla i ve filmu Knoflikáři či ve filmech Aurela Klimta Kouzelný zvon a Fimfárum.

Není náhodou, že tvůrci naplánovali premiéru právě na 2. listopadu. Je to totiž právě den před 60. výročím úmrtí skutečné Lajky. Ta se původně dokonce jmenovala Kudrjavka, ale tehdejší ruská tisková agentura TASS ji přejmenovala na Lajku. Tato nedobrovolná první kosmonautka po pár hodinách,ne-li minutách, zemřela na oběžné dráze pravděpodobně na stres a přehrátí. Na příkaz nejvyššího představitele Chruščova „mít na oběžné dráze prvního živého tvora“ ji doslova nacpali do vykuchaného Sputniku bez možnosti návratu. Agentura TASS následně  ještě několik dní  klamala veřejnost a na svět se dostávali informace, jak si Lajka vesmíru náramně užívá!

Tato „propagandistická pohádka“ se právě stala hlavním inspiračním zdrojem pro Aurela Klimta.

Domnívám se, že tímto počinem a více jak desetiletou usilovnou prací (tvůrci hovoří o čtyřiceti tisících „člověkohodinách“!) přichází do kin nádherně nadsazené, humorné dílo výjimečného a nadčasového žánru, které zaujme každou věkovou skupinu.

Hodnocení: 90%

celovečerní film: 87 min. loutkové sci-fi, 2017námět, scénář, režie: Aurel Klimtvýtvarno: František Lipták, Martin Velíšekpísně: Josef Čermákhudba:Marek Doubravarozpočet: 2 000 000 EURpromítací formát: Digital 2D/3D

producent: Studio ZVON

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Lajka

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 31 minutami

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové provedli další útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy