Emmerson Mnangagwa

Harare, Zimbabwe

Zimbabwe se bouří proti sankcím EU a USA, do ulic vyšly tisíce lidí

Tisíce lidí dnes vyšly do ulic v zimbabwském hlavním městě Harare, aby vyjádřili podporu vládě a nespokojenost se sankcemi, které na tuto africkou zemi uvalily Spojené státy a Evropská unie. Sankce podle demonstrantů ničí místní hospodářství, opozice však zastává názor, že se vláda snaží demonstracemi odpoutat pozornost od vlastní neschopnosti vyvést zemi z hospodářské krize, napsal zpravodajský server BBC.
Harare, Zimbabwe

Policie v Zimbabwe rozháněla frontu na chléb. 600 zatčených včetně prominentního pastora

Zimbabwská policie dnes po celé zemi pozatýkala více než 600 lidí protestujících už třetí den proti prudkému růstu cen pohonných hmot. Podle ministra státní bezpečnosti stanulo před soudem již 214 demonstrantů. V hlavním městě Harare policisté slzným plynem rozháněli lidi ve frontě na chleba, uvedla agentura Reuters. Za údajné podněcování k násilí policie také zatkla prominentního kritika vlády pastora Evana Mawarireho. Odbory vyhlásily třídenní stávku.
Emmerson Mnangagwa

V Zimbabwe kvůli zdražování vypukly nepokoje: Pět mrtvých, 26 postřelených

Po pondělních demonstracích proti prudkému zvýšení cen pohonných hmot přišlo v Zimbabwe při střetech s policií o život nejméně pět lidí, uvedli aktivisté za ochranu lidských práv. Dalších asi 200 lidí bylo podle úřadů zadrženo. Dnes je v ulicích dvou největších zimbabwských měst zatím klid, zavřené zůstaly banky, školy i místní podniky, informuje agentura Reuters.
Emmerson Mnangagwa

Zambie z pomsty vrátila politika do Zimbabwe, tam ho čeká přísný trest

Harare - Zimbabwská policie dnes vzala do vazby exministra financí a jednoho z vůdců opozice Tendaie Bitiho, kterého předtím vyhostila sousední Zambie. U soudu pak byl obviněn z podněcování k násilí při povolebních protestech. Díky intervenci nově zvoleného prezidenta byl Biti propuštěn na svobodu.
Emmerson Mnangagwa

Prezidentské volby v Zimbabwe vyhrál Mnangagwa. Vypuknou krvavé nepokoje?

Harare - Prezidentem Zimbabwe má být Emmerson Mnangagwa, který dle dnešního oznámení volební komise získal 50,8 procenta hlasů (2,46 milionu). Jeho rival Nelson Chamisa dostal 44,3 procenta hlasů (2,15 milionu). Opozice tyto výsledky skoro určitě napadne, ať u soudu, anebo v ulicích, poznamenala agentura AP.
Emmerson Mnangagwa

Kdo bude prezidentem Zimbabwe? Napětí po volbách roste, vláda a opozice se už hádají

Harare - Zimbabwané v pondělí volili nového prezidenta a zároveň poslance, o funkci hlavy státu se ucházelo 23 kandidátů. Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu tvrdí, že její kandidát Nelson Chamisa v pondělních prezidentských volbách zvítězil, ale vládní strana ZANU-PF úmyslně zdržuje zveřejnění výsledků, aby je mohla zfalšovat ve prospěch úřadujícího prezidenta a svého kandidáta Emmersona Mnangagwy.
Projev etiopského premiéra přerušil výbuch granátu

VIDEO: Projev etiopského premiéra přerušil výbuch granátu. Desítky zraněných, jeden mrtvý

Harare - Výbuch na mítinku prezidenta Zimbabwe Emmersona Mnangagwy dnes poranil několik lidí včetně obou viceprezidentů země. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž vyvázl prezident bez újmy a byl převezen do bezpečí. Mnangagwa, který bude za měsíc úřad obhajovat v prezidentských volbách, označil výbuch za "zbabělý čin". Po původci exploze zatím úřady pátrají.
Projev premiéra přerušila exploze

Na premiéra při projevu hodili granát: 154 zraněných, jeden mrtvý

Addis Abeba/Harare - Projev nového etiopského premiéra přerušila exploze. Jeden člověk zemřel, zranění trpělo 154 lidí. Deset jich je v kritickém stavu. Předsedu vlády Abiye Ahmeda (41) z místa incidentu odvezla ochranka. Útočník, který do davu hodil granát, byl zadržen. K podobné události došlo dnes také v Zimbabwe.
Emmerson Mnangagwa

Radikální řešení stávky: 16 tisíc zdravotních sester dostalo padáka, nahradí je důchodci

Harare - Zimbabwská vláda propustila asi 16.000 zdravotních sester, které od pondělí stávkují kvůli nezaplaceným příspěvkům. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Viceprezident Constantino Chiwenga zdravotnický personál obvinil, že jejich protest je politicky motivovaný, a oznámil, že jej nahradí důchodci a nezaměstnaní. Rozhodnutí prý učinil s ohledem na životy pacientů. Odbory zdravotnický personál vyzvaly, ať ve stávce pokračuje.

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy