RECENZE: Duše dítěte, tělo poloboha, IQ tykve. Shazam! pokračuje v trendu barevného DC

RECENZE – Čaroděj mu dal schopnosti, aby chránil svět proti sedmi smrtelným hříchům. Co na tom, že je mu jen čtrnáct? Po vyslovení magické formule se z něj totiž stane Superman na steroidech! Jeden z nejbizarnějších komiksových hrdinů si našel cestu až do kin a jeho největší zbraní je vědomí vlastní absurdity a dětinský smysl pro humor.

Billy Batson (Asher Angel) se jako malý chlapec ztratil v lunaparku. Protože se jeho rodiče nikdy nepodařilo dohledat, vystřídal do svých čtrnácti let nespočet pěstounů, od kterých ale vždy utíkal v marné snaze najít svoji pravou matku. Zrovna když se Billy dostal do nové rodiny sestávající z další pětice různě starých sirotků, vybral si jej starý čaroděj Shazam (Djimon Hounsou), aby se stal jeho nástupcem – šampionem dobra s ryzím srdcem, který se postaví padoušskému dr. Thaddeusovi Sivanovi (Mark Strong), jehož si vyvolilo sedmero démonů – smrtelných hříchů odhodlaných uvrhnout svět do chaosu.

Jestli vás někdy zajímalo, jak by využil nově nabité superschopnosti obyčejný člověk bez ambic nebo touhy pomstít smrt svých příbuzných, věřte, že by to vypadalo ve  filmu Davida F. Sandberga. Billy, který se po vyslovení jména Shazam promění v Supermana z posilovny s tváří Zacharyho Leviho (navlečeného do očividně vycpaného kostýmu), zpočátku testuje svoje schopnosti v opuštěném skladišti a videa z těchto pokusů dává na internet. Ihned se z něj stane Philadelphská celebrita, která se fotí s lidmi, nabíjí jim telefony svými bleskovými paprsky a vybírá od nich bakšiš. Ale taky chodí do strip klubů a kupuje si pivo, protože co byste ve čtrnácti dělali vy, kdybyste najednou vypadali na pětatřicet?

Shazam! silně připomíná rodinné filmy z osmdesátých let. Jako by ho natočil Spielberg, Zemeckis, Johnston nebo Hughes – je tu podobná estetika (byť zasazená do moderní doby), podobný styl humoru, podobný důraz na chápání světa z pohledu dětského hrdiny nebo podobný důraz na to, aby měl film hlavně srdce. To vše je zabalené do příběhu, který byste mohli před 30 lety klidně najít ve videopůjčovně vedle Podivné vědy, E.T. – Mimozemšťana nebo Miláčku, zmenšil jsem děti. Záměr je tu evidentní, a i když se jedná spíš o poctu či nápodobu, výsledkem je podvědomý pocit nostalgie u diváků 30+ a zároveň myšlenková blízkost všem (před)puberťákům světa.

Filmy od DC Comics si v této dekádě získaly reputaci temných, někdy až depresivních eposů, ve kterých sošní a veskrze dokonalí hrdinové svádějí osudové bitvy. Tento trend se sice v poslední době začal měnit, což dokazuje například listopadový odlehčený Aquaman, ale i ten kladl velký důraz na velkolepost, bitvy tisícihlavých armád a produkci co možná největšího množství záběrů, které by mohly sloužit jako stylové tapety obrazovek. Shazam! je v tomto ohledu jiný. Sandberg ze rozhodl zmenšit měřítko, a i když se v podstatě bojuje o osud světa, důraz je kladen na Billyho. Na jeho vztahy s pěstounskou rodinou (zejména Freddyho, který jako jediný zná jeho tajemství a od začátku ho podporuje), na jeho pocit osamělosti, na hledání sebe sama. A na samotné vyrovnávání se s tím, co to znamená mít najednou zodpovědnost – v jeho případě spojenou se schopnostmi. Shazam! je totiž někde  ve druhém až třetím plánu (podobně jako většina komiksů) metafora. V tomto případě se jedná o metaforu o dospívání… ne nepodobnou té Spider-Manově, ale přesto v mnoha ohledech odlišnou.

Zároveň se jedná o evidentní reakci na úspěch užvaněného Deadpoola a jeho styl humoru, který se v podstatě blíží představě 14letých o tom, jak vypadá komedie. Shazam! však obdržel rating přístupnosti PG-13, takže si nemůže dovolit být tak sprostý a násilný jako jeho foxovská konkurence. Naštěstí se o to ale nesnaží (i když pár slůvek, které mu dodávají na šťávě a realističnosti tam najdeme) a nabízí velmi, ale opravdu velmi vtipnou směs variací na téma malý muž ve velkém těle. Což možná zavání repeticí, ale ve většině případů to funguje.

Což je společně s výkony dětských herců – zejména Faithe Hermanové a Jacka Dylana Grazera –  (a samozřejmě triky) asi jediná věc, kterou film zvládá bez obtíží. Příběh totiž sám o sobě bůhvíjaký není a ze zpočátku zajímavého záporáka, se kterým tak trochu sympatizujete, se nakonec vyklube průměrný antagonista se spoustou póz a prázdných hlášek – nebýt ďábelského Marka Stronga, asi byste si na něj druhý den nevzpomněli.

Kromě toho na sebe snímek nachytal hned několik malých mušek, které se na něj přilepily jako na čelní sklo a kazí tak požitek z jinak hravé a svěží jízdy. Tady bohužel nemůžu kvůli prozrazení děje zacházet do detailů, ale jedná se zejména o některé vedlejší dějové linie, které se snaží přispívat k charakterizaci hlavního hrdiny, ale jež ve výsledku nejenže nedávají smysl, ale je na nich evidentní, že se vědomě řídí heslem účel světí prostředky.

A stejnou filozofii tvůrci evidentně razí i při budování vnitřních pravidel – některá proto mění z minuty na minutu a o jiných zpočátku pomlčí, díky čemuž později docílí laciného dějového zvratu. Jindy si snímek pro nějaký zvrat evidentně připravuje půdu, jen aby jeho snaha vyšuměla do ztracena. Na zážitku nepřidají ani některé castingové volby, které v tomto filmu sice nevadí, ale vzbuzují jisté obavy stran pokračování – které určitě vznikne.

Shazam! je zábavná odlehčená hříčka, která moc nezapadá do koncepce DCEU. To ale nevadí tolik jako fakt, že film není konzistentní a postrádá celkovou vizi. Jako by si tvůrci mysleli, že premisa „průměrný čtrnáctiletý kluk se mění v superhrdinu s inteligencí houpacího koně“ je sama o sobě dost silná na to, aby utáhla celovečerní film. Není.

Celkové hodnocení: 65 %

Shazam! (2019)

Hrají: Zachary Levi, Mark Strong, Ron Cephas Jones, Jack Dylan Grazer, Grace Fulton, Asher Angel, Faithe Herman a další

Režie: David F. Sandberg

Scénář: Henry Gayden

Kamera: Maxime Alexandre

Hudba: Benjamin Wallfisch

USA / 132 minut / akční, komedie, dobrodružný, fantasy

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Shazam! DC comics komiksy Zachary Levi

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

Rusko údajně sestřelilo desítky dronů z Ukrajiny

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila 68 ukrajinských bezpilotních letadel nad jihoruským Krasnodarským krajem a okupovaným Krymským poloostrovem. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy