Rada pro výzkum vývoj a inovace

Vláda ČR

RVVI navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun, což je o 1,22 miliardy více, než činí letošní. Pro rok 2022 navrhuje rada rozpočet ve výši 38 miliard, o rok později by to mělo být 38,64 miliardy. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici a jež v pondělí projedná vláda.
Ilustrační foto

RVVI navrhla rozpočet na vědu pro rok 2021 ve výši 41 miliard

Rada pro výzkum vývoj a inovace (RVVI) navrhla rozpočet na vědu na příští rok ve výši 41 miliard korun. Z toho 2,8 miliardy korun má být určeno na specifický, špičkový výzkum ve zdravotnictví. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, který je zároveň místopředsedou RVVI.
Ilustrační foto

Na vědu by mělo přes 38 miliard korun, předsednictvo RVVI připravilo rozpočet

Předsednictvo vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) připravilo návrh rozpočtu na vědu pro příští rok ve výši zhruba 38,2 miliardy korun, podle původního plánu měl být 37,5 miliardy. Někteří členové rady navrhují ještě vyšší částku, jasněji by o konečné podobě mělo být v průběhu června. Na dnešní tiskové konferenci k jednání RVVI to řekl její místopředseda Pavel Baran.
Karel Havlíček

Česko nebude zvyšovat počet vědeckých diplomatů. Jsou nákladní, stěžuje si Havlíček

Počet vědeckých diplomatů se už nebude zvyšovat. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je provoz těchto funkcí drahý. Česko má vědecké diplomaty v Izraeli a USA, na třetího pro jihovýchodní Asii se uskutečnil konkurz v dubnu. Odborní diplomaté mají v hostitelských zemích zajišťovat kontakty pro český základní i aplikovaný výzkum. Havlíček jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) dnes po jejím jednání ČTK řekl, že by funkci měli zastávat přímo velvyslanci nebo ekonomičtí radové.
věda

Čeká českou vědu revoluce? Hodnocení výzkumu se změní

Výše podpory z veřejných peněz pro české výzkumné organizace zřejmě nebude nově záležet pouze na počtu vědeckých výsledků, ale i na jejich kvalitě. Vyplývá to z vládní novely zákona o podpoře výzkumu, kterou dnes Sněmovna v první kole schvalování podpořila. Normu bude před dalším kolem projednávat sněmovní školský výbor.
Vzdělání

Rozpočet na vědu by měl meziročně růst o 0,5 mld korun

Rozpočet navrhovaný Radou pro výzkum, vývoj a inovace by měl meziročně růst o zhruba půl miliardy korun, v roce 2022 by měl činit 38 miliard korun. Vyplývá to z návrhu RVVI, který v pondělí bude projednávat vláda. Podle předsedkyně Akademie věd České republiky (AV ČR) Evy Zažímalové je růst rozpočtu pozitivní. Upozorňuje ale na potřebu posílení institucionálních výdajů, bez kterých nebude možné rozvíjet výzkumnou kapacitu pracoviště akademie.
Ilustrační foto

Novela přináší komplexnější hodnocení výzkumu, projedná ji vláda

Výše podpory z veřejných peněz pro české výzkumné organizace by už neměla záviset pouze na počtu vědeckých výsledků, ale na jejich kvalitě. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, který v pondělí projedná kabinet. Současná legislativa je podle vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) omezující - poskytovatelé například nemohou dostatečně rozhodovat o rozvoji jimi zřizovaných či financovaných výzkumných organizací.
Firmy, ilustrační foto

V Česku nastane boom start-upů? Stát dá na jejich podporu rekordní sumu

Na podporu start-upů a menších firem půjde v souladu se strategií Česká republika: země pro budoucnost ze státního rozpočtu do roku 2027 šest miliard korun. Celkový objem financí programu, do kterého přispěje také soukromý sektor, by měl být devět miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) to řekl její místopředseda Karel Havlíček.
Věda

Výdaje státu na výzkum porostou i do budoucna, slíbil Havlíček

Investice státu do výzkumu se budou zvyšovat i v dalších letech, uvedl dnes na sněmu Akademie věd ČR (AV ČR) místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dodal, že tyto investice musí být prioritou každé vlády. Konkrétně AV ČR by podle něj v roce 2021 měla od státu dostat až 6,6 miliardy korun, o čemž se v současnosti jedná. Letos stát akademikům přispívá 5,92 miliardy Kč.
Vláda ČR

Česko jako vědecká velmoc? Ze schválených peněz se vyčerpalo 99 procent

Ze schválených 33,8 miliardy korun ze státního rozpočtu na vědu, výzkum a inovace pro rok 2018 se podařilo vyčerpat 33,4 miliardy, řekl na dnešní konferenci k představení Inovační strategie ČR 2019-2030 místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček. Vyčerpány byly o tři miliardy korun více než v předcházejícím roce, doplnil. Tehdy plánované výdaje činily podle dat Českého statistického úřadu 31,2 miliardy. Pro letošní rok jsou rozpočtové výdaje na vědu 35,9 miliardy.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Kauzu Huawei by se měla řešit Evropská rada, navrhuje Babiš

Problematikou technologií čínské firmy Huawei by se měla zabývat Evropská rada, řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). S předsedou představenstva firmy bude jednat na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, kterého se Babiš zúčastní ve čtvrtek a v pátek.
Zdravotnictví, ilustrační fotografie

Kolik peněz by mělo Česko dávat na vědu? Rada přišla s ambiciózním návrhem

V momentě, kdy bude končit současná vláda, musí být podíl výdajů na výzkum v České republice na dvou procentech hrubého domácího produktu (HDP), uvedl místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček. Podle něj musí Česko každý rok zvýšit podíl výdajů z HDP o 0,1 procentního bodu, pro rok 2025 má RVVI za cíl 2,5 procenta, pro 2030 tři.
Firmy, ilustrační foto

Česko jako tygr na poli výzkumu? Chystá se nová strategie, trendem jsou spin-offy

Spolupráce se zahraničím ve vědě je podle vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace jednou z věcí, která se v posledním roce výrazně rozšířila. Inovativním prostředím se Česká republika může inspirovat v Izraeli, Finsku nebo Švýcarsku, řekl v rozhovoru s ČTK místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček.
Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Peníze na výzkum? Přístup vlády pobouřil Akademii věd

Předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) Eva Zažímalová ocenila, že vláda pro rok 2019 zvýší rozpočtové výdaje na vědu a výzkum o 1,2 miliardy na zhruba 36 miliard korun. Akademie věd poprvé obdrží ze státního rozpočtu více než šest miliard korun. Institucionální zdroje, tedy zdroje na rozvoj výzkumných organizací a činnost, však budou od roku 2020 stagnovat, což je podle Zažímalové neodůvodnitelné. Řekla to na dnešním zasedání akademického sněmu. Podle místopředsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karla Havlíčka ale bude rada chtít pro rok 2021 výdaje proti současnému plánu navýšit.
Ilustrační foto

Kam tečou miliardy na vědu? Česko v patentech stále za Evropou pokulhává

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil podporu výzkumu, vývoje a inovací v ČR v letech 2014 až 2016. Stávající systém dle úřadu nevytváří vždy ideální podmínky, aby vznikaly výsledky uplatnitelné v praxi, a nepřispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti ČR. Zároveň se nedaří vyřešit některé dlouholeté problémy, které výzkum a inovace provázejí.

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy