Hedvábná stezka

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína mírní kritiku. Chce rozšířit projekt Hedvábné stezky

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes vyzval další státy, aby se připojily k projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Na setkání vedoucích představitelů tří desítek zemí se prezident snažil také rozptýlit kritiku, že iniciativa dělá málo pro rozvoj afrických a asijských zemí, které za pomoci čínských úvěrů budují přístavy, železnice a další projekty.
Čínský prezident Si Ťin-pching

Nová Hedvábná stezka? Bude platit nulová tolerance vůči korupci, slibuje Čína

Čínský prezident Si Ťin-pching v reakci na mezinárodní kritiku přislíbil více transparentnosti projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Na začátek dvoudenního summitu věnovaného čínským plánům zlepšit dopravní spojení mezi Asií, Evropou a Afrikou dnes také vyzdvihl důležitost ochrany životního prostředí a boje proti korupci.
Čína

Čína pořádá druhý summit o Hedvábné stezce. Dorazí 37 státníků včetně Putina či Zemana

Téměř čtyřicet vůdců zemí z celého světa se tento týden sjede do Číny, která pořádá druhý summit k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Podle analytiků se bude Čína na vrcholné schůzce v prvé řadě snažit rozptýlit obavy, které tato ambiciózní iniciativa v poslední době vyvolává. Západní země opakovaně poukazují na nedostatečnou transparentnost projektu a podezírají Peking, že chce prostřednictvím nové Hedvábné stezky především rozšiřovat svou moc. Ekonomové také varují před přílišným zadlužováním chudších států zapojených do projektu.
Vladimír Putin

Putin se chystá do Číny, promluví na konferenci o Hedvábné stezce

Kreml dnes potvrdil čtvrteční setkání prezidenta Vladimira Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve Vladivostoku. Hlavní kremelský zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov novinářům řekl, že v pátek se šéf Kremlu vydá do Pekingu, kde bude jednat s prezidentem Si Ťin-pchingem a s nejvyššími představiteli Ázerbájdžánu, Srbska, Egypta a Kypru.
Čína, ilustrační foto

Hedvábná stezka není geopolitický nástroj, ujišťuje Čína

Projekt nové Hedvábné stezky neslouží Číně jako geopolitický nástroj a Peking je otevřený konstruktivním návrhům, jak reagovat na obavy, která se v souvislosti s touto globální infrastrukturní iniciativou objevují. Podle agentury Reuters to dnes řekl čínský ministr zahraničí Wang I.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman se v Číně zúčastní summitu k Hedvábné stezce, doprovodí ho i Jágr

Jednání o nové Hedvábné stezce, šesté setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem nebo otevření veletrhu Beijing Expo čeká prezidenta Miloše Zemana na konci dubna při návštěvě Číny. Zúčastní se také velké recepce na českém velvyslanectví v Pekingu, která připomene 70 let od navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a tehdejším Československem.
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident jedná v Itálii o Hedvábné stezce, Západ je znepokojen

Itálie a Čína chtějí prohloubit vzájemné obchodní vazby a posílit investice, řekl dnes při návštěvě Říma čínský prezident Si Ťin-pching. V sobotu s italským premiérem Giuseppem Contem podepíšou dohodu, kterou se Itálie jako první stát skupiny G7 připojí k iniciativě One Belt One Road (nová Hedvábná stezka).
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident přiletěl do Itálie stvrdit dohodu o nové Hedvábné stezce

Do Říma dnes večer přiletěl na třídenní návštěvu Itálie čínský prezident Si-Ťin-pching. Řím s Pekingem navzdory varování Evropské unie a Spojených států podepíše smlouvu o spolupráci. Jako první stát skupiny G7 se tak připojí ke globální iniciativě One Belt One Road (nová Hedvábná stezka), která pomocí miliardových investic hospodářsky propojuje Čínu s Evropou a posiluje čínský vliv.
Hedvábná stezka se táhne napříč celou Asií

Itálie se hodlá připojit k nové Hedvábné stezce, USA skřípou zuby

Itálie se chystá do konce března podepsat předběžnou smlouvu o zapojení do čínské iniciativy takzvané nové Hedvábné stezky. Stala by se tak první zemí ze skupiny G7, která se projektu zúčastní, napsal server britského listu Financial Times (FT). Záměry Říma už kritizovaly Spojené státy.
Čínský a český prezident

Zeman zahájil návštěvu Číny, klíčovým tématem je Hedvábná stezka

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil svůj program na třídenní návštěvě Číny. V Šanghaji se zúčastnil zhruba hodinové večeře, kterou pořádal jeho čínský protějšek Si Ťin-pching s manželkou Pcheng Li-jüan. Akce se konala vpředvečer zahájení prvního ročníku dovozního veletrhu China International Import Expo (CIIE), kvůli kterému do Šanghaje přijela řada státníků a podnikatelů.
Čínská měna

„Nechceme být součástí nového kolonialismu.“ Čínský Marshallův plán se potýká s problémy, řada zemí z něj odstupuje

Peking - Nová Hedvábná stezka. Čínský Marshallův plán. Mamutí obchodní iniciativa Číny známá pod zkratkou OBOR (One Belt, One Road - Jeden pás, jedna stezka) je nazývána mnohými bombastickými přívlastky. Při zohlednění množství peněz, které Čína do ní hodlá vložit, se to zdá být oprávněné. Čínské vedení iniciativu propaguje jako utopistickou cestu k nevídané prosperitě. Jak se však ukazuje, množí se počet zemí, kteří vidí OBOR jako zátěž.
Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Agresivní Čína se dere k moci? Z USA zní varování před hedvábnou stezkou

NÁZOR - Agresivní honba čínského režimu Si Ťin-pchinga za globální mocí začíná vyvolávat protireakci, deklaruje editorial serveru Washington Post. Renomovaný deník v něm konstatuje, že snaha Pekingu o nastolení hegemonie v Jihočínském moři a dominanci v nastupujících technologiích, například umělé inteligenci, pozvolna vytvářet odpor v americkém Kongresu i Trumpově administrativě, která se zřejmě přikloní k pokračování bilaterální obchodní války.
Americký dolar, ilustrační fotografie

USA vrací úder. Připravují vlastní novou Hedvábnou stezku

Washington/Peking - Ambiciózní čínský projekt Jeden pás, jedna cesta (One Belt, One Road) – přezdívaný též Nová hedvábná stezka – si klade za cíl přepsání ekonomické mapy světa. Čína by ráda jeho prostřednictvím se stala dominantním hráčem v Asii i v Evropě. To samozřejmě je v přímém rozporu s záměry USA, které připravují vlastní ekonomický plán v Indo-Pacifiku.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 30 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy